CMX500 REBEL 2022

Rebel är Hondas A2-godkända, tuffa och kompakta customhoj med en 500-kubiks parallelltwin. Till 2020 får modellen förbättrad fjädring, LED-lampor runtom, växelindikator, slirkoppling och bekvämare sadel. Avgassystemet är också nytt för att uppfylla utsläppskraven Euro5.

Utvecklingen av Rebel började i USA och målet var att sätta fart på fantasin hos en yngre förargeneration på ett annat sätt jämfört med traditionella glidarhojar. A2-godkända Rebel drivs av en parallelltwin på 471 kubik med starkt bottenvrid och en effekt som kommer gradvis och jämnt. Tack vare att modellen är smal och har låg sadelhöjd är den lätt att hantera i låg fart. Körställningen är avslappnad och neutral med lätt utsträckta armar och fotpinnarna något framflyttade.

Rebels stålrörsram med moderna linjer syns tydligt i det avskalade chassit med bobberstil och feta däck. Det mesta på Rebel är svartlackerat och passagerarsadeln är lätt att ta bort och sätta tillbaka med två skruvar.

Till 2020 blir Rebel mer bekväm och praktisk tack vare en ny sadel, nya fjädringsinställningar och en växelindikator. Både strålkastare och bakljus är nya, och nya LED-blinkers betyder att all belysning nu består av LED-lampor.

Avgassystemet är uppdaterat med en ny avgasgivare för att Rebel ska uppfylla utsläppskraven Euro5.

Utrustning och design

  • Låg och avskalad bobberstil.
  • All belysning är nu LED, även blinkers.
  • Ny färg Matte Jeans Blue Metallic.
  • Växelindikator
  • Finns med nya fabriksmonterade tillbehör.
  • Negativ LCD-skärm med vit bakgrundsbelysning.
  • Passagerarens sadel och fotpinnar kan lätt tas bort.

Det fanns två nyckelord när Rebel skulle få sin design: ENKEL och RÅ. Det är dock en konst i sig att göra mycket av lite och att få till en minimalistisk design där alla detaljer är viktiga.

Rebel rullar på feta däck och har en låg och clean bobberprofil som kompletteras med en brant sluttande tank på 11,2 liter och ett grovt styre. Det gör att föraren sitter stadigt nere i hojen. Modellen utstrålar en egen personlighet från alla vinklar.

Den svarta färgen dominerar på Rebel och det framhäver både formerna och delar med andra färger. All belysning består nu av LED-lampor och den runda strålkastaren har ett kompakt lyktglas med 175 mm diameter och en gjuten aluminiumsarg runtom. Det nya bakljuset med skyltbelysning är ovalt och extremt tunt för att matcha Rebels låga stuk. På sidorna sitter nya små runda LED-blinkers med bara 55 mm diameter och i främre blinkers finns även parkeringsljus.

Den kompakta hastighetsmätaren på 100 mm har en negativ LCD-skärm med vit bakgrundsbelysning som är både snygg och effektiv. Nytt för 2020 är också växelindikator och bränsleförbrukningsmätare. Tändningslåset sitter fortfarande på vänster sida under bränsletanken.

Passagerarens sadel och fotpinnar kan lätt tas bort, och till 2020 är tillbehörsutbudet större med ny pakethållare, ryggstöd, tankpads, mätarkåpa och sidoväskor i nylon utöver de befintliga skinnväskorna.

Dessutom finns en ny version med följande tillbehör fabriksmonterade: strålkastarkåpa med rökfärgat kåpglas, gaffelbensskydd och damasker med retrostil och en specialsadel med rutmönster.

Motor

  • Euro5-godkänd vätskekyld parallelltwin på 471 kubik.
  • Härligt vrid i bottenregistret.
  • Ny assisterande slirkoppling.
  • Ny avgasgivare för att uppfylla Euro5-krav.
  • Får köras med A2-körkort.
  • Kraftig 120 mm ljuddämpare.

