CB1000R – flaggskeppet inom Neo Sports Café-sortimentet, uppdateras med ny, ännu mer minimalistisk och målmedveten ”framåtsträvande” styling. Den runda strålkastaren, är nu bakåtvinklad och inrymd inuti en dropp-formad lyktkåpa. Längre bak finner vi de nya, mer slimmade sidokåporna och den omdesignade bakramen. Nya sju-ekrade hjul lägger till ytterligare estetiskt touch.

En ny, fullfärgs TFT instrumentering erbjuder smartphoneanslutning via Honda Smartphone Voice Control System, och det finns nu också ett USB-uttag under sadeln.

Fyrcylindriga CBR1000RR Fireblade-radmotorn har reviderade inställningar för bränsleinsprutningen, för smidigare kraftleverans och gasrespons.

Nya CB1000R Black Edition förstärker det aggressiva stuket ytterligare, med ”Deep Graphite Black” färgschema och svart strålkastarhus och ”fly screen” lyktkåpa, sadelkuts, gaffel- och kylardetaljer, luftburkslock, avgas- och ljuddämpar-detaljer. Dessutom kommer modellen med quickshifter.

Black Edition

Medan nya CB1000R är en motorcykel med en målmedveten skönhet, valde Hondas ingenjörer att gå flera steg längre med nya Black Edition. Med ett handbyggt, customiserat utseende, skapas black edition till en början på samma tillverkningslinje som standard CB1000R, för att sedan tar en omväg för ett mer estetiska utpräglat territorium och några extra, åtråvärda specialtillbehör.

Bortsett från några maskinbearbetade aluminiumdetaljer – hos hjulekrarna, svingarm, motorkåpor och styrklämmor – allt i svart: strålkastarhuset, fly-screen, gaffelben, kylarkåpor, och luftburkslock (med en anodiserad finish), avgassystem och ljuddämpare. Mörksvart lack i kulör ”Deep Graphite Black” pryder bränsletanken och sadelkutsen.

En quickshifter är också standard-monterad. En maskinbearbetad ”CB” logotyp sätter pricken över i.

Under det senaste decenniet har motorcykelbranschen sett många förändringar i förares förväntningar på sina motorcyklar – vad de presterar, hur de ser ut hur de får dem att känna. Och Honda har aldrig varit rädda för att tillämpa sin teknik, ingenjörskonst och ”tänk om …?”-fantasi för att skapa motorcyklar som täcker upp nya marknadsbehov.

CB1000R är en sådan motorcykel. Den introducerades i samband med en omfattande modellförändring under 2018, då Hondas utvecklingsingenjörer omvärderade hardcore-streetfighter-karaktären hos den tidigare modellen och, styrd av retroindustriell minimalism, strippad på allt. Resultatet, född under samlingsbegreppet ”Neo Sports Café”, var en ny fusion av sportig nakenmodell och caféracer.

Den stod ut från mängden genom att avvika från standardformeln med supersport-härledda stora nakna maskiner, och skapade istället en spännande motorcykel som erbjöd en radikalt fräsch, visuellt fantastisk tvåhjulig estetik. Genom att kombinera mer med mindre, bjöd pånyttfödda CB1000R sin förare på massor av användbara motorprestanda, med knivskarpa kontrollen som hos en supersportmaskin.

Spännande att köra och fullt kapabel att prestera på topp på kurviga småvägar – och där CB1000R erbjuder design, känslor, prestanda och teknik – som visat sig vara en svårslagen kombination.

Mindre kosmetiska uppdateringar för 2020 förbättrade modellens premiumstatus ytterligare. Nu, inför 2021, tar CB1000R ytterligare ett rejält kliv, både när det gäller stil och samspelet mellan förare och motorcykel.

 

Visuellt är linjerna hos 2021 års CB1000R mer aggressiva, framåtsträvande med inslag av nya detaljer som den tydligt exponerade aluminium-bakramen, kylarhöljen och luftburkslock som flyter samman i en holistisk, dynamisk harmoni. Strålkastaren har också fått ny, bakåtlutande form, medan vackert utformade nya hjul förhöjer den exklusiva utstrålningen ytterligare.

Medan chassit är oförändrat har motorn fått reviderade PGM-FI-inställningar, för mjukare effektleverans, och EURO5-efterlevnad. En ny, fullfärgs TFT-instrumentering erbjuder Honda Smartphone Voice Control System, som länkar föraren till motorcykelns smartphone-funktion. Och under sadeln återfinns även ett USB-uttag.

