MONKEY 2022

Efter sin populära återintroduktion 2018 får Hondas ikoniska Monkey en helt ny luftkyld motor för 2022, med 5-växlad växellåda och EURO5-anpassning. Tvåstegsfjädrar för de dubbla bakre stötdämparna ger en behagligare körning och pakethållare av stålrör finns nu som standard tillbehör.

 

Honda Monkey Bike är kanske mest känd som en groovy ikon från 1970-talet, men den såg redan dagens ljus år 1961. Ursprungligen utvecklad till att vara en 49cm3 barnleksak för Tama Tech, en nöjespark i Tokyo, visade den sig vara så populär att en landsvägsanpassad version utvecklades, som ursprungligen exporterades till Amerika och Europa 1963, med en distinkt kromtank, vikbart styre och styvt monterade 5-tumshjul.

Dess popularitet baserades på en söt, omedelbart sympatisk design, små dimensioner och ultralåg vikt – vilket resulterade i en salig massa kul runt omkring i staden. År 1969 hade dess hjulstorlek ökat till 8-tum och från 1970 fick modellen ännu större popularitet, när tillägget av framgaffel med snabbkoppling innebar att den gick att lasta i bagageutrymmet på en liten bil.

År 1978 – en punkt som markerade början på den verkliga höjdpunkten för Monkeyn – hade motorcykeln omformats med en bränsletank i tårdroppestil och blev enormt populär bland husbilsägare som behövde bekväm transport att använda när husbilen stod parkerad. Och det var här och då den fräcka Monkeyn verkligen cementerade sin plats i miljontals hjärtan; med sin 3-växlade växellåda och centrifugalkoppling (som inte behövde någon ”traditionell” motorcykelfärdighet för att manövreras) gav den tusentals förare deras första upplevelse av att gasa fram på en motordriven tvåhjuling.

Eftersom den var så rolig, och så lätt att köra, gjorde den mer för att sälja begreppet motorcyklar till en bredare allmänhet än kanske någon annan maskin. Med sina tjocka däck, ”mini-aphängar”-styre, minimala bränsletank och stora, feta sadel är Monkey-looken omisskännligt otidsenlig, men samtidigt tidlös.

 

MODELLÖVERSIKT

2018 var det dags för Monkeyn att sätta nya avtryck. Inspirerad av originalet (men också som en praktisk och rolig 125cc-motorcykel som passar perfekt för 2000-talet) muntrade en helt ny Monkey upp tillvaron på Europas vägar. Nu, för 2022, får Monkey en motoruppgradering, en större växellåda, förfinad fjädring, en helt ny färg- och detaljförbättringar, vilket ökar på dess ”rolighets”-faktor och dess praktiska förmåga vad gäller vardaglig användbarhet.

MOTOR

 • Ny 125cc luftkyld motor ger 6,9 kW toppeffekt och 11Nm vridmoment
 • 5-växlad växellåda förbättrar marschfarten
 • Euro5-efterlevnad

Monkeyn har en ny 124cm3 SOHC tvåventils luftkyld motor (hämtad från MSX Grom) med 50 mm borr, 63,1 mm slag- och ett kompressionsförhållande på 10:0:1 Toppeffekten ligger på 6,9kW vid 6 750 varv/minut med max vridmoment på 11Nm vid 5 500 varv/minut.

Och det är en ännu enklare Monkey att köra och ha kul med. En ny korrigeringsplatta hanterar den insugna friska luftens väg och matas in i en insugskanal och anslutningsrör som omdesignats för ett bättre luftflöde. Luftburkens form har också reviderats för att förbättra luftflödet ytterligare, vilket i sin tur främjar vridmomentet och förbättrar körbarheten. För EURO5-efterlevnad hanterar den reviderade katalysatorn, även om den är mindre, avgaserna effektivt. Avgasröret har ändrats för att matcha insugningsändringarna, medan ljuddämparen går från trekammars- till enkammardesign för att förbättra prestandan och skapa ett karaktärsfullt avgasljud.

