CRF450RX

CRF450RX som bygger på CRF450R  har enduro-specad fjädring, PGM-FI och EMSB mappning plus större bränsletank, 18in bakhjul, sidostöd och elektrisk start som standard. 2017-års modell.

PRODUKTBESKRIVNING

Honda CRF450R har varit ett riktmärke sedan introduktionen 2002.
Den har stått för balans, med en slagkraftig motor och ett chassi som gör det möjligt för föraren att använda varje droppe av denna kraft. Det har alltid varit en maskin som ger total kontroll, tillsammans med stabilitet och hållbarhet – något som Honda har varit känt för sedan länge.
Detta gör den till den perfekta plattformen för att bygga en enduromaskin, vilket ger CRF450RX både det rena moto-cross DNAt för att ta sig an vilken enduro-etapp som helst, och en förtroendeingivande kompetens för att hantera spåren, utmanande klättringar och tighta, kluriga sektioner fullt ut med lätthet.

CRF450RX är något alldeles speciellt, inte bara för Honda utan även för enduro-världen att köra och tävla på. Den ser annorlunda ut och känns annorlunda jämfört med andra. Och precis som CRF450R, är det övertygande snabb.

MOTOR

Ett 4-ventils Unicam topplock med en vipparm på insugningsventilerna som ger ett ventillyft på 10 mm och avgasventil-lyftet är på 8.8mm. Insugsventilens diameter är 38 mm och de 2-vägs maskinbearbetade ventilerna ger ett jämnt gasflöde. Det nya insuget ger nu bränsle direkt in i insugskanalen.

Ventilfjädrarna är ovala i tvärsnitt vilket minskar höjden och ger mer utrymme för mer kompakta dimensioner. Smala ventilvinklar med 9 ° intag och 10,5 ° avgassystem, plus en omdesignad platt toppkolv ökar förbränningseffektiviteten. En 4-håls kolvoljestråle minskar kolvtemperaturen och lierar sig effektivt med den förhöjda temperatur som genereras av ett högt kompressionsförhållande . Både kolvbulten och vipparmarna har en DLC-beläggning (diamantliknande kol) – som har utmärkt nötningsbeständighet och hållbarhet samtidigt som det minskar friktionsförlusterna.

Motorn använder en tryckpump för att fördela oljan för både transmission och koppling vilket minskar friktionen, förbättrar smörjeffektiviteten och minskar pumpförluster. Oljetråg på 1250cc tillhandahåller olja för motor, koppling och växellåda.

Kopplingen har 7 kopplingslameller och 6 centrumplattor gjorda i ett speciellt ytfriktionsmaterial . En 2mm kopplingslamell avleder värmen effektivt medan de vibrerande fjädrarna genererar en bra kontaktkänsla till kopplingen. Alla fem utväxlingarna är desamma som hos CRF450R, men med slutväxel hanterad av 13- och 50-kuggat bakdrev (i motsats till 13/49).

Förarkontroller och displayer har rationaliserats och är nu placerade på den vänstra delen av styret: EFI varning, EMSB modeknapp , LED-indikator och motorstopp/startknapp för den standardmonterade elstarten gör det lättare att starta motorn, särskilt i spår med steniga, ojämna ytor.

Hondas EMSB (Engine Mode Select Button) anpassar omedelbart motorkaraktären efter förarens kommando. Med motorn på tomgång och med ett enkelt tryck på knappen i knappt en sekund väljs nästa mappnings-sekvens.

En inbyggd LED-lampa i knappen signalerar vilken mappning som används med efterföljande blinkningar (1 blinkning för Mode 1, etc). Om en ny mappning väljs bekräftas valet även till föraren.

Mode 1 är standardmappning och ger det mest linjära gassvaret vilket gör att motorns effekt utnyttjas i ett brett spektrum av förhållanden. Mode 2 tonar ner motorprestandan (speciellt användbart för en trött förare) medan Mode 3 levererar kraft på det mest lyhörda sättet – som liknar standardmappningen (Mode 1) hos CRF450R.

