CB500F 2021

Efter en banbrytande omdesign 2019 får Hondas A2-kompatibla mini-streetfighter ny grafik och två nya färgscheman för 2020. CB500F är nu också homologerad för EURO5

Nakna CB500F – som ursprungligen lanserades 2013 tillsammans med den äventyrsformade CB500X och helkåpsmodellen CBR500R – har tydligt visat att en av Hondas beprövade formler för att bygga populära motorcyklar inte har förlorat sin relevans.

Formeln? En underhållande tvåcylindrig motor förpackad i ett enkelt, lätt, sportigt chassi, som är lika roligt för erfarna förare som nybörjare. Och medan toppeffekten på 47hk (35kW) gör den lämplig för A2-körkortsinnehavare, erbjuder CB500F så mycket mer än ”nybörjar-prestanda”.

Medan dess kompakta dimensioner och välkomnande sätt gör det till en enkel maskin att hantera, köra och lära sig köra på, gör samma attribut också det till ett genuint nöje för alla – oavsett om det handlar om att trappa upp från en 125-kubikare eller ta klivet ner från en större maskin – som vill utforska precis vad den kan erbjuda under helgen. Förnuftiga driftskostnader, oavsett situation, bidrar starkt till dess popularitet.

Under 2019 uppdaterades CB500F med kompromisslösa linjer som höjde dess tekniska och mekaniska aspekter, och en mängd uppgraderingar som förbättrade körupplevelsen ännu mer. 2020 får en av Hondas mest populära maskiner uppdaterad grafik, två nya läckra färger och EURO5-homologation.

CB500F:s 35kW (47hk)-motor är A2-körkorts-kompatibel och drar nytta av 2019 års motoruppgraderingar, som resulterade i 4% mer kraft och vridmoment mellan 3-7000 rpm jämfört med föregående modell, och en ny assist-/slirkoppling.

LCD-instrumenteringen inkluderar växla upp- och växelläges-indikator, och samtlig belysning är av LED-modell.

Medan både motor och chassi är oförändrade för den EURO5-godkända 2021-årsmodellen, fräschar två nya färgalternativ upp modellens utstrålning.

STYLING & CHASSI

  • Aggressivt utformat karosseri
  • Avsmalnande styre för utmärkt kontroll och känsla
  • LCD-instrumentering, med växelläges- och växla upp-indikatorer
  • Full LED-belysning
  • Två nya färger för 2020.

I samband med uppdateringen 2019 utvecklades CB500F:s nakna form fram, med en aggressivare utstrålning. Med fokus på den genomträngande strålkastarens design, är maskinens hållning låg och redo för handling; Luftintagen integrerar perfekt med bränsletanken och där motorn är tydligt synlig, medan sidokåpor och sadelenhet förstärker det muskulösa stuket.

Avsmalnande styre ger intuitiv känsla och hävstångseffekt. LCD-instrumenteringen har en växelläges- och växel-upp-indikator; som i standardutförande är inställt på 8,750rpm men kan justeras i 250rpm steg mellan 5-8,750rpm.

Den 35mm diameters stålrörramen är oförändrad för 2020. Den är lätt och stark, med en väl avstämd grav av flex som ger gott om feedback till föraren på alla typer av väg. Form och placering av motorfästena, plus ramens styvhetsbalans minskar vibrationerna.

Hjulbasen är 1410mm och styrvinkel och försprång är 25,5° / 102mm, vilket ger skarp, men ändå förtroendeingivande styrning. Tyngdpunkten, med motorn i närheten av svingarmens infästningspunkt, ger smidighet samtidigt som optimal främre / bakre viktfördelning garanterar stabilitet. Tjänstevikten är 189kg.

Sadelhöjden är låga 785mm, vilket gör CB500F mycket lätt att hantera medan dess neutrala körläge är bekvämt för såväl kortare som längre förare. Övergripande dimensioner är 2080mm x 790mm x 1060mm, med 145mm markfrigång. Bränsletanken rymmer 17.1L inklusive reserv, och ger i kombination med motorns utmärkta 28.6km/liters bränsleekonomi, en räckvidd på 480km.

Den 41mm framgaffeln har justerbar fjäderförspänning, och 120mm slaglängd, som ger en smidig och kontrollerad körning och samtidigt en fantastisk känsla för däckgreppet framtill. Bakre stötdämparen har en kolv med stor diameter, och garanterar utmärkt fjädringsrespons och temperaturhantering. Den har 5-stegs fjäderförspänning justering och är sammankopplad med den styva svingarmen av stål-box-modell. Motorkraften överförs till bakhjulet via förseglad 520-kedja.

