NC750X 2022

En av Europas populäraste allroundmotorcyklar får en omfattande uppdatering: starkare motor, högre maximalt varvtal och reviderade växellådsförhållanden, som kommer tillsammans med Throttle By Wire-hantering, 3 körlägen och förfinad vridmomentstyrning ”Honda Selectable Torque Control”. Dess berömda bränsleeffektivitet bibehålls, och hela 6kg har bantats från tjänstevikten. En omdesignad ram är klädd med skarpare designade stylingdetaljer, det unika förvaringsfacket framtill är större än tidigare och sadelhöjden 30mm lägre. Dual Clutch Transmission-varianten fortsätter att erbjuda en teknik som är unik för Hondas tvåhjulingar. Ett nydesignat kåpglas, LED-belysning och LCD-instrumentering rundar av uppdateringen.


Sedan lanseringen 2012* har NC750X konsekvent varit populär i hela Europa. Orsakerna till framgången är flera: en banbrytande, vridmomentstark, bränslesnål twin-motor, en avslappnad, rymlig körposition med brett styre och komfortabel sadel, välavstämd fjädring och anpassad äventyrs-styling spelar alla sin roll.

Förvaringsutrymmet (där bränsletanken normalt skulle vara) rymmer en integralhjälm, och Hondas unika Dual Clutch Transmission (DCT), som över hälften av europeiska kunder valde 2019, är ytterligare funktioner som gör NC750X unik.

NC750X kvaliteter kombineras för att skapa en fantastisk motorcykel. Och för alla typer av körning – pendling, touring och helt enkelt för nöjes skull – har det visat sig vara en motorcykel med övertygande allround-egenskaper.

Honda har kontinuerligt utvecklat NC750X framgångsrika (och unika) formel, med flera uppgraderingar under årens lopp. För 2014 växte modellen 75cm3, från 670 till 745cm3; för 2016 fick den en ny, äventyrligare design, ny instrumentering, DCT-uppgraderingar och LED-belysning; för 2018 fick den två-nivåers Honda Selectable Torque Control och en 35kW-version.

Nu, till 2021, bygger Honda vidare på och förbättrar modellens grundläggande styrkor vad gäller användarvänlighet, lämplig-för-allt-komfort och hantering. Samtidigt har modellen fått häftigare motorprestanda, med en stärkande injektion av extra vridmoment och ett uppsving av topp-effekt, uppflyttat rödstreck, och elektroniska körlägen.

*NC700X-

2kW ökad toppeffekt för NC750Xs EURO5-specificerade motor, plus 600varv/minut extra upp till rödlinjen, tack vare uppdatering av ventilens timing och insug/avgaseffektivitet. Lägre utväxling för första, andra och treans växel ger rappare respons medan en slirkoppling gör det ännu enklare att växla och ser till att körningen är fortsatt mjuk och smidig vid snabba nedväxlingar.

Throttle By Wire (TBW) för med sig justerbar motorkaraktär med 3 förvalda körlägen – RAIN, STANDARD och SPORT plus ett anpassningsbart USER-läge. Honda Selectable Torque Control (HSTC) har nu en finare nivå av indata fördelat på 3 nivåer, medan Dual Clutch Transmission (DCT) ger automatiska växlingsscheman som integreras med aktuellt körläge.

En annan stor nyhet är 6kg viktminskning, tack vare en ny ram och detaljförbättringar runt motor och kåpdetaljer. Kåpdesignen har även fått en skarpare, mer minimalistisk form, tillsammans med modernt designad LED-strålkastare, bakljus och bakre blinkers, samtidigt som det omgjorda förvaringsutrymmet blivit större och mer användbart. Sadelhöjden är 30mm lägre, kåpan erbjuder mer vindskydd och en ny LCD-instrumentering är några attraktiva tillägg.

Motor

 • Throttle By Wire och 3kW extra toppeffekt: 43.1kW med 69Nm vridmoment
 • Första tre växlarna lägre utväxlade för sportigare känsla, plus 600varv/minut högre upp till rödstrecket för max varvtal
 • Slirkoppling ger 20% mer lättjobbad växelspak, mjukare körning vid häftiga nedväxlingar
 • EURO5-kompatibel, med 28,3km/l möjligt (WMTC-läge)
 • 35kW A2-version tillgänglig

Utformningen av NC750Xs vätskekylda, SOHC 8-ventilers parallelltwin säkerställer slagkraftig prestanda på botten-och-mellanregistret. Dess relativt lång-slagiga utformning och speciellt utformade förbränningskammare i kombination med dess vevaxel för att producera stora mängder vridmoment från mycket låga varvtal. 2021 års motor är nu 1.2kg lättare än tidigare.

