CBR650R 2022

Hondas populära sporthoj i mellanklassen är utrustad med en 41 mm Showa inverterad SFF-BP-framgaffel, en högvarvig radfyra, antispinn, assisterande slirkoppling, USB C-uttag under sadeln och digital instrumentskärm. Båda färgalternativen får grafiska uppdateringar till 2022.

CBR650F med helkåpa lanserades 2014 som en syskonmodell till den nakna CB650F. Det var en pigg fyrcylindrig maskin i mellanklassen som höll till i den sportiga änden av sporttouringskalan. 2017 fick den ny design som visade motorn mer, högre effekt, Showa Dual Bending Valve-gaffel och nya Nissin-bromsok.

2019 utvecklades CBR650F till CBR650R. Övergången från F till R i modellnamnet betydde mer fokus på de sportiga egenskaperna.

I och med förvandlingen blev CBR650R en ganska ovanlig maskin: en fyrcylindrig sporthoj med körglädje och fartkänsla på supersportnivå, som samtidigt är tillräckligt praktisk och ekonomisk för att funka både för pendling på vardagarna och snabba helgutflykter på kurviga favoritvägar.

Den nya modellen gjorde succé direkt och var den näst mest sålda sporthojen i Europa under debutåret 2019. 2021 uppdaterades framgaffeln och ett gäng praktiska detaljer, samtidigt som CBR650R klev upp på tronen som Europas mest sålda sporthoj.

Årsmodell 2022 uppdateras med ny grafik på båda färgalternativen.

CBR650R uppdaterades ordentligt till 2021. Den största nyheten var en 41 mm inverterad Showa SFF-BP-framgaffel som förbättrade hojens köregenskaper rejält.

Andra uppdateringar var en EURO5-godkänd motor med samma effekt, tydligare instrumentskärm, USB C-uttag under sadeln, plus nya strålkastare, sidokåpor och bakskärm.

CHASSI

 • Showa inverterad SFF-BP-framgaffel
 • Radialmonterade fyrkolvsok och flytande skivor fram
 • Framdäcket är 120/70-ZR17 och bakdäcket 180/55-ZR17

Den diamantformade stålramen har pressade fästplattor för svingarmen och dubbla ovala rör med finjusterad styvhetsbalans (styvare runt styrhuvudet och mer flexibel i rören) för balanserade köregenskaper med mycket respons till föraren. Gaffelvinkeln är 25,5°, försprånget 101 mm och hjulbasen 1 450 mm. Tjänstevikten är 208 kg.

Den inverterade Showa-framgaffeln är av typen Separate Function Fork – Big Piston (SFF-BP). Konstruktionen är lättare och har bättre känsla, stötupptagning och kontroll, tack vare uppdelningen med dämpning med stor kolv i ena gaffelbenet och fjädermekanism i det andra. Bakdämparen av enkelrörstyp har justerbar fjäderförspänning i 10 steg och verkar direkt på den böjda, formgjutna aluminiumsvingarmen.

Fram sitter radialmonterade fyrkolvsok och 310 mm vågformade, flytande skivor. Bakbromsen har ett enkolvsok och en 240 mm skiva. Tvåkanals ABS är standardutrustning.

De gjutna aluminiumfälgarna har däckdimension 120/70-ZR17 fram och 180/55-ZR17 bak.

DESIGN & UTRUSTNING

 • Minimala sidokåpor och bakskärm/skylthållare
 • Tydlig digital instrumentskärm
 • USB C-uttag under sadeln

Den aggressiva helkåpan med dubbla LED-strålkastare förstärker hojens sportighet, samtidigt som den är öppen på sidorna för att visa upp den snygga radfyran.

Bakändan är minimal med extremt kompakt sadel, bakskärm och sidokåpor.

Körställningen är sportigt framåtlutad med clip-on-styret placerat under den övre gaffelkronan och bakåtflyttade fotpinnar. En praktisk funktion för smidig mobilladdning är USB C-uttaget under sadeln som är 810 mm hög.

Den tydliga instrumentskärmen har indikatorer för vald växel, uppväxling och högsta varvtal.

MOTOR

 • Max effekt 70 kW och max vridmoment 63 Nm, finns även med 35 kW för A2-körkort
 • Antispinn
 • Assisterande slirkoppling
 • EURO5-godkänd

649-kubikaren med 16 ventiler är anpassad för maximal körglädje, med den snabba respons genom hela registret och den imponerande varvvillighet som Hondas radfyror är kända för. Max effekt är 70 kW vid 12 000 varv/min och max vridmoment är 63 Nm vid 9 500 varv/min. Maskinen är lätt att konvertera till 35 kW för A2-körkort. För att motorn skulle uppfylla EURO5-kraven inför 2021 uppdaterades motorstyrenhet, kamnockar, ventiltider, avgasrör, katalysator och ljuddämpare, plus att vevaxeln fick en ny pulsring.

Topplocket är kompakt med dubbla överliggande kamaxlar, cylinderdiameter och slaglängd är 67 x 46 mm och kompressionen är 11,6:1. Det sitter iridiumtändstift i topplocket, och luftintag på båda sidor av bränsletanken styr effektivt fartvinden till luftburken med ett härligt insugsljud.

Osymmetriska kolvmantlar minimerar kontakt med loppet och minskar friktion. Järntaggar på cylinderfodrens utsida ger lägre oljeförbrukning (och friktion) med bättre värmeöverföring. En tystgående kamkedja med vanadinbeläggning på nitarna minskar friktionsförluster. Tack vare invändiga vattenkanaler från topplock till cylindrar kan de flesta utvändiga slangarna slopas.

Motorn är kompakt både invändigt och utvändigt, med den sexväxlade växellådan och startmotorn i staplad layout. Cylindrarna lutar framåt 30°. Assisterande slirkoppling underlättar uppväxling och motverkar bakhjulets låsningstendens vid snabba nerväxlingar. Maskinen har även antispinn som kan stängas av.

Bränsleförbrukningen är 20,4 km/l (WMTC), vilket ger över 30 mils räckvidd på en full tank som rymmer 15,4 liter.

Tillbehör

Det finns ett stort utbud av originaltillbehör till CBR650R:

 • Framskärmspaneler, sidokåpor, sadelkåpa (aluminiumdelar eller aluminiuminlägg)
 • Fälgdekaler
 • Tankväska och sadelväska
 • Quickshifter
 • Högt kåpglas, klart eller tonat
 • Värmehandtag