Detta är en fullvärdig tävlingsmotor och behöver regelbundet underhåll. Serviceintervallerna är enkla med olja/filterbyten och konroll av ventilspelet med 15 timmars intervall. Motorn behöver inte monteras ner efter ett visst antal timmars användning.

CHASSI

CRF450RX använder sjunde generationen CRF aluminiumram med förbättrad vändförmåga, front-end stabilitet och grepp. Den ger också bättre bakhjulsdrift med bättre återkoppling till föraren.

Avsmalnande huvudbalkar ger 100% av den laterala styvheten hos den tidigare ramen men vridstyvheten är 6,8% mindre med samma vridstyvhet, förbättrar styrningen och känslan. Ramen väger 9.14kg – den pressade bakre delen 1.045g.

Det finns många mindre uppenbara förändringar i geometri och dynamiska parametrar har gjorts jämfört med den utgående CRF450R, som alla ger stora fördelar för både moto-cross och enduro-åkare. Tyngdpunktens höjd är 2,7 mm lägre. Hjulbasen är 1482mm. Avståndet mellan den främre hjulaxeln och baksvingen är 913mm med ett avstånd från svingarmens infästning till bakaxeln på 569mm. Den nya geometrin överför mer vikt till bakhjulet för ett enastående drag.
Sitthöjd är 959mm. Lutning och spår har fastställts till 27,4 ° / 116mm (från 27,1 ° / 117mm). Totalvikten är 118kg.

CRF450RX är en slimmad och kompakt maskin som är lätt att hantera tack vare den låga tyngdpunkten. Den nya geometrin med mer vikt över bakhjulet ger maskinen bättre fäste och matchar det ökade greppet i framhjulet som skapar känslan över att ligga på gränsen.

Hondas enduro-maskin är utrustad med en fullt justerbar 49mm Showa USD spiralfjäder gaffel – en version av Showas fabriksgaffel som används av MX-teamen i de japanska mästerskapen. Cylindern har en diameter på 25 mm, med ett 14 mm stag och 39mm kompressionskolv .

Som man kan förvänta sig av en tävlings-specad gaffelupphängning ger gaffeln en smidig och mjuk kontroll. Jämfört med CRF450Rs gaffel använder CRF450RX-gaffeln mindre olja med mindre kompressionsdämpning vilket ger en mjukare reaktion som lämpar sig för mer allmän off-road-körning.

Den fullt justerbara Showa stötdämparen är lågt monterad i centrum för optimal mass-centralisering och stabilitet i höga hastigheter. Fjäderns hastighet är satt till 54N/mm (CRF450R) till 52N/mm, med en dämpad kompression för att matcha. Det ger en smidig och kompatibel kontroll. Svingarmen i aluminium är 599mm lång – 18mm kortare än den utgående CRF450R – med mer slimmad form (i tvärsnitt) av armarna.

Två-kolvs bromsok med en 260mm våg-mönstrad bromsskiva ger effektiv värmeavledning , kraft och känsla; en matchande 240mm våg-mönstrad bromsskiva och enkelt bromsok där bak. Lätta aluminiumfälgar , med direktmonterade ekrar minskar den ofjädrade vikten; fram 21 x 1.6in, och bak 18 x 2.15in. Som standardutrustning sitter Dunlops skräddarsydda endurodäck Geomax AT81: 90 / 90-21 fram och 120 / 90-18 bak.

Bränsleintervallen är (ung. 65km) tack vare en bränsletank i plast på 8.5 liter. Tunnare och lättare topplocks-hängare kompenserar för den extra vikten av både tank och bränsle. Nya plaster med släta yttre linjer hjälper föraren att enkelt röra sig på maskinen. Maskinens frontyta är smal – bredden på radiator/tank är bara 410 mm och den nya främre stänkskärmen leder luften effektivera till radiatorn.

Det smidda aluminiumsidostödet viks in högt för att vara ur vägen och är fäst på ramen till vänster om fotpinnen, montera via en konsol av rostfritt stål. Liksom CRF450R använder karossen infälld grafik på hållbar och reptålig film som täcker ett stort område.