STYLING & UTRUSTNING

Aggressiv, ”framåtsträvande” design, med snyggare styling hela vägen från fronten och vidare bakåt, och nya gjutna aluminiumhjul

Honda Smartphone Voice Control System länkar föraren till sin smartphone via Bluetooth och en 5-tums färg TFT-skärm; USB-uttag under sadeln

Hondas ”Neo Sports Café” design skapades inte bara med en förkärlek för det förflutna, utan också med ett öga på framtiden, med gott om utrymme för variationer till temat. Och där står den inte stilla inför 2021; CB1000R ser det imponerande stylingkonceptet som skapades 2018 som en språngbräda, och höjer ribban ytterligare. Det distinkta Neo Sports Café utseende är omisskännligt, men nu mer dramatiskt och med en ännu aggresivare, mer framåtsträvande hållning, och diagonalt ner, till den läckert, svart-lackerade motorn. Nya gjutna 7-ekrade aluminiumhjul ger en intrikat, iögonfallande finish.

Formen, från front till bakdel, flödar harmoniskt: där den omisskännliga runda strålkastaren nu huserar i ett vattendroppsformat hus, och sveper bakåt mellan gaffelbenen; kylarvingarna av aluminium är mycket kompaktare än tidigare och vinklade i färdriktningen, en design som återspeglas av luftburkens täcklock.

Den helt nya bakramen är nu tillverkad i aluminium (istället för svart), vilket belyser den skarpa minimalismen hos motorcykelns bakdel. Och här får vi inte missa en estetisk detalj, nämligen att regplåtshållaren också är mindre än tidigare.

Även om den kommer att få folk att vända på sina huvuden av åtrå med sitt reviderade utseende, har inte dess vardagliga praktiska egenskaper heller förbisetts, där verklig användarvänlighet har förbättrats hos nya CB1000R. Instrumenteringen omfattar nu en 5-tums, fullfärgs TFT-skärm med hög synlighet, som erbjuder fyra typer av hastighet/varvtals-visning – enligt förarens önskemål – samt bränslemängdmätare /förbrukning, körläge / motorparametrar och ”Shift Up” växel-indikator. Reglering sker via knapparna på vänster styrhalva.

Användargränssnittet har även fyllts på med nya Honda Smartphone Voice Control (HSVC) system, som länkar föraren till sin smartphone under körning, och tillåter rösthantering av telefonsamtal, e-post, musik och navigering. Ett hjälmmonterat headset behövs och där förarens Smartphone ansluter till instrumenteringen via Bluetooth; hantering av HSVC är också möjligt med hjälp av knappar på vänster styrhalva. Det finns också ett USB-uttag under sadeln, för smartphone-laddning.

CB1000R:s bakre blinker har en ESS-funktion (Emergency Stop Signal). Under kraftig bromsning blinkar lamporna för att varna andra trafikanter att en kraftig inbromsning pågår. Blinkerserna har även automatisk återställning; snarare än att använda en enkel timer, jämför systemet skillnad i hastigheten hos främre och bakre hjul och beräknar när blinkersindikeringen ska avslutas i förhållande till situationen.

CHASSI

  • Stark, lätt mono-ryggradsstålsram, justerbar Showa SFF-BP-framgaffel och en centralt placerad stötdämpare bak.
  • Dubbla, radiellt monterade fyrkolvsok och 310mm flytande bromsskivor fram

CB1000R:s chassi är oförändrat för 2021 och använder en mono-ryggradsstålsram och använder aluminiumsvingplattor för att greppa den maffiga 574,2 mm enkelsidiga svingarmen. Styrvinkel är 25° med ett försprång på 100mm. Hjulbasen är 1455mm med en våtvikt på 212kg. Viktförhållandet är 48,5%/ 51,5 % fram/bak.

En ”naturlig lätt hukad” körställning är resultatet av den avslappnade förargeometrin där det breda, avsmalnande aluminiumstyret matchas perfekt till den 830mm sadelhöjden. Bensintanken är ”bred-axlad”, men kraftigt smalnad nertill för att bra knäslut.

Den justerbara framgaffeln är en Showa Separate Function Fork Big Piston-enhet (SFF-BP). Den innehåller samtlig dämpningsfunktion i ett ben, vilket minskar vikten, samtidigt som den levererar funktion, komfort och kontroll över ett brett spektrum av körförhållanden. Showa-stötdämparen bak har justerbar fjäderförspänning och returdämpning.