Tack vare fint balanserad fördröjning hos ventiltajmingen (som nu också skiljer sig mellan de två cylindrarna), plus tillägget av Throttle By Wire (TBW) och förbättringar på avavgassidan, är motorn effektstarkare och varvar friskt hela vägen upp till rödstrecket, som nu infinner sig vid 7.000varv/minut. Vid sidan om effektökningen erbjuder motorn ökat vridmoment över 5 000 varv/minut.

Toppeffekten ökar med 3kW till 43.1kW vid 6,750varv/minut, med maximalt vridmoment på 69Nm vid 4,750varv/minut. Hand i hand med prestandaökningen förbättrar lägre drevning på första, andra och tredje växeln (för både manuell och DCT) acceleration från stillastående och uppe i fart genom varje växel. Från 30 km/h kommer NC750X att avverka 20m på 1.7s och 50m på 3.2s; vid 60km/h varvar motorn bara 2,500varv/minut. Fjärde, femte och sjätte växelns är nu något högre, för maximal bränsleeffektivitet.

För A2-körkorts-innehavare finns en 35kW-version, som lätt kan omvandlas till fulleffekts version av en Honda återförsäljare vid lämplig tidpunkt. På samma sätt är det också möjligt att begränsa fulleffektversionen till 35kW hos en Honda-återförsäljare genom att byta ut standard spjällhus och om-mappning av ECU.

Dubbla balansaxlar motverkar vibrationer på högre varvtal, för en motor som inte bara går mjukt, utan också har en distinkt gasrespons tack vare sin 270° vev- och ojämna tändintervall. Borr och slag är 77 x 80mm. Där det är möjligt är komponenter utformade för att göra mer än ett jobb: kamaxeln driver vattenpumpen, medan en av balansaxlarna driver oljepumpen. Genom att hålla antalet delar till ett minimum på detta sätt, hålls motorn lätt, effektiv och tillförlitlig.

Tillägget av en slirkoppling för 2021 minskar växelspakens belastning med 20% och hanterar bakhjulslåsningar under häftiga nedväxlingar med den manuella 6-stegada växellådan.

En lätt och pentagon-formad ljuddämpare använder två kammare och en hålstansat länkrör, som arbetar med en resonanskammare för att skapa ett djupt, distinkt avgasljud. Den inbyggda katalysatorn har en tvåskiktsstruktur för renare utsläpp.

NC750X-motorn är bränslesnål – med en uppmätt förbrukning på 28,3km/l (WMTC-läge) som ger 400km-intervall från den 14,1 liter stora bränsletanken – och är nu EURO5-kompatibel.

 

Motorelektronik

 • Throttle By Wire levererar 3 standard körlägen, plus ANPASSNING AV FÖRARE
 • Honda Selectable Torque Control har mycket finare kontroll, och 3 nivåer

Med TBW som reglerar motorns prestanda och karaktär finns 3 lägen för föraren att välja mellan för olika köregenskaper. Lägesval styrs mellan vänster styrreglage och LCD-displayen.

SPORT ger aggressivare motoreffekt och bromsning, med lågt HSTC-ingrepp och DCT-läge 4.

REGN levererar minst aggressiv motoreffekt och bromsning, har hög HSTC-ingrepp och Nivå 1 för DCT-växlingsmönstret.

STANDARD levererar balanserad motoreffekt, motorbroms och HSTC-ingrepp, plus läge 2 för DCT.

USER erbjuder anpassade låg/medel/hög-alternativ för leverans av motoreffekt och motorbromsning, låg/medel/hög/av för HSTC, och fyra olika växlingsmönster för DCT.

Honda Selectable Torque Control (HSTC) är standardmonterad hos både manuella och DCT-versionen av NC750X. Den erbjuder nu mycket mjukare, finare kontroll då den hanterar bakhjulets vridmoment tack vare TBW, med 3 nivåer istället för 2:

Nivå 1 tillåter minsta ingrepp för visst bakhjulsspinn – på grus eller löst underlag till exempel, och dess kontrollnivå har minskat från den tidigare versionen.

Nivå 2 är standardinställningen och ger förtroendeingivande dragkraft för allmänna körförhållanden.

Nivå 3 ger maximal kontroll på hala vägar.

HSTC kan också stängas AV.

Styling & utrustning

 • Skarpare, mer aggressivt minimal styling
 • Nya LED-strålkastare/baklykta, blinkers och LCD-instrumentering
 • Nytt kåpglas förbättrar vind- och väderskydd
 • Större 23L förvaringsutrymme rymmer nu en äventyrs-integralhjälm

NC750X har en vässad identitet tack vare mer slimmade kåpor och dess muskulösa bensintank. En ny LED-strålkastare och positionsljus bildar en stark främre front.

