PCX125 2021

Hondas populära PCX125 utvecklar sin stil med en skarpare form. Den har också rymligare förvaring under sadeln, ett USB-C-uttag och Smart Key-tändning. Kraften kommer från en ny, starkare Smart Power Plus (eSP +) fyra ventilers EURO5-anpassad motor, nu med Hondas anpassningsbara vridmomentskontroll – Honda Selectable Torque Control (HSTC). En omdesignad ram ger längre fjädringsväg bak och större däck.

 

PCX125 är en av de tysta framgångshistorierna i Hondas tvåhjuliga modellutbud, med en försäljning på över 140.000 enheter i Europa sedan lanseringen 2010. Dess framgång ligger i en formel Honda har haft många års erfarenhet på sig att fullända: en stark, modern design som gör att den elegant passar in i en stil-medveten urban livsstil, tillsammans med kompakta dimensioner som säkerställer att den smidigt finner en väg genom hektisk trafik och parkeras med lätthet.

Också integrerad i formeln är en ”X-faktor” av personlig komfort – Personal Comfort (därav PCX) som tillhandahålls av sitt-i-körposition, väderskydd, förvaring under sadeln för en integralhjälm och rakt igenom byggkvalitet. Och, inte att förglömma, enastående valuta för pengarna (både vid köp och hela ägandet) har alltid bidragit till PCX:s popularitet.

År 2010 var PCX den första tvåhjulingen i Europa som hade start-stopp-teknik; två år senare blev det den första skotern i Europa att använda Hondas ultraeffektiva eSP-motor (enhanced Smart Power). Till 2016 EURO4-anpassades modellen och 2018 var det dags för en stor designuppdatering, ett nytt chassi och mer motorkraft.

Det är en skoter som alltid har hängt med i tiden och 2021 års PCX125 tar ytterligare ett kliv framåt med en ny motor och ram, ökad bekvämlighet och komfort, plus en djärv utveckling av sin nyskapande stil.

 

Nya PCX125 upprätthåller en unik närvaro men vars stil mognat en aning; nu djärvare och skarpare, med nydesignad LED-belysning. Kåpan ger också extra utökat utrymme under sadeln, mer yta för fötterna och ett USB-C-uttag inuti handskfacket. En ny, ”widescreen” instrumentdisplay presenterar all viktig information och Hondas Smart Key styr låset för tändningen och sadeln.

Annat nytt är den enhanced Smart Power Plus (eSP +) fyrventilsmotorn, som erbjuder mer kraft och vridmoment, och där föraren kan dra nytta av Hondas anpassningsbara vridmomentstyrning, Honda Selectable Torque Control (HSTC). Den sitter monterad i en omdesignad stålrörsram; för förbättrad körkomfort har de bakre stötdämparna fått extra fjädringsväg samtidigt som både fram- och bakdäck vuxit i storlek.

STYLING & UTRUSTNING

  • Kåpan fått helt ny design med futuristiskt utseende
  • Ny LED-strålkastare
  • Mer plats under sadeln; USB-C-uttag i handskfacket
  • Smart Key-styrning av lås för tändning och sadel

En konsekvent designsignatur hos PCX125 har alltid varit kåpan – med sin skarpa karaktärslinje och ’block’ primära färg – som flyter ihop som en helhet, framifrån och bakåt. För 2021 fortsätter temat – men nu djärvare och skarpare, med en förhöjd känsla av den futuristiska stil som alltid har varit en del av PCX utstrålning.

Och full, premium LED-belysning gör att PCX125 skiljer sig från mängden. Strålkastaren är ny och har ett signatur-ljus med 5 smala blixtlinjer placerade parallellt. Det matchas av en X-formad baklykta med multioptik-teknik som ger en intensiv 3D-effekt.

Alla linjer och vinklar har blivit subtilt omdesignade, med dramatisk effekt. Fronten framhäver sin övre del men drar elegant in midjan; tillsammans med en något större, svarttonad vindruta som ger förbättrat vindskydd.

Sadeln är konturerat för både förare- och passagerarkomfort och för förutom att det är enkelt att nå marken finns det nu också 30mm extra fotutrymme framåt och åt sidorna. Sadelhöjden är fortsatt 764mm.

De svepande linjerna döljer också ett större förvaringsutrymme under sadeln. 2.4liter extra ger totalt 30,4L total volym – perfekt för en integralhjälm, och mycket mer. Det finns också ett USB-C-uttag inuti handskfacket, som ersätter tidigare 12-voltsuttag, redo att ansluta exempelvis en smartphone. Även bränsle-påfyllnings-täcklocket har designats om, med förvaringsutrymme för tanklocket under tankning.

Smart Key är också ett nytt tillskott till PCX125:s arsenal. Förutom att styra tändningslåset och sadellåset kan det också hantera låset hos 35L toppboxen (tillval). Med Smart Key i förarens ficka är toppboxen upplåst, och låser sig automatiskt när föraren går iväg. Den kan också låsas från nyckeln.

En ny ”widescreen” instrumenterings-layout presenterar all information snyggt och koncist, i ett lättläst format. En inverterad LCD visar hastigheten, medan annan information som finns tillgänglig inkluderar vägmätare, trippmätare, bränslemängdmätare, genomsnittlig bränsleförbrukning och start-stopp-indikator.

Brett kromstyre är en typisk PCX-signatur. Monterat med traditionella klämmor (med nyligen optimerad gummidämpning) erbjuder utmärkt kontroll inne i staden samtidigt som det ger en snygg retro-touch.

Passagerarhandtaget har gjorts om. Den nya formen är tunnare, vilket sparar 310g i jämförelse med den tidigare designen, och ger passageraren ett bekvämt och stödjande grepphandtag ute på resande fot.

