CB650R 2022

Hondas populära mellanklasshoj i Neo Sports Café-serien är en naken modell med minimalistisk design och mycket attityd. Maskinen är utrustad med en 41 mm Showa inverterad SFF-BP-framgaffel, en högvarvig radfyra, antispinn, assisterande slirkoppling, digital instrumentskärm och USB C-uttag under sadeln. Till 2022 finns hojen i fyra färger med det nya alternativet Sword Silver Metallic.

För Honda har det alltid varit viktigt att utforska gränser och hitta nya lösningar, både när det gäller formgivning och teknik. 2018 kom trion CB1000R, CB300R och CB125R som ett nytt och fräscht inslag bland märkets nakna hojar. Designtemat var en mix av caféracer och minimalism som Honda kallade ”Neo Sports Café”.

Det nya designkonceptet fanns dock inte representerat i den populära nakna mellanklassen, så när CB650R kom 2019 fyllde den en viktig lucka i Hondas hojutbud. Den nya maskinens målgrupp var unga förare som vill sticka ut från mängden och kunna njuta maximalt av en kul och rapp motorkaraktär i kombination med smidiga och mångsidiga köregenskaper.

CB650R gjorde succé direkt och till 2021 förbättrades hojen ytterligare med en ny framgaffel och ett gäng detaljer som gjorde den bekvämare, mer användbar och mer praktisk. Till 2022 uppdateras CB650R med ett nytt snyggt färgalternativ.

Valerio Aiello från Hondas forsknings- och utvecklingscenter i Rom förklarar bakgrunden till designtemat Neo Sports Café:

”Hela Hondas Neo Sport Café-serie bygger på konceptmodellen CB4 som vi visade upp på EICMA-mässan 2015. Vi ville utforska caféracerstilen och tolka den på ett modernt sätt.

Modellerna i den här CB-serien är inte bara retrohojar, utan mer nyklassiska hojar, alltså moderna maskiner med klassisk design i kombination med modern teknik.

Vi ville skapa en ny stilmässig dimension som skiljde sig från de senaste årens extremt sportiga streetfighters, samtidigt som vi ville ha något mer än den helt avskalade caféracerstilen. Resultatet är att våra hojar i Neo Sports Café-familjen inte liknar konkurrenternas maskiner. Vare sig man gillar den nya stilen eller inte så är den definitivt unik för Honda. Konkurrenterna har modeller med klassisk eller väldigt modern design, men jag tycker inte att de har något som kombinerar båda stilarna.

När vi tog fram koncepthojen CB4 så hämtade jag inspiration utanför mc-världen, nämligen från armbandsur. Jag har alltid gillat klockornas avancerade teknik och det ledde till konceptet ”mekanisk konst” som vi använde som grundtema för Neo Sports Café.

Tanken med ”mekanisk konst” är att visa hur vackra de mekaniska komponenterna är, och det knyter an till hur Honda har fokuserat på tekniken under alla år. Det tycker jag att klockor gör väldigt bra, de får det mekaniska att kännas charmigt på något sätt.”

CB650R uppdaterades ordentligt till 2021. Den största nyheten var en 41 mm inverterad Showa SFF-BP-framgaffel som förbättrade hojens köregenskaper rejält.

Andra uppdateringar var en EURO5-godkänd motor med samma effekt, något framflyttat styre, tydligare instrumentskärm, USB C-uttag under sadeln, plus nya sidokåpor och ny bakskärm.

CHASSI

 • Showa inverterad SFF-BP-framgaffel
 • Radialmonterade fyrkolvsok och flytande skivor fram
 • Framdäcket är 120/70-ZR17 och bakdäcket 180/55-ZR17

Den diamantformade stålramen har pressade fästplattor för svingarmen och dubbla ovala rör med finjusterad styvhetsbalans (styvare runt styrhuvudet och mer flexibel i rören) för balanserade köregenskaper med mycket respons till föraren. Gaffelvinkeln är 25,5°, försprånget 101 mm och hjulbasen 1 450 mm. Tjänstevikten är 202,5 kg.