Fram sitter dubbla radiellt monterade fyrkolvs bromsok och 310mm flytande skivor, matchade till en tvåkolvs bromsok och en 256mm bromsskiva bak, och 2-kanals ABS. Nya, läckert utformade sju-ekrade gjutna aluminiumhjul utstrålar djärv elegans; bakdäcket (sitter på en 6-tums fälg) är i dimension 190/55 ZR17, och framdäcket 120/70 ZR17.

Motor

  • CBR1000RR-bas, fyrcylindrig motor med Throttle By Wire
  • Reviderade PGM-FI-inställningar för smidig effektleverans och gasrespons
  • Motorn är nu EURO5-kompatibel

CB1000R:s 998cm3 DOHC fyrcylindriga motor ger en hälsosam dos av både effekt och vridmoment: 107 kW vid 10,500varv/minut och 104Nm vid 8,250 varv/minut. Borr och slag är 75mm x 56,5 mm med kompressionsförhållande 11,6:1. Rödstrecket infinner sig vid 11,500varv/minut och varvtalsbegränsaren kliver in vid 12,000varv/minut; de enda förändringarna för 2021 är optimerade PGM-FI-inställningar – för mjukare kraftleverans och förbättrad respons – och EURO5-efterlevnad.

Denna motor är trimmad för att leverera sitt vridmoment med en karakteristisk ’kick’ inom 6-8,000-varvtaltsområdet, där den sticker ut betydligt, vilket genererar en spännande och engagerande körupplevelse. Det är också ett användningsbart stöd för kvick omkörnings-acceleration.

Luftburk, insugsgummin och luftfilter utgör en jämn väg för luftflödet in i motorn, vilket minskar tryckförlusten hela vägen från de yttre kanalerna; 44mm diameter spjällhus styr luft/ bränsleblandning in i stora insugsportar och noggrant formade förbränningskammare. Insugsventilens lyft är inställd på 8.3mm, avgaser 8.1mm. Kolvarna är tillverkade av smidd aluminium.

Låg utväxling garanterar uppiggande acceleration upp genom växlarna mellan 30-130km/h. Assist/slirkopplingen är superlättjobbad och hjälper till att hantera hårda, snabba nedväxlingar.

Avgassystemet bidrar till CB1000R:s starka mellanregister och låg vikt. Det har en 4-2-1 design, som löper via 4 korta katalysatorer in i en huvudkammare och vidare till en dubbelkammars ljuddämpare. Avgasljudet har trimmats internt, vilket innebär att när varvtalen stiger förbi 5 500 varv per minut slår den an en betydligt djupare, råare ton.

För EURO5-överensstämmelse har 02-lambda-avgassensorer ersatts med LAF-givare (Linear Air Flow) i avgasrören för att möjliggöra en mycket mer exakt mätning av de förbrända gaserna. Motorn erbjuder en bränsleeffektivitet på 17,1km/L.

 

MOTORELEKTRONIK

  • Tre standardlägen körlägen och ett USER anpassningsbar alternativ
  • Tre nivåer av kraft, motorbroms och Honda Selectable Torque Control

Throttle By Wire (TBW) ger föraren maximal kontroll över CB1000Rs kraftfulla motor via 3 standard körlägen plus 1 USER-läge, som hanteras mellan vänster styrhalva och TFT-instrumenteringen.

et finns 3 nivåer av motorkraft (P), motorbroms (EB) och Hondas valbara momentkontroll ” Honda Selectable Torque Control” (HSTC); HSTC kan även stängas av. Körlägena erbjuder olika kombinationer av respektive parameter.

RAIN-läge använder den lägsta motorkraftinställningen för den minst aggressiva effektleveransen, medel av motorbroms (EB) och hög HSTC. De lägre nivåerna av effekt- och vridmoment-leverans är inriktade på de 3 första växlarna.

STANDARD -läget aktiverar mellaninställningen för motorkraft, HSTC och EB. Det sänker effektleveransen lite på första och andra växeln, och använder en effektleverans strax under sport-lägets, med reducerat vridmoment vid partiella gaspåslag.

SPORT använder den högsta kraft-leveransen och de lägsta nivåerna av EB och HSTC för att leverera 100% prestanda på samtliga 6 växlar, maximalt vridmoment och effekt vid alla gasreglagelägen och mindre ingrepp från HSTC.

USER-läge tillåter föraren att välja mellan de 3 inställningarna för varje parameter och spara inställningen för framtida bruk.