CBR500R 2022

Hondas A2-godkända sporthoj i smidigt format uppdateras rejält med fokus på bättre prestanda. Bland nyheterna finns en Showa 41 mm inverterad SFF-BP-framgaffel och dubbla frambromsskivor med radialmonterade bromsok. Framdäcket har bättre grepp tack vare mer vikt på framhjulet och baktill sitter en ny svingarm med lägre vikt och mer sidoflexibilitet. Samtidigt har bakdämparen uppdaterade inställningar som matchar den nya framgaffeln. Nya fälgar och en lättare kylare håller nere vikten och motorkaraktären är finputsad med nya insprutningsinställningar. Bättre sikt med starkare LED-strålkastare.

 

Honda lanserade den kvicka, ekonomiska och körglada helkåpsmaskinen CBR500R 2013, som ett sportigt alternativ till syskonmodellerna i den lätta mellanklassen: den nakna CB500F och äventyrsmodellen CB500X.

CBR500R är ett populärt val bland yngre förare (över hälften är yngre än 30 år) som byter upp sig från en mindre maskin. Förklaringen är hojens kombination av sportig körglädje och rimliga ägarkostnader. Samtidigt funkar den utmärkt både för vardagspendling och helgutflykter på kurviga favoritvägar.

2016 fick CBR500R modernare design, LED-lampor och uppdaterad framgaffel. Till 2019 fick modellen en ännu större genomgång med ny design och körställning som framhävde sportigheten. Dessutom fick motorn mer kraft över hela varvtalsregistret och ett sportigare avgasljud. 2020 blev modellen EURO5-godkänd.

Till 2022 finslipas modellen ytterligare med en inverterad Showa 41 mm SFF-BP-gaffel, dubbla skivor fram, lättare fälgar och svingarm och ett nytt fräscht färgalternativ.

 

Motorn är uppdaterad med nya insprutningsinställningar och en lättare kylare. Chassit har fått en inverterad Showa 41 mm SFF-BP-gaffel, dubbla 296 mm skivor fram med Nissin radialmonterade tvåkolvsok, lättare 5-ekrade fälgar och ny svingarm för bättre högfartsegenskaper och bromsprestanda. Lite mer vikt är fördelad på framhjulet för bättre framdäcksgrepp och känsla.

Ovanpå framdäcket sitter en ny framskärm från storebror CBR650R och sportiga aluminiumfotpinnar är nu standardutrustning. Instrumentpanelen har samma tydliga LCD-skärm med växel- och uppväxlingsindikator och all belysning består av LED-lampor. Den nya strålkastaren med en bredare ljusbild är också ett arv från CBR650R.

 

STYLING & CHASSI

  • Ny inverterad 41 mm Showa-framgaffel av typen Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP)
  • Nya dubbla 296 mm skivor med Nissin radialmonterade tvåkolvsok
  • Lättare fälgar och svingarm och aluminiumfotpinnar
  • Mer vikt på framhjulet för bättre framdäcksgrepp
  • Ny strålkastare från CBR650R

Den lätta och starka ramen med 35 mm stålrör i diamantform är oförändrad till 2022 och har samma välavvägda flexibilitet med gott om respons från vägytan. Ramens fina styvhetsbalans bidrar även till mindre vibrationer, tillsammans med motorfästenas form och placering.

Den tydligaste uppdateringen syns i hojens framända. Förra modellens konventionella 41 mm framgaffel är utbytt mot en inverterad 41 mm Showa-gaffel av typen Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) och nya gaffelkronor för att förstärka de sportiga köregenskaperna. Gaffeln har en funktion i varje gaffelben – dämpare med stor kolv i det ena och fjädermekanism i det andra – för bättre reaktion och fjädringskänsla. Lösningen är hämtad från storebror CBR650R.

Dessutom har CBR500R 2022 nya, lättare fälgar med 5 ekrar istället för förra modellens 6 ekrar. Framfälgen är fortfarande 3,5 tum bred med däckdimensionen 120/70-ZR17 och bakfälgen är 4,5 tum med ett 160/60-ZR17-däck.

Den nya svingarmen är också lättare tack vare en tunnare stålkonstruktion (2 mm istället för 2,3 mm) med ihålig tvärbalk. På svingarmens vänstra sida sitter även ett nytt kedjeskydd. Samtidigt är den nya svingarmen styvare på längden och mer flexibel i sidled för en bättre körupplevelse på vägen. Stötdämparen är av enkelrörstyp som på större sporthojar med en stor kolv som ger utmärkt fjädringsrespons och temperaturhantering. Den har justerbar förspänning i 5 lägen, ny fjäderhårdhet och optimerade dämpningsinställningar som matchar den nya framgaffeln.