Den nya 5-växlade växellådan, som ersätter den äldre 4-växlade, sprider utväxlingsförhållandet mer för att förbättra längre körprestanda och ge en mer avslappnad marschförmåga. Toppfarten är 91km/h. Manuell kopplingsdrift ger en fullstor motorcykelupplevelse medan 12-tumshjul ger smidig hantering inne i staden. Naturligtvis tillåter Monkeyns lilla storlek och säkra låghastighetsbalans den att enkelt passera fram genom stillastående köer.

Det är också en ekonomisk motor som förbrukar 1,5 liter/100 km (WMTC-läge) till följd av dess lågfriktionsteknik. Sofistikerad PGM-FI garanterar högeffektiv förbränning.

CHASSI & STYLING

 • Stålram, USD-framgaffel och 12-tums däck
 • Dubbla bakre stötdämpare har tvåstegsfjädrar för att hantera ojämnt underlag
 • Pakethållare bak finns nu som standard tillbehör
 • Våtvikt på 104kg, med en hjulbas på 1,145mm och 775mm sadelhöjd
 • Klassisk Monkey-stil – med ett tidlöst stuk för individualitet

Monkeyns ryggradsram i stål är anpassad för att ge optimal balans mellan styvhet och smidig känsla – perfekt för de många olika förhållanden som maskinen är utformad för att köras i. Oval i tvärsnitt framhäver svingarmen det cirkulära designtemat som löper genom cykeln.

USD-framgaffeln har 100mm fjädringsväg, med en premium aluminiumoxid-finish. De dubbla bakre stötdämparna har nu tvåstegsfjädrar och reviderade spjällgummin, för förbättrad körkvalitet på stötiga vägar och minskad risk för genomslag. De har 102 mm fjädringsväg; maximal markfrigång är 175mm.

En 220mm bromsskiva fram och 190mm bak ger säker bromsprestanda, och hanteras av IMU-baserad ABS. Feta, blockmönstrade däck ger smidig körning, med 120/80-12 65J fram och 130/80-12 69J bak.

Hjulbasen är 1 145 mm medan styrvinkel och försprång på 25°/82mm och en minsta svängradie på endast 1,9m. Våtvikten är 104kg, med en sitthöjd på 775mm. Det tjocka sadeln är tillverkat av högdensitetsuretan för maximal komfort.

Klassisk Monkey-stil (mini-aphängarstyre, kromade stänkskärmar, uppdraget avgassystem med stämplat värmeskydd, feta däck, vadderad sadel och ”jordnöts”-tank) är en lojal hyllning till originalet och sänder alla signaler som krävs för att fånga intresset hos både med dem i en viss ålder och en mycket yngre generation.

För 2022 finns en passande snygg bakre pakethållare av stålrör som standard tillbehör – praktiskt användbar för tyngre laster på upp till 3,0kg. Den blanka bränsletanken på 5,6L, lackerad i samma färg som ram, svingarm och bakre stötdämpare, bär stolt en historisk 3D Classic Wing-design Honda-logotyp.

Elektronik

 • Digital cirkulär LCD-instrumentering
 • Full premium LED-belysning
 • IMU-kontrollenhet minskar risken för bakhjulslyft under bromsning
 • ”Answer back”-system för enkel identifiering

Trots det klassiska utseendet är modern teknik fullt närvarande: en digital full LCD cirkulärt instrument har hastighetsmätare (som blinkar lekfullt när tändningen är påslagen), avståndsmätare med dubbla trippmätare och bränslenivåindikator; All belysning är LED; Tändningsnyckeln (som också bär Classic Wing-motivet) har ett ”answer back”-system som gör att lamporna blinkar med ett knapptryck för att underlätta att hitta just din Monkey vid fullpackade parkeringsplatser; ABS-systemet jobbar med en IMU för att mildra bakhjulslyft under häftig bromsning.