Lätta, 17-tums gjutna aluminiumfälgar har ihåliga Y-formade ekrar. Framhjulets bredd är 3.5 tum och har ett 120/70-ZR17 däck, medan bakhjulet är 4.5 tum stort med ett 160/60-ZR17 däck. Den främre 320mm vågformade bromsskivan och ett två-kolvs bromsok matchas till en 240mm bakre skiva och ett enkolvsok. ABS är standard.

MOTOR

  • Utformningen av den livliga tvåcylindriga motorns interna arkitektur speglar den hos 2019 års CBR1000RR Fireblade
  • Användbar effekt och vridmoment över hela registret
  • Sportigt ljud från ljuddämparen med dubbla utblås
  • Assist / Slirkoppling underlättar växlingar
  • Homologerad för EURO5

CB500F:s A2-körkortsvänliga vätskekylda 471cm3 parallelltwin har totalt 8 ventiler och erbjuder en välproportionerad balans mellan fysisk storlek och pigg, trevlig effekt, med en energisk, högvarvande karaktär och toppeffekt som ger rejält av körglädje.

Redan stark från botten såg motoruppgraderingarna för 2019 till att motorn fick snabbare acceleration genom en ökning av kraft på botten och mellanregistret och vridmoment i intervallet 3-7 000 rpm; med en 4% förbättring som kommer sig av förändrad ventiltid – där ”stäng”-punkten har flyttats fram med 5° – och lyftet ökat med 0,3 mm till 7,8 mm.

PGM-FI bränsleinsprutningen matas mer eller mindre av ett ”fritt” luftflöde rakt genom luftburken och spjällhusen – uppgraderingen 2019 såg till att batteriet flyttades längre bort från baksidan av luftburkens insugskanalen för att möjliggöra bättre luftflöde. Ljuddämparen har dubbla utblås, vilket ger ett sportigt klingande läte. Toppeffekt på 35kW infinner sig vid 8 600 varv/min, med 43Nm vridmoment levererat vid 6 500 varv/minut.

Borr och slag är 67mm x 66.8mm och kompressionsförhållandet är 10.7:1; 180°-vev sitter på plats och en primär balansaxel återfinns bakom cylindrarna, nära motorcykelns tyngdpunkt. Snedställda drev minskar motorbullret. Vevens balansvikt är specifikt formad för perfekt par-balans och dess lätta vikt gör att motorn kan snurra fritt, med minimal tröghet.

Motorn fungerar som bärande enhet och kompletterar ramens styvhet med fyra fästen hos topplocket. Internt använder topplocket vipparmar; ventiljustering med shims gör att vipporna kan göras mycket lätta, för lägre ventil-fjäder-belastning och minskad friktion.

En tyst (SV Chain) kamkedja, där ytan på dess rullar behandlats med Vanadin, vilket minskar friktionen och ger ökat slitageskydd. Insugsventilens diameter är 26,0mm och avgasventilernas diameter mäter 21,5mm.

Kolvformen är samma som hos 2019 års CBR1000RR Fireblade för att minska kolvens ”buller” vid höga varvtal. Friktionen minskas genom striationer hos kolvkjolen (en finish som ökar ytan, med luckor där olja kan flöda för bättre smörjning). Precis som hos CBR1000RR bildar en AB 1-saltbadsprocess, som används efter isonit-nitrerings-behandling, ett skyddande oxidationsmembran.

”Triangel”-förhållandet mellan vevaxel, utgående axel och balansaxel är mycket lik den hos Hondas fyrcylindriga RR-motorer och mycket av den inre strukturen och teknik är hämtad direkt från 2019 års CBR1000RR.

Vevhuset använder gjutna tunnväggiga vevarmar; vars inre konstruktion minskar de ’pumpnings’-förluster som kan uppstå hos en motor med 180° tändföljd. Oljepumpen har fått förbättrad luftningprestanda, med minskad friktion; en djup sump minskar oljerörelsen under hård kurvtagning och bromsning. Oljekapaciteten är 3.2L.

CBR500F:s sexväxlade växellåda är mycket lik sin RR-kusins och använder samma växelarmsstruktur och länkmekanism. Assist /Slir-kopplingen, som introducerades 2019, möjliggör smidigare uppväxlingar och jämnar ut alla häftiga nedväxlingar.

CBR500F är, liksom sina stallkamrater på 500cm3, homologerad för EURO5, som från och med den 1 januari 2020 innebar betydligt strängare normer för motorutsläpp jämfört med EURO4. Dessa krav omfattar betydande minskningar av tillåtna kolmonoxidutsläpp, en minskning med över 40 procent av de totala utsläppen av kolväten, tuffare krav vad gäller upptäckt av misständningar och införandet av en gräns för farliga partiklar.