AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 2022

Årsmodell 2022 av Hondas milslukande äventyrshoj i den stora klassen, Africa Twin Adventure Sports, förbättras med ett lägre, justerbart kåpglas, ny grafik och nya DCT-inställningar.

Den populära långfärdsmaskinen bygger vidare på ett vinnande koncept: ett lätt chassi och en vridstark parallelltwin på 1084 kubik. På plats finns även moderna elektroniska hjälpmedel som valbara körlägen, antispinn, kurvtagnings-ABS, Wheelie Control, Rear Lift Control och kurvtagningsavkänning (på DCT-version), som alla styrs av en avancerad 6-axlad tröghetsmätare. I standardutrustningen ingår dessutom farthållare, värmehandtag, USB-uttag, 12-voltsuttag, en 6,5-tums färgpekskärm med anslutning för Apple CarPlay®, Android Auto® och Bluetooth, plus dubbla LED-strålkastare med varselljus och kurvtagningsljus. Som tillval finns Showas elektroniska fjädringsjustering (Showa EERA™). På utsidan känner man lätt igen den klassiska Africa Twin-designen.

Det har gått över 30 år sedan den legendariska Honda XRV650 Africa Twin rullade in i Europa för första gången. Det berömda namnet levde vidare i efterföljaren CRF1000 Africa Twin som lanserades 2016. Den nya modellen delade visserligen inga komponenter med föregångaren, men den ärvde hela äventyrsfilosofin som gjorde originalet till en framgångssaga.

Den fina balansen mellan effekt och vikt är en stor anledning till Africa Twins popularitet, både då och nu. CRF1000 Africa Twin är en modern allroundmaskin som har blivit enormt populär bland allt från globala äventyrare till pendlare och rena nöjesåkare. Förklaringen är hojens smidiga och bekväma chassi och en motor med massor av användbar effekt.

Till 2018 fick både den manuella Africa Twin och den automatväxlade DCT-versionen elektronisk gasreglering med fyra körlägen, antispinn med fler lägen och uppdateringar på insugs- och avgassidan som gav bättre motorrespons och härligare ljud. Samtidigt utökades Africa Twin-familjen med versionen Adventure Sports, som förutom årets uppdateringar var mer långfärds- och offroadanpassad med bättre vindskydd, större bränsletank och längre fjädringsväg.

2020 växte motorn till 1084 kubik tack vare längre slaglängd. Grundmodellen CRF1100 Africa Twin* omarbetades ordentligt med en aggressiv och kompakt ökenrallydesign och ännu vassare offroadegenskaper. Samtidigt uppdaterades CRF1100 Africa Twin Adventure Sports med ännu bättre touringkomfort, tekniska hjälpmedel och mångsidighet, plus Showas elektroniska fjädringsjustering (SHOWA EERA™) som tillval.

CRF1100 Africa Twin Adventure Sports delar ram, motor och körställning med den offroadinriktade CRF1100 Africa Twin, men Adventure Sports är mer anpassad för att vara en bekväm och praktisk touringmaskin både på och utanför asfalten. Det märks på den större bränsletanken på 24,8 liter, rejält vindskydd (både från kåpa och sidopaneler), justerbart kåpglas, stor hasplåt, aluminiumpakethållare och slanglösa däck. Värmehandtag och 12-voltsuttag är också standardutrustning.

Årsmodell 2020 var framför allt mindre, smalare, lägre och 5 kg lättare än den föregående 998-kubikaren. På motorsidan uppdaterades hojen med 7 % högre effekt, 6 % mer vrid och betydligt bättre knuff genom hela varvtalsregistret. Samtidigt var det Hondas första EURO5-godkända motor. Ramen var också helt omarbetad och hade en ny, separat bakram av aluminium. Svingarmen var också av aluminium och kom från crosshojen CRF450R.

Centralt i Africa Twin Adventure Sports sitter en 6-axlad tröghetsmätare (IMU), som styr antispinn med 7 nivåer, Wheelie Control med 3 nivåer, kurvtagnings-ABS (med offroadläge), Rear Lift Control och kurvtagningsavkänning på DCT-versionen. Maskinen har fyra standardkörlägen: URBAN, TOUR, GRAVEL och OFF-ROAD.

Dessutom finns Showas elektroniska fjädringsjustering (Showa EERA™) som tillval på Adventure Sports. Systemet har fyra standardlägen: SOFT, MID, HARD och OFF-ROAD, som täcker alla körförhållanden, plus ett USER-läge som föraren kan finjustera. Bakdämparens fjäderförspänning kan justeras när maskinen står stilla.

