CRF450R

Hondas mäktiga CRF450R-serie får rejält med uppdateringar till 2021.

 

 

Modellöversikt

CRF450-serien 2021 – Produktkatalog

(1) Gaffelkronorna erbjuder mer flex, och där nedre gaffelkronan nu är 6,1 mm högre än tidigare. Den fullt justerbara 49 mm inverterade Showa-framgaffeln med spiralfjädrar har 5 mm mer fjädringsväg (310 mm) och en styvare framaxel. Stötdämparens kolv är större och dämparfjädern är 200 gram lättare.

 

(2) Sadeln är kortare, lättare och med en 10 mm lägre profil baktill. Serviceunderhållet har också förenklats genom att antalet 8 mm-bultar har minskat från 6 till 4 stycken per sida. 2021 års CRF450 är 70 mm smalare (50 mm på vänster sida till följd av avsaknaden av en ljuddämpare till vänster, 20 mm på avgassidan).

 

(3) Styrvinkeln är 27,1° (tidigare 27,4°). Markfrigången har ökats med 8 mm till 336 mm. Torrvikten har minskat med 1,9 kilogram (vilket gör att CRF450 väger cirka 106 kilogram).

(4) Kylarvingarna är i ett stycke istället för två plastdelar. Standardstyret är ett Renthal FatBar, vars design minskar vikten samtidigt som styret håller en extremt hög hållfasthet. Den översta gaffelkronan har två olika fästpunkter som gör att styrets grundposition kan ändras fram och tillbaka 26 mm.

(5) Det främre bromsoket har en 30 mm- och en 27 mm-kolv som greppar kring en 260 mm vågformad bromsskiva. Bakbromsens enkolvsok jobbar tillsammans med en 240 mm bromsskiva.

 

(6) Ramen väger 700 gram mindre än 2020-ramen. Dessutom har bakramen bantats på 320 gram. Torsionsstyvheten är oförändrad medan sidstyvheten har minskat med 20%. Svingarmen i aluminium har en ny styvhetsbalans som är skräddarsydd för ramen, med smalare rör. Utväxlingen hos Pro Link-stötdämparens länkage har också reviderats.

 

 

(7) Toppeffekten har ökat signifikant över 5000 varv/minut, samtidigt som det finns märkbart mer vridmoment på låga varvtal. En del av detta beror på den större luftburken, som nu nås enkelt genom att ta bort sidokåpan. Motorn har en nytt, lättare 46mm spjällhus. Det optimerar effektiviteten hos insugskanalen och använder aktivt den latenta förångningsvärmen som uppstår inuti insugskanalerna.

 

Den helt nya hydrauliska kopplingen kräver minskad handkraft. På plats sitter även en mindre bränslepump och en lättvikts ventilkåpa av magnesium. Sadeln är nu mindre och lägre baktill.

(8) Vinkeln hos insprutningssystemets bränslespridare har ökat från 30° till 60°, vilket innebär att bränslet sprejas i motsatt riktning mot insugsluften. Dekompressionssystemet är nytt och balansvikten har flyttats från kamaxelns högra till vänstra sida.

 

(9) Den största förändringen är avgassystemet. Avgasutblåset är ovalt istället för runt. Det tidigare dubbla avgassystemet har ersatts av ett enda rör och en ljuddämpare som är strax över 1 kg lättare än dubbelsystemet 2020. Grenröret är också monterat 74 mm närmare tyngdpunkten.

 

(10) Knappar och indikatorer (startkontrolldisplay, EFI-varning, EMSB-läge, HSTC Traction Controll och LED-display) finns på vänster styrhalva. Om du håller ned HSTC-knappen i 0,5 sekunder växlar systemet till nästa läge, varpå en grön LED – en blinkning för läge 1, två blinkningar för läge 2 och tre blinkningar för läge 3 – bekräftar valet. HSTC-systemet kan även stängas av helt. När motorn startas använder systemet den senast valda inställningen.

 

(11) Sadeln är fastbultad framtill med en bult från vardera sidan (strax under bensintankens bakre del). På tal om bensintanken är den fortfarande av titan, men nu utan det svarta tankskyddet av plast.