CMX1100 REBEL DCT 2021

Hondas unika, anpassningsbara och coola CMX500 Rebel får ett större, häftigare syskon. Den avskalade ”bobbern” med en modern twist – CMX1100 Rebel – erbjuder såväl avkoppling som spänning. Modellens 1084cm3 parallelltwin erbjuder seriösa prestanda, tillsammans med en maffig karaktär och härligt avgasmuller; Hondas valbara vridmomentstyrning ”Honda Selectable Torque Control”, Wheelie Control (som ser till att framhjulet håller sig i backen vid häftiga gaspådrag), farthållare och 3 standard körlägen och elektronisk gasreglering ”Throttle-By-Wire” ger tillsammans ett omfattande paket av elektroniska förarhjälpmedel. Dessutom kommer modellen med högklassiga komponenter såsom 43 mm cartridge-framgaffel, ”piggyback”-stötdämpare och fyrkolvs, radiellt monterad frambromsok. All belysning är av LED-modell, med negativ LCD instrumentdisplay. Som pricken över i kommer även en Dual Clutch Transmission-version att erbjudas.


A2-körkortsvänliga 500cm3 tvåcylindriga CMX500 Rebel, lanserades 2017, med banbrytande nya idéer för att fånga yngre förare för vilka en motorcykel är så mycket mer än bara ett transportmedel – förare för vilka deras motorcykel är en livsstil, en attityd och ett sätt att uttrycka sin individuella identitet.
Kombinationen av dess tidlösa ”bobber”-utseende och unika, framåtsträvande, moderna stil resulterade i omedelbar popularitet under sitt första försäljningssår. Så har det fortsatt. under 2019 var Rebel den tredje mest sålda customhojen i Europa.
För 2021 kommer en ny motorcykel: CMX1100 Rebel. Genom att ta essensen av det som gjort den mindre modellen så speciell, och lägga till mer prestanda, mer karaktär och Hondas mest avancerade teknik, tar den nya modellen ett stort kliv uppåt och framåt – för att tillfredsställa alla förare som söker något extra och lite annorlunda.

 

CMX1100 Rebel har dubbla personligheter. Den har utformats för lugn och komfortabelt glidande, men erbjuder också en spännande körupplevelse när exempelvis en krokig väg uppenbarar sig. Förare som tar klivet upp från mindre motorcyklar kommer att uppskatta modellens lätthanterliga dimensioner och vikt (sitthöjden är bara 700mm), medan mer erfarna förare kommer att finna sig väl tillrätta omedelbart, och njuta till fulla av chassits hanteringspotential, med dess stadiga stålrörsram, prestandafjädring och effektiva bromsar.

Alla kommer att älska karaktären och prestandan hos 1,084cm3 parallelltwinnen (ursprungligen från CRF1100L Africa Twin), som i det här fallet har anpassats för superstarkt vridmoment på botten och mellanregistret, med riklig karaktär, plus ett suggestivt, häftigt avgasljud. Elektroniska gasregleringen ”Throttle By Wire” för med sig sofistikerade förarhjälpmedel: det finns 3 standard körlägen med ett kluster av olika parametrar för att passa olika körförhållanden eller körstilar, inklusive motorns effektleverans, motorbromsning, nivån hos Hondas anpassningsbara vridmomentskontroll ”Honda Selectable Torque Control” och Wheelie Control, och växlingsschemat för tillvalet Dual Clutch Transmission. Farthållare är standard.

Rebel 1100:s strippade, minimalistiska stil talar sitt tydliga språk. Fram och bak sitter stänkskärmar av plåt monterade ovanpå feta däcken; den runda strålkastaren blandar gamla skolans design med moderna LED-lampor och den runda, negativa LCD-instrumenteringen. Under sadeln finns dessutom även ett USB-C-uttag.

Utrustning och design

 • Rå, muskulös stil, kombinerat med enkelhet
 • Full LED-belysning med 4 lampors LED-strålkastare
 • Tändlåset reglerar även sadeln, som döljer lagringsutrymme och USB-C-uttag
 • Farthållare

Den helsvarta versionen av CMX1100 Rebel erbjuder ett enkelt, rått och ”obearbetat” utseende som skapats av samma USA-baserade Honda utvecklings- och design-studio som tog fram stilen hos CMX 500 Rebel. Lång och låg, med smal kropp, krönt av en snäckskalsformade, tvåfärgad 13.6L bensintank, dess minimalistiska närvaro har verkligt djup, med proportioner som kompletteras fullt ut med en förare i sadeln.

