MSX125 2022

Hondas lättkörda och roliga motorcykel i fickformat får ett nytt namn, plus retro-cool designuppdatering, med kåpor som är enkla att demontera och ny, starkare, EURO5-anpassad luftkyld motor med fem-växlad växellåda. Reviderad LCD-instrumentering inkluderar varvräknare och växellägesindikering.

 

Lätt att använda, rolig och funktionell, den ursprungliga motorcykeln för avkopplande fritid definierades av Honda 1963 med den ikoniska, Monkey-hojen och succén fortsatte – omdefinierad för respektive generation – med Dax, Ape och Monkey, som återföddes år 2018.

Formeln har attraherat den nya generationens unga förare. Kända som ”Generation Y” i USA, ”Dek Neaw” i Thailand och ”Street-Kei” i Japan, de har vuxit upp i den gränslösa internet-eran, och delar kultur, framtidstro och anda som trotsar gamla traditionella konventioner.

Instinktivt dras denna grupp till motorcyklar, och med kravet att deras första tvåhjuliga transportmedel ska vara spännande men inte onödigt utmanande, med en design som sticker ut och har en rimlig prislapp. Under 2013 introducerade Honda MSX125 (Mini Street X-treme 125) som var som klippt och skuren för dessa unga förare.

MSX125 är en global produkt (känd som ”Grom” i Japan och USA) som snabbt blev en hit över hela världen. Under sin första försäljningssäsong gjorde MSX125 sällskap med CBF125 i raden av Europas topp 5 bästsäljande 125cm3 motorcyklar. Och under de senaste åren har den etablerat sig som en stadig favorit, oavsett om den används för smidig stadskörning eller som ett kraftigt specialanpassat designelement, ett slags tvåhjuligt smycke, av sin huvudsakligen unga målgrupp.

Efter 6 år av framgång och flera mindre designevolutioner, med siktet på nästa våg av unga förare, är det dags för en ny MSX125. Eller, för att ge den sitt nya officiella europeiska namn, en ny MSX125 Grom. Rakt igenom uppfräschad, med ett ännu häftigare stuk, är det fortfarande Hondas lilla maskin med stora drömmar.

 

Helt nydesignade kåpor ger MSX125 Grom ett nytt formspråk; fräsch och rolig, där kåporna även är enkla att demontera och redo för ägarens skaparkreativitet. Den uppdaterade LCD-instrumenteringen innehåller nu också en varvräknare och växellägesindikator.

En ny, starkare luftkyld motor bibehåller den användbara prestandan hos MSX125 men lägger till en extra femte växel. Och det oförändrade chassit erbjuder samma minihojsmått med en fullstor motorcykels fjädring, broms- och hanteringskvaliteter.

STYLING & UTRUSTNING

  • Omdesignade kåpor för ökad personlig prägel
  • Enkel customiserings-potential; samtliga fyra kåpor sitter fast med sex bultar på respektive sida
  • LCD-instrumenteringen omfattar nu varvräknare och växellägesindikator

Utseendet hos tidigare versionens MSX125 var en mini-reflektion av de moderna linjerna hos Hondas nakna sportmotorcyklar från den aktuella tiden. För 2021 tar nya MSX125 Grom en annan designriktning.

Kåporna bidrar till en distinkt individualitet som blandar moderniteten hos den eleganta LED-strålkastaren, avskalade sadelenheten och bakramen med retrostukade och superkompakta sido- och tankkåpor. Och, för att underlätta kundernas ansträngningar att göra sin motorcykel unik, är MSX125 Grom utformad kring begreppet customiseringsförmåga och enkel anpassning – där bland annat kåporna sitter på plats med sex bultar på respektive sida, en detalj som markeras i starkt fluorescerande grönt som ännu en unik designtouch.

Guldfinishen hos USD-framgaffeln, och gul stötdämparfjäder sticker ut i ljus kontrast till svartmålad motor, avgassystem, hjul och svingarm. Trots LCD-instrumenteringens kompakta storlek är den lätt att läsa, och innehåller nu varvräknare och växellägesindikator, tillsammans med hastighetsmätare, dubbla trippmätare, bränslemängdmätare och klocka. Återställning av trippmätarna och klockan, eller växla mellan vägmätare och trippmätare, regleras via knapparna på vardera sida om displayen.

MOTOR

  • Helt ny, 125cm3 luftkyld tvåventilsmotor
  • Femväxlad växellåda förbättrar ut-ur-stan-kör-potentialen
  • EURO5-efterlevnad

MSX125 Grom har en ny, 125cm3 två-ventil luftkyld motor, med 50mm borr och 63,1mm slaglängd, och ett kompressionsförhållande på 10.0:1. Toppeffekten på 9,66hk (7.2kW) infinner sig vid 7.250rpm, med maximalt vridmoment på 10,5Nm vid 5.500rpm.