Körställningen är anpassad för att ge föraren full kontroll i alla lägen, med en sadel som är smal framtill och ett högt placerat styre. De dubbla LED-varselljusen fungerar även som kurvtagningsljus i tre steg, där ljuset riktas åt sidan enligt hojens lutningsvinkel för maximal sikt och säkerhet. Farthållare och värmehandtag är standardutrustning. En 6,5-tums färgpekskärm visar all information om maskinens system och kan anslutas till Apple CarPlay® och Bluetooth. I början av 2021 kom även anslutningsmöjlighet för Android Auto®.

Till 2022 har CRF1100 Africa Twin Adventure Sports fått finjusterade växellådsinställningar på DCT-versionen för smidigare köregenskaper på ettan och tvåan. Dessutom har den nya hojen ett lägre, justerbart kåpglas och uppfräschad grafik.

Design och utrustning

 • Frontkåpa med effektivt vindskydd och ett nytt, justerbart kåpglas.
 • Ny fräsch grafik.
 • 24,8 liters bränsletank och sidopaneler, pakethållare och hasplåt av aluminium.
 • Varselljus med kurvtagningsljus.
 • Farthållare, värmehandtag och 12-voltsuttag.
 • 6,5-tums färgpekskärm.
 • Smidig anslutning av smarttelefon till instrumentskärmen via Apple CarPlay® och Android Auto®.

Den touringanpassade Africa Twin Adventure Sports är utrustad med en rejäl frontkåpa som till 2022 har ett nytt, 110 mm lägre justerbart kåpglas med 5 lägen. Föraren har bättre sikt med det nya kåpglaset, samtidigt som det fortfarande skyddar effektivt mot väder och vind. Sadelhöjden är samma som på Africa Twin-modellen (850–870 mm) och det höga styret (1182 mm) ger en upprätt och bekväm körställning med utmärkt överblick och full kontroll både sittande och stående.

Bakändan är extremt slank och den smala sadeln är noggrant utformad för att föraren lätt ska nå ner till marken och ha maximal rörelsefrihet på hojen. Bränsletanken rymmer hela 24,8 liter, vilket ger över 50 mils räckvidd tack vare en bränsleförbrukning på 4,9 liter/100 km (20,4 km/liter) för manuell och 4,8 liter/100 km (20,8 km/liter) för DCT (WMTC). Andra snygga och praktiska detaljer är en stor hasplåt och aluminiumpakethållare.

De dubbla skarpa LED-strålkastarna sitter högt i fronten och är utrustade med varselljus som anpassas automatiskt efter omgivningsljuset och förbättrar synlighet och säkerhet. En annan säkerhetsfunktion är 3-läges kurvtagningsljus åt höger och vänster. Tröghetsmätaren (IMU) känner av hastighet och lutningsvinkel och ser till att ljuset följer med när maskinen svänger.
Stora handskydd är standardutrustning.

På instrumentpanelens 6,5-tums färgpekskärm visas all information om maskinens system och uppe till vänster på skärmen väljer föraren körläge. Skärmen kan anpassas till att visa olika information beroende på valt körläge och pekfunktionen är lätt att använda även med handskar.

Man kan även ansluta en smarttelefon till instrumentskärmen via Apple CarPlay® och Android Auto®. Det går också att öppna och visa navigeringsappar, och med ett Bluetooth-headset för hjälmen kan man ringa och ta emot samtal. Man ansluter sin smarttelefon till ett USB-uttag på instrumentskärmens högra sida. Man kan även använda trådlös handsfree-funktion via Bluetooth, och då styr man mobilen med knapparna vid vänster handtag.

Främre och bakre blinkers är utrustade med en funktion för nödbromsvarning. När man kör snabbare än 50 km/h och bromsar plötsligt blinkar varningsblinkersen för att varna andra trafikanter för den hårda inbromsningen. Dessutom slås hojens blinkers av automatiskt. Systemet använder inte tidtagning, utan jämför fram- och bakhjulets hastighet och beräknar när blinkersen ska slås av beroende på situationen. Självavstängande blinkers kan stängas av på instrumentskärmen. Den standardmonterade farthållaren är ett värdefullt hjälpmedel på långsträckta motorvägar.