Både främre och bakre stänkskärm är tillverkade av 1mm stålplåt och monterade med pressgjutna aluminiumfästen. Och överallt du kollar finns design-element som förstärker det unika Rebel-stuket. Den lågt placerade 175mm diameter strålkastaren har en klassisk form men rymmer fyra LED-lampor med tjocka inre linser för en väldefinierad frontal signatur. 55mm runda blinkers, ger ett klassiskt utseende medan LED-baklyktan slår an en sträng som lirar perfekt med andra Rebel-detaljer.

Sadeln är utformad för att stödja föraren under hård acceleration men mjukt skön för bästa komfort. Rebel kan köras solo eller med en passagerare, där passagerarsadeln snabbt och enkelt går att montera eller ta bort. Under sadeln finns ett 3L-förvaringsfack och ett USB-C-uttag.

En offset 120mm negativ LCD-instrumentering erbjuder intuitiv leverans av relevant information. Tändningslåset återfinns på vänster sida om ramen och med vars hjälp du kan öppna sadellåset. Det stilrena styret sitter fäst med 1-tums klämmor. På vänster styrhalva återfinns reglage för körlägen och DCT (tillval). Och för långa dagar ute på landsvägen sitter farthållare monterad som standard.

 

Motor

 • 1,084cm3 parallelltwin, hämtad från CRF1100L Africa Twin
 • Stark prestanda, med en väldefinierad karaktär genom reviderade ventiltider och tändinställningar, plus ökad svänghjulsmassa
 • Throttle By Wire – elektronisk gasreglering och härligt avgasljud

Rebel 1100:s 1,084cm3 SOHC 8-ventils parallelltwin härstammar från CRF1100L Africa Twin, men med en mängd viktiga förändringar som helt har förändrat motorns ursprungliga natur för att matcha dess nya cruiser-arbetsuppgifter. Toppeffekt på 64kW vid 7000 varv/minut med maximalt 98Nm vridmoment vid 4750 varv/minut är friska siffror i detta marknadssegment, och en garanti för stark prestanda. 32% extra svänghjulsmassa innebär att bottenvridet inte bara är extremt stark, utan även levereras med riklig karaktär.

Mindre uppenbart – och vad som gör motorn perfekt för denna modell – är att dess kompakta dimensioner (tack dess äventyrs-motorcykel-ursprung, som gav den en Unicam drivlina och semitorr sump) centraliserar massan perfekt, vilket ger en låg tyngdpunkt med maximal markfrigång när den placeras inuti Rebel:s ram.

Direkt från Africa Twin kommer även 270° vevaxeln och ojämna avfyrningsintervallet. Men bortsett från detta har motorns avgassystem, ventil-tider och lyft ändrats för att generera en ännu starkare ”pulserande” känsla. Och för att passa Rebels dubbla personlighet, skiftar motorkaraktären från att svara harmoniskt på låga varvtal till en mer livfull, häftigare upplevelse allt eftersom varvtalet stiger.

Motorn sköts av elektronisk Throttle By Wire (TBW) och PGM-FI matar spjällhusen från en 7-liters luftburk. Som pricken över i bjuder Rebel på ett avgasljud, som har anpassats för att leverera ett djupt, lågfrekvent avgasläte genom den 5.3 liter stora och ovala ljuddämparen under 4000varv/minut med en mycket mer kraftfull, mer högfrekvent ton allt eftersom motorvartalet ökar.

Den grundläggande motorarkitekturen är oförändrad från Africa Twin; vevhusen delas vertikalt och vattenpumpen är inhyst inom kopplingshuset med en termostat integrerad hos topplocket. Manuella och DCT-versioner av motorn delar samma vevhus med endast mindre yttre skillnader. Sekundära vibrationer neutraliseras genom kolvarnas inbördes rörelse, medan primära rörliga delars och kopplingsvibrationer suddas ut genom användning av biaxiala balansaxlar. Vätske- och oljepumparna drivs i sin tur av balansaxlarna.