Precis som den tidigare designen, erbjuder motorn hos MSX125 Grom en perfekt blandning av kvick accelerations-prestanda med användbar, tillgänglig allroundförmåga. Denna enhet handlar verkligen om hur kul det är att vrida på gasen, men en stor uppgradering som kommer att uppskattas är tillämpningen av en 5-växlad växellåda (istället för 4-växlad) för mer avslappnad körning, i synnerhet i högre hastighet. Toppfarten stiger från 92km/h till 94km/h.

Den manuella kopplingen bidrar fortfarande till upplevelsen hos en fullstor motorcykel, medan 15T framdrev, 38T bakdrev och 12-tumshjul levererar livlig runt-i-stan-respons plus förmågan att köra långsamt på en hög växel – perfekt för att glida fram, enkelt och smidigt, genom tät trafik.

Det är också ekonomiskt, med hjälp av lågfriktions teknik, såsom en offset-cylinder och rull-vipparm för ventilstyrning. Sofistikerad PGM-FI garanterar mycket effektiv förbränning, och arbetar tillsammans med både luftinsug och avgas för att leverera en finavstämd upplevelse vid gasreglaget. En stor, 2,5L luftburk och panel-typs, pappers-luftfilter ger tillförlitligt och tyst luftflöde; filtret i sig har en livslängd på 1600 mil. Avgasrör och ljuddämparen är nu två separata delar.

MSX125 Grom är homologerad för EURO5, som från och med den 1 januari 2020 införde betydligt strängare normer för motorutsläpp jämfört med EURO4. Dessa krav omfattar betydande minskningar av tillåtna kolmonoxidutsläpp, en minskning med över 40 procent av de totala utsläppen av kolväten, strängare upptäckt av misständningar och införandet av en gräns för partiklar.

 

CHASSI

  • Stål mono-ryggradsram ger central styrka; 761mm sadelhöjd
  • Kvalitets-fjädringsprestanda från 31 mm USD-framgaffel och enkel stötdämpare bak
  • 12-tums hjulfälgar och hydrauliska skivbromsar fram och bak

Det väl beprövade chassit hos MSX125 Grom är i huvudsak oförändrad för sin 2021-uppdatering, där fokus legat på att modellens ursprungliga prioriteringar förblir relevanta: vara basen för en praktisk motorcykel som nya förare kan använda – och parkera – med lätthet i en urban miljö, men även vara lika användbar och njutbar utanför stan, och dessutom fungera med en passagerare.

Stålramen säkerställer MSX125 Groms kärnstyrka. Dess robusta, kvadratiska sektionsrör ansluter huvudramen direkt till svingarmens infästningsplattor. Specifikt avstämd vertikal/horisontell styvhet och flex hos svingarms-infästning och motorfästplattorna ger den perfekta balansen mellan komfort och självförtroende.

Ramkonstruktionen möjliggör också effektiv förvaring av PGM-FI-relaterade komponenter och elektriska komponenter inuti tankkåpan, och ökad bränslekapacitet (6,0L). Hjulbasen är 1200mm, med styrvinkel och försprång på 25°/84mm. Körklar vikt reduceras till 103kg. Låga 761mm sadelhöjd gör MSX125 Grom mycket hanterbar; dess storlek säkerställer också att husbilsägare tycker att den är lätt att lasta/lossa, transportera och använda.

Fjädring fram och bak levererar komfort och prestanda. 31mm USD-framgaffeln minskar ofjädrad vikt och tack vare kolvarnas större tryckbärande område (jämfört med en vanlig teleskopgaffel) erbjuds förbättrad dämpningskänsla under hela slaget. Övre och nedre gaffelkronorna är fullstora, vilket ytterligare förbättra hantering och körkänsla medan en lätt och robust stötdämpare bak är sammankopplad till en tuff H-formad, 50mm x 25mm stål-box-sektions svingarm.

Grundläggande för utstrålning och funktion hos MSX Grom är dess 5-ekrade 12-tums gjutna aluminiumhjul, som har breda 2,5-tumsfälgar. Främre 120/70-12 och 130/70-12 bakdäck ger också dynamiskt utseende och prestanda. Hydrauliskt tvåkolvs bromsok och 220mm bromsskiva hejdar fram (med guldfärgad finish) och enkolvs bromsok, med 190mm skiva bak.