Rebels 471-kubiks vätskekylda parallelltwin med 8 ventiler är hämtad från den sportiga CBR500R. För att få bättre glidaregenskaper har man flyttat CBR-motorns fokus på höga varvtal mot mer bottenvrid genom att ändra inställningar för insprutning, ventiler och tändning. Den pigga kraften levereras jämnt över hela varvtalsregistret. Vridmomentet är som mest 43,3 Nm vid 6000 varv/min och maxeffekten är 34 kW vid 8500 varv/min.

Motorn har en fin balans mellan fysisk storlek och flexibel kraft. Borrning och slag är 67 x 66,8 mm och kompressionen är 10,7:1. I topplocket sitter vipparmar med rullar och ventilerna justeras med shims. Konstruktionen är lätt och innebär mindre ventilfjädertryck och friktion.

Kamkedjan (SV-typ) är tyst och har vanadinbehandlade nitar för mindre friktion och bättre slitstyrka. Insugsventilernas diameter är 26,0 mm och avgasventilerna har 21,5 mm diameter.

Räfflor på kolvmanteln minskar friktionen (en konstruktion som innebär större ytarea med spår där olja kan rinna för bättre smörjning). Ytbehandlingen består av nitrering och AB1-saltbad som ger ett skyddande oxideringsmembran.

Vevtapparna sitter 180° isär och bakom cylindrarna finns en primär balansaxel nära maskinens tyngdpunkt. Primär- och balansaxeldrev är fjäderbelastade för tystare gång. Vevaxelns motvikter är specialutformade för optimal balans och den låga vikten gör att motorn roterar fritt med mindre tröghet.

Vevhuset har centrifugalgjutna tunna cylinderfoder. Den invändiga konstruktionen minskar pumpförluster som kan uppstå med 180° vevtappar. Det djupa oljetråget rymmer 3,2 liter. Växellådan har sex växlar och är konstruerad för att vara lättjobbad, särskilt i stadstrafik. Årsmodell 2020 är ännu mjukare att växla tack vare den nya assisterande slirkopplingen, som samtidigt gör att kopplingshandtaget går 30 % lättare.

Avgaserna går genom ett 2-1-system, först till katalysatorn och sedan genom två kammare. För att Rebel ska uppfylla utsläppskraven Euro5 har den fått en ny avgasgivare och en uppdaterad 120 mm ljuddämpare. Den kraftiga ljuddämparen ger ett tungt pulserande ljud som matchar motorns härliga vridmoment.

Chassi

  • Låg stålrörsram.
  • Ny fjäderhårdhet i framgaffel och bakdämpare.
  • Bakdämparna innehåller nu kvävgas och har nya dämpgummin för fastare fjädring.

Rebel har ett lågt stuk där den snygga stålrörsramen greppar motorn på tre ställen och smalnar av vid sadeln för att föraren ska sitta bekvämt. Årsmodell 2020 har ny fjäderhårdhet i framgaffeln och ändrad oljemängd för att få följsammare dämpning och en bekvämare körupplevelse. Försprånget är 110 mm, styrvinkeln 28° och gaffelvinkeln 30°. Det ger tillsammans med 1490 mm hjulbas, låg sadelhöjd på 690 mm och mittplacerade fotpinnar en naturlig körställning med balanserad och neutral styrning.

Ramen är avrundad baktill på ett snyggt sätt som skapar en gräns mellan den tjockare sadeln och bakskärmen. Den fastskruvade bakramen av gjuten aluminium fungerar även som fäste för tillbehör.

Gaffelbenen med 41 mm diameter sitter 230 mm isär för den rätta stabiliteten, komforten och stilen. Svingarmen har 45 mm grova stålrör och fjädras av dubbla stötdämpare med 5 stegs fjäderförspänning. Till 2020 är bakdämparna uppdaterade med kvävgas, ändrad fjäderhårdhet och nya dämpgummin för fastare och jämnare dämpning.

Däck från Dunlop sitter som standard med dimensionerna 130/90-16 fram och 150/80-16 bak. De gjutna 16-tumsfälgarna av aluminium har en stilren design och ekrarnas mönster går igen i frambromsskivan på 296 mm. Fram sitter ett tvåkolvsok och bak ett enkolvsok.