Motor

 • Kraftfull parallelltwin på 1 084 kubik, 75 kW och 105 Nm.
 • Samtidigt som motorn växte i kubik till 2020 fick den även nytt topplock, nya ventiltider och lyft, plus nya spjällhus och nytt avgassystem.
 • Den variabla avgasregleringsventilen (ECV) ger ett härligt ljud på låga varvtal och bättre prestanda på höga varvtal.

Parallelltwinnen med 8 ventiler och enkel överliggande kamaxel hade kvar sin grundkonstruktion till 2020, men volymen växte från 998 till 1 084 kubik. Det gjorde att effekten ökade från 70 till 75 kW vid 7 500 varv/min och vridmomentet fick en boost från 99 till 105 Nm vid 6 250 varv/min. Ökningen i både effekt och vrid kändes redan från 2 500 varv/min ända upp till rödmarkeringen.

Motorn hade fortfarande 92 mm cylinderdiameter, men slaglängden ökade från 75,1 till 81,5 mm och kompressionen blev 10,1:1. Cylinderfoder av aluminium användes för att hålla nere vikten. Man sparade även vikt i växellådan och på andra ställen, så att 1084-kubikaren med manuell växellåda blev 2,5 kg lättare än föregångaren på 998 kubik, samtidigt som DCT-motorn blev 2,2 kg lättare. Topplocket var också helt nytt tillsammans med större spjällhus på 46 mm. Spjällhusens lopp och insugsportarna placerades mer i linje, så att insugsluften fick en rakare väg. På samma gång fick motorstyrenheten nya inställningar och insprutarvinkeln ändrades för mer direkt insprutning i de omgjorda förbränningskamrarna med dubbla tändstift.

Andra motoruppdateringar till 2020 var optimerade ventiltider och att ventillyftet ökade från 9,2 till 10,1 mm för insug och från 8,6 till 9,3 mm för avgas. För att matcha det förbättrade insuget och gasflödet genom motorn fick ljuddämparen en ny variabel avgasregleringsventil (ECV) liknande den som sitter på Fireblade. Ventilen bidrar till bättre motorprestanda och effektivitet när den öppnas på höga varvtal, och på låga varvtal ger den ett härligt pulserande avgasljud.

Hondas Unicam-system med enkel överliggande kamaxel är ett arv från crossen CRF450R och tack vare den gjutna kamaxelns låga placering kan topplocket och hela motorn hållas väldigt kompakt.
270 graders vevaxel och ojämn tändföljd ger en skön, pulserande motorgång.

Motorn har kompakta yttermått tack vare att vevhuset är delat lodrätt, vattenpumpen sitter i kopplingskåpan och termostaten är inbyggd i topplocket. DCT och manuell version har likadana vevhus med några små utvändiga skillnader, och vattenpump och oljepump drivs av balansaxlarna.

Motorn har semi-torrsump med en oljebehållare nedtill i vevhuset. På så sätt blir oljetråget grunt och motorhöjden kan minimeras. Eftersom oljepumpen sitter direkt i oljebehållaren behövs ingen tryckmatningskanal, så där sparas vikt och utrymme. Kolvarnas rörelser tar ut varandra och neutraliserar sekundära vibrationer. Primära vibrationer elimineras med hjälp av dubbla balansaxlar.

Kopplingscentrum och tryckplatta av aluminium har hjälpkammar som underlättar uppväxling, och slirkammar för gasavslag och nerväxling. Till 2020 fick kopplingen mindre diameter och fjädrarna blev mjukare för att kopplingshandtaget skulle gå lättare. Växeltrumman i den 6-växlade manuella växellådan har samma konstruktion som på CRF450R för smidig och exakt växling. Årsmodell 2022 har förbättrade quickshifter-inställningar (tillval) för ännu smidigare växling på lägre växlar.

Elektronisk motor- och chassistyrning

 • IMU-styrd och offroadanpassad antispinn.
 • IMU-styrd Wheelie Control med 3 nivåer.
 • Fyra körlägen: TOUR, URBAN, GRAVEL och OFF-ROAD
 • Två USER-körlägen kan anpassas enligt förarens önskemål.

Motorn uppdaterades med elektronisk gasreglering till 2018. Det gjorde att elektroniken kunde styra effekt och karaktär mycket exaktare, samtidigt som antispinn fick fler lägen. Till 2020 vidareutvecklade Honda systemet så att det samarbetade med en 6-axlad tröghetsmätare*.