MOTOR

  • Ny, starkare eSP+ fyrventils, vattenkyld SOHC-motor
  • Honda Valbar Momentreglering (HSTC)
  • Motorn med start-stopp-funktion och EURO5-överensstämmelse

PCX125 nya, enhanced Smart Power Plus (eSP +) fyrventils, vattenkylda SOHC-motor levererar 12,33hk (9.2kW) vid 8,750 varv per minut, med maximalt vridmoment på 11.8Nm vid 6,500 varv per minut. Borr och slag är 53,5 x 55,5 mm och kompressionsförhållandet 11,5:1 (i jämförelse med 52,4 x 57,9 mm och 11:1 hos den tidigare konstruktionen). Den kortare slaglängden ger inte bara plats för de två extra ventilerna, utan minskar även glidfriktionen.

Acceleration från stillastående start eller under fart förbättras, och PCX kryssar glatt fram i 90km/h. Maxhastigheten är 98km/h. Och, tack vare motorns bränsleeffektivitet på cirka 47. 6km/l (WMTC-läge), och 8.1L tank, är räckvidden cirka 385km mellan tankstoppen.

Honda Valbar Torque Control (HSTC) är ny teknik för PCX, som ska att öka förarens förtroende för våta vägförhållanden, där systemet hela tiden arbetar i bakgrunden för att skickligt hantera bakhjulets dragkraft. En ’T’-indikator flimrar till på instrumentpanelen när HSTC aktivt minskar hjulspinn, och systemet kan stängas av helt.

Hondas eSP+ lågfriktionsteknik finns hos hela motorn, smart utformning av komponenter som exempelvis oljepumpen (som är inbyggd i vevhuset) bidrar till att ytterligare optimera effektiviteten. En kompakt förbränningskammare och PGM-FI bränsleinsprutning – med 28mm diameter spjällhus, 2mm större – optimerar förbränningshastighet och kylprestanda.

En offsetcylinder minskar friktionen orsakad av kontakt mellan kolv och borr, och överför effektivt förbränningsenergi till vevaxeln. En gjutjärnshylsa håller schack på eventuell förvrängning av borrdiametern. Denna konstruktion sänker spänningen hos kolvringen, vilket i sin tur minskar friktionen. En ny hydraulisk kamkedjespänare förbättrar motorns effektivitet ytterligare genom att minska de interna vibrationerna och förbättra bränsleekonomin.

Kolvoljestrålar – som används hos motocrossmaskinen CRF450R – upprätthåller konsekvent kylning. Detta möjliggör optimal tändning och förhindrar onormal förbränning. En hydraulisk kamkedjespännare hämmar kedjevibrationer, kontrollerar buller och minskar friktionen.

En högeffektiv kylare – integrerad i det yttre av vevhuset på höger sida – använder en liten lätt fläkt som minskar friktionsförlusterna. Rullmotståndet inom transmissionsenheten minskas genom användning av tre huvudlager med låg friktion, alla utformade för att hantera de belastningar de individuellt utsätts för. En optimerad koppling – och remskivor – kompletterar prestandaökningen.

Den elektroniskt styrda, borstlösa ACG-startmotorn är en integrerad komponent monterad direkt på vevaxelns ände, som fungerar som både startmotor och generator. Dess direktanslutning till motorn eliminerar alla ljud från till- eller frikoppling av drev.

Start-stopp-tekniken stoppar automatiskt motorn efter tre sekunder på tomgång när skotern är stillastående och bromsarna anbringade, och återstartar direkt då föraren vrider på gashandtaget. Systemets funktion upplevs som sömlöst tack vare ACG och swing-back-systemet som returnerar veven till sin position innan luftintag, och en dekompressionsmekanism. Den har funktionaliteten att ”läsa av” batteriets laddning och stänger av sig själv för att undvika överdriven förbrukning av batteriet.

2021 års uppdatering innebär även att motorkåpor och svingarm har gjorts om för att komplettera den nya kåpan. Revideringar av den inre strukturen hos ljuddämparen och ompositioneringen av katalysatorn har förstärkt reningsprestandan av avgaserna, vilket hjälper motorn att leva upp till EURO5-normen.

 

CHASSI

  • Ny stålram erbjuder hållbarhet med smidig hantering
  • Dubbla bakre stötdämpare har större fjäderdiameter och längre slaglängd, vilket förbättrar komforten
  • Snygga nya hjul kompletterar nya designen; större däck förbättrar väghållningen

Nya PCX125 har en omdesignad vaggram av stål utformad för att leverera den hållbarhet som behövs för alla påfrestningar i stadslivet, utan att förlora den fina manövrerbarhet PCX alltid varit känd för, plus dess användarvänlighet och avslappnade körposition.

Hjulbasen är 1,315mm, med 26° 30′ styrvinkel och 80mm försprång. Körklar vikt är 130kg. Båda hjulen har fått en snygg ny design för att komplettera kåpan, och bakhjulet är nu av 13-tums modell, 1-tum mindre. Däckdimensionerna är större, 110/70-14 fram och 130/70-13 bak (till skillnad från tidigare 100/80-14 och 120/70-14).

31mm framgaffeln är oförändrade med 89mm fjädringsväg, medan stötdämparna bak har fått 10mm extra fjädringsväg, nu 95mm, och använder hårdare fjädrar för en smidigare körning på stadens ojämna vägar.

Stoppkraften tillhandahålls av tvåkolvs bromsok fram tillsammans med en 220mm-bromsskiva, matchad med en 130mm trumbroms bak; enkanals ABS arbetar hos frambromsen.