Kåpglaset är också omdesignat, för förbättrat vind och väderskydd. Sidokåporna är smalare och, tillsammans med den nydesignade sadelenheten. En omdesignad LED-baklykta samlirar designmässigt med strålkastaren och matchas av LED-blinkers.

En unik NC-egenskap – förvaringsutrymmet där traditionellt bensintanken sitter – har ökat i volym med 1L till 23L samtidigt som vikten minskat med 1kg; där dess reviderade inre form nu ger plats åt exempelvis en integralhjälm av äventyrsmodell. Locket har robusta yttre skenor – för montering av en tankväska. Lockets interiör har fyra krokar för att gummistroppar ska kunna hjälpa till att organisera bagage och på bästa sätt utnyttja hela utrymmet. Nytt för 2021 är möjligheten att montera ett USB-C-uttag.

Nytt är också LCD-instrumenteringen i fullfärg, som möjliggör hantering av körlägena genom reglaget på vänster styrhalva. Bakre blinkers kommer nu även med nödbromsfunktionen Emergency Stop Signal (ESS): som vid en lägsta hastighet på 53km/h, och hastigheten bromsas med ett minimum av 6.0m/s2, varningsblinkers bak aktiveras för att varna andra trafikanter för en hård inbromsning.

Indikatorerna stängs även av automatiskt; och istället för att använda en enkel timer, jämför systemet eventuell hastighetsskillnad mellan hos fram- respektive bakhjulet och beräknar när blinkersfunktionen ska stängas av i förhållande till den aktuella situationen.

Tändnyckeln innehåller Honda Ignition Security System (HISS). Om ID-chippet som är inbäddat hos nyckeln och identiteten hos Motorstyrenheten (ECU) inte stämmer överens kommer motorn inte att starta.

Chassi

 • Reviderad ”diamant” stålrörsram sänker vikten och gör plats
 • 6kg lägre tjänstevikt
 • 30mm lägre sadelhöjd
 • 41mm Dual Bending Valve framgaffel och Pro-Link stötdämpare, justerbar fjäderförspänning

 

För en osynlig – men omfattande – förbättring av NC750Xs chassi inledde Hondas utvecklingsingenjörer med den rörformade ”diamant”-stålramen, och genom en noggrann redesign (med varierande rörtjocklekar och vikt) har inte bara vikten bantats med 1,8kg (i jämförelse med tidigare modellen) utan också frigjort mer användbart utrymme hos förvaringsfacket genom att flytta batteriet och omforma luftburken. Omsorgsfullt detaljarbete inom chassits samtliga områden har resulterat i 1,2kg viktbesparing.

Styrvinkeln förblir 27° med ett försprång på 110mm, hjulbas på 1,525mm (1,535mm DCT) och främre/ bakre viktfördelning på 48/52. Tjänstevikten är 214kg (224kg DCT), 6kg lättare. Sadelhöjden är också 30mm lägre, med 800mm.

Körpositionen är upprätt och neutral, med en bra överblick över trafiksituationen för förbättrad riskuppfattning. En annan fördel med denna äventyrs-körposition är god lågfartskontroll – kombinerat med den låga tyngdpunkten och den tajta vändradien blir resultatet exceptionellt låghastighetshantering och balans.

En lägre sadelhöjd har uppnåtts genom en liten minskning av fjädringsvägen. 41mm Showa ”Dual Bending Valve” teleskop-framgaffeln har 120mm (tidigare 153.5mm) fjädringsväg, med grundinställning optimerad vad gäller både kompressions- och returdämpning. Detta gör att genereringen av dämpningskraft i exakt proportion till kolvhastighet – från lågafartsintervallet – förbättrar körkvaliteten och komforten.

Stötdämparen bak erbjuder justering av fjäderförspänning, med 120mm fjädringsväg (tidigare 150mm). Den fungerar genom Pro-Link som erbjuder en optimerad balans av en mjuk lågfartsdämpning, för att hantera lågfarts-ojämnheter, tillsammans med utmärkt kontroll.

Framtill levererar den 320mm vågformade bromsskivan och tvåkolvs bromsok rikligt med exakt bromseffekt, kompletterat med den bakre 240mm vågformade bromsskivan och enkolvsoket. Lättvikts tvåkanals ABS ger kraftfull och säker bromsning även på hala eller våta vägytor.

Fram- och bakhjul i gjutet aluminium – storlekarna 17 x 3,50 tum och 17 x 4,50 tum – är klädda med 120/70 ZR17- och 160/60 ZR17-däck. L-formade ventiler av smidd aluminium gör det lättare att kontrollera och justera lufttrycket.