Systemet har 4 nivåer för effekt och 3 nivåer för motorbroms. Antispinn har 7 nivåer och hur mycket systemet ingriper på varje nivå är anpassat för att fungera med realtidsdata om lutningsvinklar och rörelsehastighet från tröghetsmätaren. Skillnaden mellan nivåerna har justerats så att föraren kan välja mer noggrant hur mycket bakdäcket ska slira vid offroadkörning. Det går även att stänga av antispinn helt.

Wheelie Control var också en ny funktion på årsmodell 2020. Även här känner tröghetsmätaren av lutningsvinklar och rörelsehastighet och styr motorns vridmoment via elektronisk gasreglering. Funktionen har tre nivåer: Nivå 1 tillåter avsiktligt framhjulslyft, men begränsar plötsliga rörelser. Nivå 3 stoppar alla tendenser till framhjulslyft och nivå 2 är en medelväg mellan 1 och 3. Det går även att stänga av Wheelie Control helt.

Maskinen har fyra standardkörlägen: TOUR, URBAN, GRAVEL och OFF-ROAD, som täcker de flesta körförhållanden och sedan finns två justerbara USER-lägen. Standardkörlägena kan också anpassas för vissa parametrar: antispinn från nivå 1–7 (och AV), Wheelie Control från nivå 1–3 (och AV) och DCT-versionens växlingsläge S från nivå 1–3.

TOUR är avsett för långfärdskörning med passagerare och last. Läget använder högsta nivå för effekt (1), mellannivå för motorbroms (2) och påslagen kurvtagnings-ABS för asfalt.

URBAN passar många olika körförhållanden och använder mellannivå för effekt (2) och motorbroms (2) och påslagen kurvtagnings-ABS för asfalt.

GRAVEL använder lägsta nivå för effekt (4) och motorbroms (3). Kurvtagnings-ABS för offroadkörning är påslagen (i detta läge kan inte bakbromsens ABS stängas av).

OFF-ROAD använder näst lägsta nivå för effekt (3) och lägsta nivå för motorbroms (3). Kurvtagnings-ABS för offroadkörning är påslagen (bakbromsens ABS kan stängas av).

USER 1 och 2 är två personliga körlägen som kan anpassas enligt förarens önskemål med effektnivå 1–4, motorbromsnivå 1–3, antispinn, Wheelie Control och ABS (asfalt/offroad). USER 1 utgår från nivå 2 för effekt och motorbroms och USER 2 utgår från effektnivå 4 och motorbromsnivå 3.

Chassi

 • Lätt ram med separat bakram av aluminium, plus en lätt och styv svingarm från CRF450R ger bättre bakhjulsgrepp och känsla.
 • En 6-axlad tröghetsmätare (IMU) sitter centralt placerad i maskinen.
 • Bättre stabilitet med kurvtagnings-ABS som även har offroadläge.

Hemligheten bakom Africa Twin Adventure Sports fina köregenskaper både på asfalt och grus är en 6-axlad Bosch MM7.10 tröghetsmätare (IMU). Den sitter mitt i maskinen och mäter lutningsvinklar och rörelsehastighet i realtid. Mätaren kontrollerar bakhjulsgrepp via elektronisk gasreglering och antispinn, framhjulsgrepp via kurvtagnings-ABS, framhjulslyft via Wheelie Control och bakändslyft via Rear Lift Control.

Till 2020 uppdaterade Hondas konstruktörer även stålramens hållfasthet och styvhetsbalans grundligt för att optimera både landsvägs- och offroadegenskaper. Ramen blev styvare runt styrhuvudet för att ge föraren bättre känsla för framändans grepp. Samtidigt blev ramens huvudrör smalare och rakare och det främre tvärröret togs bort. En separat bakram av aluminium ersatte den tidigare integrerade stålkonstruktionen. Den nya bakramen var 40 mm smalare (195 mm bred), vilket gjorde det lättare att nå ner till marken. Den lättare aluminiumsvingarmen hämtades från CRF450R för bättre styvhet, bakhjulsgrepp och känsla.

Med Showas elektroniska fjädringsjustering (Showa EERA™, tillval på Adventure Sports) justerar man enkelt och bekvämt dämpningen både fram och bak plus bakdämparens fjäderförspänning, så att fjädringen passar last och körförhållanden. Showa EERA™ anpassar dämpningen efter det valda körläget och ser till att fjädringen reagerar optimalt i alla situationer: komfort i låga hastigheter och stabilitet i höga hastigheter.

