CRF450L

Hondas nya landsvägsregistrerade offroadhoj bygger på crossen CRF450R och har ett robust och lätt chassi som är konstruerat för maximalt grepp. Motorn levererar massor av användbar kraft redan från låga varvtal. Slitstarka kvalitetskomponenter och långa serviceintervaller bidrar till en bekymmersfri ägarupplevelse.

PRODUKTBESKRIVNING

Låg vikt, utmärkt fjädring och ett smidigt chassi är viktiga egenskaper för en seriös offroadhoj. Motorn måste ha gott om effekt och vrid redan från låga varvtal, så att kraften är lättillgänglig och användbar med så mycket grepp som möjligt på alla underlag.

Alla egenskaper som ger maskinen maximal körglädje på lösa underlag är även fördelar i stadstrafik: ett smalt och smidigt chassi underlättar framkomlighet i tät trafik. Samtidigt sväljer fjädringen alla ojämnheter i asfalten och med låg utväxling hänger man enkelt med i det höga tempot. Dessutom måste hojen vara driftsäker och praktisk att äga med vettiga serviceintervaller.

Tävlingsmaskiner funkar ofta utmärkt som utgångspunkt för offroadhojar. Men det finns mycket att tänka på. Tävlingsprestanda brukar innebära ett allför späckat serviceschema för de flesta offroadentusiaster, som bara vill trycka på startknappen och köra istället för att skruva. Dessutom kan väganpassade racehojar ha mindre användarvänliga och hållbara lampor och strömbrytare än renodlade landsvägsmaskiner.

Hondas konstruktörer var väl medvetna om detta och ville skapa en offroadhoj som bygger på tävlingsmaskinens prestanda, men som har mer normala serviceintervaller och landsvägsutrustning med hög kvalitet.

Det syns direkt att maskinen tillhör CRF-serien, men den har fått utrustning och anpassningar för landsvägsregistrering och för att funka praktiskt för offroadkörning. Det gör CRF450L till en mångsysslare som passar lika bra på skogsstigar som på asfalt. Som vanligt bidrar Hondas teknik och byggkvalitet till trygghet och driftsäkerhet.

Det krävdes en hel del anpassningar för att gå från racehoj till landsvägsregistrerad offroadmaskin. På en gatversion måste motorn uppfylla avgaskraven EURO4 och motoreffekt och karaktär behöver anpassas för bättre driftsäkerhet och användbarhet.

Maskinen är fortfarande en CRF450R, men en tystare version, både när det gäller mekaniska ljud från motor och chassi och avgasljudet som dämpas med ett nytt avgassystem. Både insprutnings- och tändningsmappning styrs nu av en syregivare, kompressionen är lägre och mer svängmassa gör hojen mer lättkörd. Växellådan har 6 växlar för lugna landsvägsetapper och 18-tumsbakhjulet har ett gummidämpat bakdrev för mindre ryckighet.

Plastkåporna kommer direkt från CRF450R och belysningen runtom består av skarpa LED-lampor. Övriga anpassningar för gatversionen är en större bränsletank av titan för längre räckvidd, hastighetsmätare och tuta.