CRF250RX

CRF250RX är en efterlängtad endurohoj som kompletterar Hondas populära offroadutbud. Ramen och motorn kommer från crossen CRF250R. Modellen är enduroanpassad med 8,5-liters bränsletank, sidostöd av aluminium, 18-tums bakhjul och uppdaterad motorkaraktär och fjädring. CRF250RX har även HRC Launch Control med 3 lägen som standard.

PRODUKTBESKRIVNING

Honda CRF250R har visat sig vara ett extremt konkurrenskraftigt alternativ i den stenhårda MX2-klassen. Sjunde generationens aluminiumram, omarbetad geometri och Showa-fjädring, plus en sprillans ny motor med dubbla överliggande kamaxlar.

Den funkar lika bra för motionskörning över stenar och rötter på favoritstigen, som för att kapa värdefulla sekunder på endurotävlingar.

I likhet med CRF450RX bygger CRF250RX på den pålitliga crossmodellen, med viktiga anpassningar för endurokörning. Det innebär en bränsletank på 8,5 liter (som CRF450RX), 18-tums bakhjul och uppdaterad fjädring fram och bak. Insprutnings- och tändningsmappning är också anpassade för en mildare effektkurva jämfört med crossen, och sidostöd av aluminium är standardutrustning.

 

MOTOR

  • Starkt bottenvrid och samma toppeffekt som CRF250R
  • 3-läges HRC Launch Control för snabbare start

Mycket toppeffekt är en av de främsta fördelarna med CRF250R. Motorn har förfinats ännu mer och fokus ligger på ett starkare bottenregister. Hojen är snabbare ut ur långsamma svängar tack vare 2 mm mindre spjällhusdiameter (nu 44 mm), som ger snabbare luftflöde på låga varvtal. Insugs- och avgasportarna har ny utformning och stängningsprofilen på avgasventilernas kamaxel är 2° mindre, vilket också ger mer vrid.

CRF250RX delar motor med crossmodellen, vilket innebär kraftfull prestanda genom hela varvtalsregistret och samma toppeffekt, men med anpassad insprutnings- och tändningsmappning för en mildare effektkurva.

Cylinderdiameter och slaglängd är 79 x 50,9 mm. Cylindern har 4,5 mm förskjutning för mindre friktion och kompressionen är 13,9:1. Titanventilerna har 33 mm diameter för insug och 26 mm för avgas. Ventillyftet är 10,5 mm för insug och 9,5 mm för avgas och ventilvinkeln är 20,5°. Ventilfjädrarna är ovala i genomskärning och insugsventilerna matas via symmetriska, rakt nedåtgående insugskanaler, som är kortare för snabbare gasrespons på höga varvtal.

Kolven har förstärkningsbryggor på undersidan mellan kolvtappshålen (bridge-box). Styvheten gör att kolven omvandlar förbränningstryck till drivkraft på ett effektivt sätt.

Ett system med returoljepump minskar friktion och pumpförluster på höga varvtal genom att det släpper ut olja och luft i vevhuset och bevarar undertryck. Oljan smörjer även koppling och växellåda och den totala oljevolymen är 1250 cm3. Oljepump/drev, oljefilter och oljekanal finns på motorns högra sida och oljans väg genom motorn är enkel och kort.

Ventilmekanismens smörjning går genom topplocket till insidan av både insugs- och avgaskamaxeln. På så sätt matas olja direkt till kamaxlarnas och vipparmarnas glidytor.

Knappar och indikatorer (motorns stoppknapp, varningsindikator för insprutning, väljarknapp för motorläge och LED-indikator) sitter samlade på styrets vänstra sida:

  • Nivå 3: 8 250 varv/min, leriga förhållanden/nybörjare
  • Nivå 2: 8 500 varv/min, torra förhållanden/normal
  • Nivå 1: 9 500 varv/min, torra förhållanden/expert

Föraren aktiverar HRC Launch Control enkelt genom att dra in kopplingshandtaget och trycka på startknappen (på styrets högra sida). LED-indikatorn blinkar en gång för nivå 1. Tryck på startknappen igen i minst 0,5 s så blinkar LED-indikatorn två gånger för nivå 2. Upprepa proceduren så blinkar LED-indikatorn tre gånger och nivå 3 väljs.

Med väljarknappen för motorläge ändras motorkaraktären enligt tre mappningar för olika underlag eller önskemål: Läge 1 (standard), läge 2 (mild) och läge 3 (aggressiv). LED-indikatorn visar även det valda läget.

CHASSI

  • Renthal fatbar-styre justerbart i 4 lägen
  • Svarta DID-fälgar och 18-tums bakhjul

CRF250RX har samma aluminiumram som CRF250R, som ger utmärkt respons och bakhjulsgrepp tack vare den låga tyngdpunkten.

Frambromsens nya tvåkolvsok (30 och 27 mm kolvdiameter) kommer också från crossen. Fördelarna är lägre vikt, styvare bromsslang och bättre bromskänsla och kraft. Fram sitter en vågformad 260 mm bromsskiva och bak en 240 mm vågformad skiva med enkolvsok.

Renthal fatbar-styret sparar vikt och är lagom flexibelt för optimal komfort. Övre styrkronan har två olika fästen för styrhållare, så att styret kan flyttas fram eller bak med 26 mm. Om man vrider hållaren 180 grader kan styret flyttas ytterligare 10 mm från utgångsläget, vilket ger totalt fyra olika styrlägen.

Styrvinkeln är 27,3°, försprånget 115 mm och hjulbasen 1486 mm. Våtvikten är 111 kg. Den fullt justerbara 49 mm inverterade Showa-gaffeln med spiralfjädrar är en version av Showas fabriksgaffel som levereras till crossteam i det japanska mästerskapet. Cylindern har 25 mm diameter, stången 14 mm och kompressionskolven 39 mm. Showa-bakdämparen är också fullt justerbar.

Aluminiumfälgarna från DID är lätta, har ekrar med direkt infästning och är nu svartlackerade. Dimensionen fram är 21 x 1,6 tum och bak 18 x 2,15 tum. Maskinen levereras med endurodäcken Dunlop Geomax AT81, 90/90-21 fram och 110/100-18 bak.

Precis som storebror har CRF250RX en plasttank på 8,5 liter som ger upp till 65 km räckvidd. Kylarkåporna är specialdesignade för CRF250RX och plasten har mjuka linjer så att föraren lätt kan byta ställning. Dessutom styr den smala fronten och framskärmen fartvinden mot kylaren på ett effektivt sätt. Sidostödet av aluminium fälls upp högt så att det inte är i vägen i tight terräng.

Kåporna har dekaler med slitstark film som täcker stora ytor och skyddar mot repor. Hasplåten är ny för bättre motorkylning och gaffelbensskydden är omgjorda för bättre skydd mot stenskott.