CRF300 RALLY 2021

Ökad slagvolym för Hondas mini-äventyrare, plus uppdaterat luftinsug, modifierad insugskam och reviderat avgassystem ger tillsammans mer toppeffekt och betydligt starkare vridmoment över registret. Lägre utväxlad växellåda toppas med en högre 6:e Växel samtidigt som en assist/slir-koppling upprätthåller säker kontroll av bakhjulsfästet. Hantering i alla former av terräng förbättras med en ny svingarm och mer lateralt flexibel ram, ökad markfrigång, längre fjädringsväg och reviderad körposition. Ökad kapacitet för bränsletanken förlänger räckvidden; sadeln är nu gummiupphängd och lägre, och fotpinnarna har gummilägg för ökad komfort. Styret har interna vikter, blinkerserna är nu flexibelt monterade och allt toppas av en lättläst, positiv LCD-instrumentdisplay. Tjänstevikten har minskats med 4kg till 153kg,vilket motsvarar 13% förbättrat effekt-vikt-förhållande.

 

En liten on-offroad-motorcykel som är bra på mycket: den glider lätt genom tät och hektisk stadstrafik tack vare lätta och slimmade proportioner matchade med enastående manövrerbarhet, medan dess fjädring, nära-till-marken-sitthöjd ger en rolig och bekväm körning på såväl asfalt, grusvägar och stigar. I grund och botten öppnar den upp mängder av tvåhjuls-möjligheter, oavsett förarens körförmåga.

Med styling-DNA hämtad direkt från HRC:s Dakar-rallymaskin CRF450 RALLY, introducerade CRF250 RALLY, baserad på offroadhojen CRF250L, något nytt till marknaden vid lanseringen 2017. Den såg inte bara redo ut för att tävla med i ett ökenrace utan levererade också smaken av äventyr till förare som föredrar en lätt maskin som är synnerligen smidig att hantera.
För 2021, tillsammans med CRF300L*, gör CRF300 RALLY sin debut. Lättare, starkare och ännu bättre rustad för att utforska – runt om i världen eller runt kvarteret – CRF300 RALLY är redo för äventyr.

 

Nu 286cm3 producerar CRF300:s nya motor 10% mer toppeffekt – nu 20,1 kW vid 8500 varv/minut och 18% mer maxvrid med 26,6 Nm vid 6500 varv/minut. Ventiltiderna för insugskammen har också reviderats, tillsammans med uppdaterade luftinsug och avgassystem för mycket starkare vridmoment och effekt. Utväxlingsförhållandena 1-5 är lägre, för bättre respons, medan 6:e växel är högre utväxlad för mer avslappnad höghastighetskörning. En assist- /slirkoppling hanterar nu bakhjulet under hårda nedväxlingar och ger 20% mindre belastning hos växelspaken.
En omdesignad stålram, aluminiumsvingarm och neder gaffelkrona är viktiga bidrag till en total viktminskning på 4 kg och ger tillsammans med reviderad styvhetsbalans optimal feedback och känsla. Styrgeometrin har justerats för att matcha, och framgaffeln har 10mm extra fjädringsväg.

CRF300 Rally fått en större bränsletank som rymmer 12,8 liter och en bekväm, bred sadel, distinkt asymmetrisk dubbel-LED-strålkastare och ny, positiv LCD-instrumentdisplay. Körpositionen har också ändrats för att uppmuntra den manövrerbarhet som behövs såväl vid terrängkörning som körning runt i staden.

MOTOR

  • Större 286cm3-motor med ytterligare 1.9kW och 4Nm
  • Omarbetade växellådsförhållanden för både häftigare acceleration och skön cruising
  • Assist/slirkoppling ger 20% lättare växling

Den 14% extra slagvolymen – från 250cm3 till 286cm3 – hos den encylindriga, vätskekylda DOHC-motorn – kommer genom 63mm slaglängd, i jämförelse mot tidigare 55mm. Borrningen förblir 76mm, liksom kompressionsförhållandet 10,7:1. Toppeffekt på 20.1kW infinner sig vid 8,500varv/minut, och maximalt vridmoment på 26.6Nm vid 6,500varv/minut (upp från 18.2kW vid 8.500varv/minut och 22.6Nm vid 6,750varv/minut). Den nya motorn är betydligt starkare, över hela registret, från 2000varv och vidare upp.
För att matcha motorns häftigare punsch, och för bättre acceleration, är utväxlingen på växlarna 1-5 lägre medan 6:e växeln är högre, för mer avslappnad motorvägscruising. Tillägget av en assist/slirkoppling minskar växelspakens belastning med 20 % och förhindrar bakhjulshoppande vid snabba nedväxlingar – perfekt för bästa kontroll, på fast eller löst underlag. På motorvägen ökar toppfarten från 129km/h till 135km/h.
Reviderad tajming hos insugkammen ökar i synnerhet motorresponsen på botten och mellanregistret – det varvtalsområde som används mest vid offroad- eller stadskörning – och arbetar med ett omdesignat luftfilter, avgasrör, ljuddämpare och tändtider. Ett iridium-tändstift, tillsammans med exakt mätning av bränsle från PGM-FI insprutningssystemet, förbättrar förbränningseffektiviteten ytterligare och ger minskade utsläpp av farliga avgaser.
Motorn använder en offset-cylinder, med minskade interna friktionsförluster, medan kolven själv har ett speciellt ytmaterial, plus molybden-beläggning. Oljepumpen har en inre struktur som förhindrar luftning av olja. Vevstakslagren har ett tvådelat, presspassat metallager medan vevaxeln använder en gjutjärnsbussning. En primär balansaxel minskar vibrationerna ytterligare.