Vevpulsgivare – fördelade om 10° intervall – håller koll på feltändningsdetektering, viktigt för OBD2/EURO5-överensstämmelse. Som EURO5-tillägg ger linjära luftflödesgivare (LAF) exakt mätning av luft-/bränsle-blandnings-förhållandet.

 

Motorelektronik

 • 3 standard körlägen att välja mellan, plus personlig ”USER”-anpassning
 • 3-nivåers Honda Selectable Torque Control och Wheelie Control

TBW hanterar motorns prestanda och karaktär, plus nivån på Honda Selectable Torque Control (HSTC) och Wheelie Control. Det finns 3 förinställda körlägen för föraren att välja mellan, som täcker en mängd olika körförhållanden. Lägesval styrs från reglage på vänster styrhalva; en n-indikator hos instrumentdisplayen aktiveras när HSTC aktiveras.

STANDARD erbjuder en medel-inställning för motorns effektleverans, motorbromsning och Wheelie Control / HSTC, som ger en avslappnad körning på låga varvtal och hastigheter, samtidigt som mycket av Rebels fulla potential frigörs allt eftersom varvtalet stiger.

RAIN ger lägre motoreffekt och motorbromsning, matchad med en högre grad av Wheelie Control och HSTC, för avslappnad körning och extra trygghet på våta eller hala ytor.

SPORT ger aggressiv leverans av motoreffekt leverans och standard motorbromsning, med låg grad av Wheelie Control och HSTC för att möjliggöra maximal prestanda.

USER mode erbjuder möjligheten att anpassa inställningarna för den önskade kombinationen. När inställningen är klar, sparas användarens ”USER”-läge automatiskt, och det finns därför ingen anledning att åter ställa in den varje gång tändningen slås på.

Chassi

 • Stålrörsram ligger till grund för Rebel-stylingen
 • Styrgeometri som ger stabilitet med enkla hanteringsegenskaper
 • 43mm Cartridge-framgaffel och piggyback stötdämpare, med justerbar fjäderförspänning i båda fallen
 • Radialmonterade fyrkolvs bromsok fram och 330mm flytande bromsskiva
 • 130/70B18, 180/65B16 fram- och bakdäck

En design-ikon i sig, Rebels stålrörsram är baserad kring den råa och enkla utformningen av sitt syskon och har samma definierade ”tema”-linje som löper diagonalt framifrån och bakåt, där bränsletanken spelar sin viktiga roll, monterade ovanför det 35mm diameters huvudramröret som, naturligtvis, är kraftigare än hos CMX500 Rebel. Den 50,8mm diameter kraftiga svingarmen har också en designats för att matcha helheten.

Hjulbasen är 1,520mm; framgaffeln har en 30° vinkel för optimal glidarstil, 2° skillnad från själva 28° styrvinkeln; med ett försprång på 110mm. Denna kombination ger rätt stuk, men också god stabilitet och exakt, smidig hantering. Våtvikten är 223kg hos standard Rebel 1100 och 233kg för DCT-alternativet.

Sitthöjden är låga 700mm och den viktiga triangeln mellan styret, sadeln och fotpinnarna placerar föraren perfekt ’i’ motorcykeln. Den övergripande geometrin tillåter generösa nedläggningsvinklar på 35 ° på respektive sida (mätt av Honda), vilket innebär att Rebel 1100 kan njuta av kurviga småvägar och klippa apex på bästa vis.

Cartridge-framgaffeln har svarta ytterben (tillverkade av aluminium) parade med 43mm innerben som toppats med en mörkt marinblå titan-oxid-beläggning. Dubbla stötdämparna bak har en 12,5 mm kolv och trycksatt ”piggyback”-reservoar. Både fram- och bakhjulsfjädring erbjuder justerbar fjäderförspänning.

Gott om bromskraft serveras av ett radialmonterat monoblock fyrkolvs bromsok fram med en 330mm flytande skiva och enkolvsok/256mm skiva bak, båda med ABS. Gjutna aluminiumhjul med 5 sportigt Y-formade ekrar och feta däck; 180/65B16 bak och 130 /70B18 fram.