Den inverterade Showa-framgaffeln är av typen Separate Function Fork – Big Piston (SFF-BP). Konstruktionen är lättare och har bättre känsla, stötupptagning och kontroll, tack vare uppdelningen med dämpning med stor kolv i ena gaffelbenet och fjädermekanism i det andra. Bakdämparen av enkelrörstyp har justerbar fjäderförspänning i 10 steg och verkar direkt på den böjda, formgjutna aluminiumsvingarmen.

Fram sitter radialmonterade fyrkolvsok och 310 mm vågformade, flytande skivor. Bakbromsen har ett enkolvsok och en 240 mm skiva. Tvåkanals ABS är standardutrustning.

De gjutna aluminiumfälgarna har däckdimension 120/70-ZR17 fram och 180/55-ZR17 bak.

DESIGN & UTRUSTNING

 • Minimala sidokåpor och bakskärm/skylthållare
 • Brett styrutslag för bättre svängförmåga i låg fart
 • Tydlig instrumentskärm och USB C-uttag under sadeln

CB650R har en avskalad och aggressiv Neo Sports Café-design med en kompakt trapetsformad profil och extremt kort fram- och bakända. Den långa bränsletanken har samma utformning som på syskonmodellerna, med mjuka linjer som framhäver motorn och övriga metallytor. Tanken huserar även tändningslåset.

35 graders styrutslag underlättar snäva svängar i låg fart. De kompakta sidokåporna och bakskärmen matchar den minimalistiska designen. En praktisk funktion för smidig mobilladdning är USB C-uttaget under sadeln som är 810 mm hög.

Den runda strålkastaren är typisk för Neo Sports Café-designen och självklart har den LED-lampor som all annan belysning på hojen. Den tydliga instrumentskärmen kommer från CB1000R och har indikatorer för vald växel, uppväxling och högsta varvtal.

MOTOR

 • Max effekt 70 kW och max vridmoment 63 Nm, finns även med 35 kW för A2-körkort
 • Antispinn
 • EURO5-godkänd

649-kubikaren med 16 ventiler är anpassad för maximal körglädje, med den snabba respons genom hela registret och den imponerande varvvillighet som Hondas radfyror är kända för. Max effekt är 70 kW vid 12 000 varv/min och max vridmoment är 63 Nm vid 9 500 varv/min. Maskinen är lätt att konvertera till 35 kW för A2-körkort. För att motorn skulle uppfylla EURO5-kraven inför 2021 uppdaterades motorstyrenhet, kamnockar, ventiltider, avgasrör, katalysator och ljuddämpare, plus att vevaxeln fick en ny pulsring.

Topplocket är kompakt med dubbla överliggande kamaxlar, cylinderdiameter och slaglängd är 67 x 46 mm och kompressionen är 11,6:1. Det sitter iridiumtändstift i topplocket, och luftintag på båda sidor av bränsletanken styr effektivt fartvinden till luftburken med ett härligt insugsljud.

Osymmetriska kolvmantlar minimerar kontakt med loppet och minskar friktion. Järntaggar på cylinderfodrens utsida ger lägre oljeförbrukning (och friktion) med bättre värmeöverföring. En tystgående kamkedja med vanadinbeläggning på nitarna minskar friktionsförluster. Tack vare invändiga vattenkanaler från topplock till cylindrar kan de flesta utvändiga slangarna slopas.

Motorn är kompakt både invändigt och utvändigt, med den sexväxlade växellådan och startmotorn i staplad layout. Cylindrarna lutar framåt 30°. Assisterande slirkoppling underlättar uppväxling och motverkar bakhjulets låsningstendens vid snabba nerväxlingar. Maskinen har även antispinn som kan stängas av.

Bränsleförbrukningen är 20,4 km/l (WMTC), vilket ger över 30 mils räckvidd på en full tank som rymmer 15,4 liter.

Tillbehör

Det finns ett stort utbud av originaltillbehör till CB650R:

Flera komponenter och inlägg av aluminium som förstärker Neo Sport Café-designen (mätarkåpa, framskärmspaneler, kylarkåpor, sidokåpor, sadelkåpa).

 • Nedre kåpa
 • Fälgdekaler
 • Tankväska och sadelväska (samma som för CB1000R)
 • Quickshifter
 • Vindruta
 • 12-voltsuttag
 • Värmehandtag
 • Tankpad