Kylsystemet använder en 12.7kW kylare, monterad på motorcykelns vänstra sida, skyddad av ett plastgaller som utformats för att förbättra luftflödet. En slimmad kylfläkt används för att bibehålla jämna temperaturer vid låga hastigheter, antingen i stillastående trafik eller knepiga terrängsituationer.
CRF300 RALLY:s motor är helt EURO5-kompatibel.

 

CHASSI

  • Hantering och smidighet förbättrades i alla former av terräng till följd av omfattande uppdateringar
  • Betydande viktbesparing från ny ram och svingarm
  • Reviderad stabilitetsbalans för ökad feedback och känsla
  • Lång fjädringsväg fram och bak

Totalt 4kg har bantats totalt från CRF300 RALLY chassi, med en våtvikt som nu är på 153kg. Semi-dubbel-vaggramen av stål är helt ny och bidrar med 2,15kg viktminskning. Lika viktigt, för att främja hanteringskänsla och optimal balans mellan fram- och bak, har dess flexibilitetsbalans trimmats med 25% lägre lateral styvhet.
Detta har uppnåtts genom minskade ramrör (-30mm) hos det främsta nedåtgående ramröret och 25.4mm diameter hos övriga, lägre dragna ramrör (från 28.6mm), plus att det centrala ramröret minskat i bredd med 20mm.
För att matcha detta är den gjutna aluminium-svingarm 550g lättare. Dessutom har den 23% minskad längsgående styvhet. Det är också 15mm smalare precis bakom svingarmens fästpunkt. Extruderad aluminium används för kedjejusteringen. Nedre gaffelkronan är numera tillverad av aluminium istället för stål; detta kapar 730g från ett område högt placerat i förhållande till tyngdpunkten för snabbare styrrespons.
Den 43mm inverterade Showa-framgaffeln har fått 10mm längre fjädringsväg, till 260mm, där fjäderhårdhet- och dämp-inställningar reviderats för exakt kontroll över ett brett utbud av terräng och hastigheter. Pro-Link bakfjädringen har 260mm fjädringsväg.

Markfrigången har ökats, från 270 till 275mm, tack vare revideringar hos den nedre rampartiet, motorvevhus och oljeplugg. Styrvinkel och försprång är nu 27,5 ° / 109mm (från 27,6 ° / 113mm) med 10mm längre hjulbas på 1455mm.

Fram sitter en 296mm bromsskiva och ett tvåkolvs bromsok, och bak en 220mm skiva och ett enkolvs bromsok; i likhet med CRF-racemaskinerna har den bakre huvudbromscylindern nu en lätt, integrerad design. Skivorna är vågformade – även detta hämtat direkt från CRF250R/CRF450R – med exceptionella självrengörande förmågor vid ogynnsamma förhållanden. 2-kanals ABS är standard.
Lättvikts aluminiumfälgar minskar den ofjädrade vikten ytterligare; för 2021 har Alumitytan polerats till en glänsande finish. Grovnabbade däck (80/100-21 51P fram och 120/80-18 62P bak) ger bra fäste i ett brett spektrum av körsituationer.

21-tums framhjul och 18-tums bakhjul ökar stabiliteten i ojämn terräng och möjliggör montering av mer offroad-specifika däck om det behövs. Applicering av ett maskinbearbetat bakdrev och M8 bultar (i stället för M10) plus en ihålig bakhjulsaxel sparar 240g respektive 160g.

STYLING & UTRUSTNING

  • Lättare, smalare chassi rymmer större 12.8L bränsletank
  • Bredare sadel för komfort, nu gummiupphängd och 10mm lägre i höjd
  • Positiv LCD-instrumentering som är ännu lättare att läsa

CRF300 RALLY är utformad för att avverka långa körsträckor och dess styling återspeglar detta. Med komponenter som härstammar från CRF450 RALLY, det ”flytande” kåpglaset, övre/nedre kåpan och sidokåporna skyddar effektivt föraren mot vädrets element. Handskydd erbjuder ytterligare skydd, både för händerna och broms- och kopplingsreglagen. En hasplåt skyddar maskinens undersida och växelspaken har en fällbar topp.
Från motorcykelns mitt-sektion och bakåt är den uppdaterade stilen MX-skarp; där regplåtshållaren är mycket mindre, vilket ger 300g lägre vikt. Ytterligare vikt minskats genom den nya aggressivare designen hos främre stänkskärmen. Bensintanken har vuxit med 2.7L, till 12.8L; där 32.3 km/l är uppnåeligt (WMTC) och ger en räckvidd på över 410km.

Sadeln är gummiupphängd för komfort och fotpinnarna har nu även gummiinlägg. Sitthöjden är 885mm, 5mm högre än CRF300L och 10mm lägre än tidigare. Den har samma smala profil framtill som sitt syskon, men med en 20mm breddare sittplats för långa riddagar.
För att lätt, smidig kontroll har körpositionen ändrats: styret har flyttats bakåt något, medan fotpinnarna har placerats lägre och även flyttats bakåt, för att underlätta växelbyten med kraftiga offroadstövlar. CRF300 RALLY har dessutom fått interna styrvikter för minimering av vibrationer. Även sidostödet har gjorts om med en 10% större yta för sin (nu) fällbara fotplatta.
En omdesignad, 70g lättare LCD-instrumentering har stora svarta siffror på en skarp vit skärm, för perfekt läsbarhet. hastighets-siffrorna är 6mm större, nu 23mm. Information omfattar växellägesindikator, beräknad körsträcka med resterande bränslemängd och bränsleförbrukning, medelhastighet, stoppur och varvräknare. Strålkastaren är en kompakt, asymmetrisk dubbel LED-enhet, matchad till ett bakljus med glödlampa. Blinkerserna är också av LED-modell och nu flexibelt monterade.