Utöver uppdateringarna av chassi och fjädring har även bromsarna fått sig en översyn. Förra modellens enkla 320 mm skiva med tvåkolvsok är utbytt mot dubbla 296 mm skivor med Nissin radialmonterade tvåkolvsok. Mindre skivdiameter håller nere viktökningen med dubbla skivor och kräver samtidigt mindre kraft på bromshandtaget.

Nya CBR500R väger in på 192 kg och har lite mer vikt på framhjulet för kvickare köregenskaper och bättre framdäcksgrepp. Viktfördelningen fram/bak är nu 50,7/49,3 % jämfört med 50,1/49,9 % på förra modellen. Hjulbasen är fortfarande 1410 mm, styrvinkeln är 25,5° och försprånget 102 mm.

CBR500R bygger på smidighet och snabb respons. Förarmiljön har fullt fokus på sportighet. Clip-on-styret sitter under den övre gaffelkronan och körställningen är aggressiv med en låg frontkåpa. Avskalade aluminiumfotpinnar ersätter förra modellens gummiklädda motsvarighet och är 104 g lättare. Den kompakta framskärmen kommer från CBR650R.

Nya dubbla LED-strålkastare med bredare ljusbild och aggressiv design är också ett arv från CBR650R. Blinkers består fortfarande av LED-lampor. LCD-instrumenteringen har växelindikator och uppväxlingsindikator, den senare med standardläge 8 750 varv/min, men kan justeras i steg om 250 varv/min mellan 5 000 och 8 750 varv/min.

Sadelhöjden är låga 785 mm, så CBR500R är väldigt lätthanterlig och har en bekväm körställning för både långa och korta förare. Yttermåtten är 2 080 x 760 x 1 145 mm och markfrigången är 130 mm.

Bränsletanken rymmer 17,1 liter inklusive reserv, och med den bränslesnåla motorn (3,5 liter/100 km eller 28,6 km/liter) kan man köra hela 485 km på en tank.

MOTOR

  • Den pigga parallelltwinnen levererar användbar kraft över hela varvtalsregistret och från ljuddämparen med dubbla utblås hörs ett sportigt och härligt avgasljud.
  • Nya insprutningsinställningar med bättre vridmomentskänsla och karaktär.
  • Lättare och snyggare kylare.
  • Assisterande slirkoppling underlättar både upp- och nerväxling.
  • EURO5-godkänd

2022 års CBR500R-motor är en A2-godkänd, 8-ventils vätskekyld parallelltwin på 471 kubik, som har en väl avvägd balans mellan storlek och effekt med en pigg, körglad och varvvillig motorkaraktär. Till 2019 fick hojen snabbare acceleration med hjälp av 4 % mer effekt och vrid från 3 000 till 7 000 varv/min. Det är lätt att glömma bort motorns relativt blygsamma slagvolym när man får uppleva den fullvuxna prestandan och karaktären. Max effekt är 35 kW vid 8 600 varv/min och max vridmoment är 43 Nm vid 6 500 varv/min.

Luftflödets väg från luftburken till spjällhusen gjordes rakare till 2019, och till 2022 har motorn nya insprutningsinställningar som ger bättre vridmomentskänsla och karaktär utan att tappa prestanda. Ljuddämparen har dubbla utblås med ett sportigt och härligt avgasljud. När det gäller motorns kylning har den nya modellen en snyggare och 100 g lättare kylare med samma kylprestanda.

Cylinderdiameter och slaglängd är 67 x 66,8 mm och kompressionen är 10,7:1. Vevtapparna sitter 180° isär och bakom cylindrarna finns en primär balansaxel nära maskinens tyngdpunkt. Primär- och balansaxeldrev är fjäderbelastade för tystare gång. Vevaxelns motvikter är specialutformade för optimal balans och den låga vikten gör att motorn roterar fritt med mindre tröghet.

Motorn ingår som en bärande del av ramen för att förstärka styvheten och topplocket har fyra ramfästen. I topplocket sitter vipparmar med rullar och ventilerna justeras med shims. Konstruktionen är lätt och innebär mindre ventilfjädertryck och friktion.

Kamkedjan (av SV-typ) är tyst och har vanadinbehandlade nitar för mindre friktion och bättre hållbarhet. Insugsventilernas diameter är 26,0 mm och avgasventilerna har 21,5 mm diameter.

Kolvarna är specialdesignade för att hålla nere ljudnivån på höga varvtal. Räfflor på kolvmanteln minskar friktionen (en konstruktion som innebär större ytarea med spår där olja kan rinna för bättre smörjning). Motorn är riktigt kompakt med vevaxel, ingående axel och utgående axel placerade i en triangel. Cylinderfodren är centrifugalgjutna för att få tunna väggar och deras utformning minskar pumpförluster som kan uppstå med 180° vevtappar. Det djupa oljetråget minimerar oljerörelser vid hård kurvtagning och bromsning. Oljevolymen är 3,2 liter. Den lättjobbade 6-växlade växellådan kompletteras med en assisterande slirkoppling.