Systemet använder data från slaglängdsgivare och tröghetsmätaren (IMU). Det finns tre lägen för landsvägskörning: SOFT har minst dämpningskraft och mjukast reaktion. MID är ett mångsidigt allroundläge och HARD, som passar för sportigare körning, har maximal dämpningskraft för både hög- och lågfartsdämpning.

OFFROAD-läget är anpassat så att framgaffelns dämpningskraft ökar gradvis när fjädringsrörelsen går snabbare. Läget använder hög dämpningskraft för bakdämparen.

Bakdämparens fjäderförspänning kan justeras när maskinen står stilla. Det finns fyra standardlägen: 1) bara förare, 2) förare + bagage, 3) förare + passagerare och 4) förare + passagerare + bagage. Med USER-läget kan man finjustera dämpningskraften fram och bak och välja bland 24 lägen för bakdämparens fjäderförspänning.

Adventure Sports finns också tillgänglig med Showas standardfjädring. Den inverterade 45 mm cartridge-gaffeln har rejäl fjädringsväg med 230 mm slaglängd. På insidan är gaffeln uppdaterad med nya inställningar för bättre prestanda både på och utanför asfalten. Retur- och kompressionsdämpning är fullt justerbara. Gaffelbenen sitter fast i styrkronor av aluminium (den övre är gjuten och den nedre smidd) med två skruvar uppe och nere per ben. Den ihåliga styrstammen är också av aluminium.

Bakfjädringen är anpassad för att matcha framgaffeln, med en Showa-dämpare som har 220 mm fjädringsväg, 46 mm cylinder och separat gasbehållare för stabil dämpning vid hård offroadkörning. Fjäderförspänningen justeras med en ratt på stötdämparen. Retur- och kompressionsdämpning är också fullt justerbara.

Ramens svingarmsfästen består av 600 MPa höghållfast stål och tvärröret ovanför som förbinder ramrören fungerar som övre stötdämparfäste (med kulled). Den ökade styvheten ger bättre bakhjulsgrepp och känsla.

Tröghetsmätaren (IMU) känner av lutningsvinkel och fartminskning (från främre/bakre hjulhastighetsgivare) och tar hänsyn till fram- och bakhjulets slirhastighet för att reglera bromstrycket via ABS. Om IMU upptäcker plötsligt bakhjulslyft reglerar den bromstrycket för att behålla stabiliteten. Bakhjulets ABS kan stängas av för offroadkörning (vid stillastående).

Frambromsen består av två kompakta radialmonterade fyrkolvsok, sinterbelägg och dubbla 310 mm vågformade flytande skivor. Baktill sitter en 256 mm vågformad skiva. Fälgarna med ekrar av rostfritt stål är 21 tum fram och 18 tum bak med 90/90-21 framdäck och 150/70-18 bakdäck. Grovmönstrade däck är godkända för maskinen: Continental 90/90-21M/C 54S och 150/70B 18M/C 70Q, klassade för 180 km/h respektive 160 km/h.

Markfrigången är 250 mm, hjulbasen är 1575 mm, styrvinkeln är 27,5° och försprånget är 113 mm. Våtvikten är 238 kg för manuell och 248 kg för DCT. Med Showas elektroniska fjädringsjustering ökar vikten med 2 kg för både manuell och DCT-version.

Fälgarna med ekrar av rostfritt stål är 21 tum fram och 18 tum bak. För att underlätta däckreparation längs vägen har fälgarna slanglösa däck av typen Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T eller Metzeler Karoo Street med dimension 90/90-21M/C 54H och 150/70R18 M/C 70H. Grovmönstrade däck är också godkända för maskinen: Continental 90/90-21M/C 54S och 150/70B 18M/C 70Q.

Tillbehör

Bland Hondas originaltillbehör till Africa Twin Adventure Sports finns en lyxig 42-liters toppbox i aluminium med tillhörande sidoväskor (37 liter vänster, 33 liter höger) och en större 58-liters toppbox i plast med tillhörande sidoväskor (40 liter vänster, 30 liter höger). Det finns även två andra sadlar (en lägre med 825–845 mm sadelhöjd och en högre med 870–895 mm sadelhöjd), kåpglasförlängning och vindavvisare, 4,5-liters tankväska, sidotankpads, motorskydd, kylargaller, skyddsbågar, LED-dimljus och centralstöd.

Tillbehören går också att köpa som praktiska satser: Super Pack och Travel Pack.