SH150 2021

En av Italiens favoritskotrar – med nästan 11 500 sålda enheter 2018 – är praktiskt taget en helt ny maskin för 2020. Elegant, nydesignade plastdetaljer och en omdesignad ram ger över 50% mer lagringsutrymme; reviderad bakre geometri ger en bekvämare åktur. Den nya fyrventilsmotorn accelererar snabbare, ger högre toppfart och bättre bränsleeffektivitet. Den är EURO5-anpassad. Dessutom är Honda Selectable Torque Control (HSTC) standard.

Fyrtaktsmodellen Honda SH150 kom först ut på marknaden i Europa år 2001, som en del av den miljonsäljande SH-familjen vars första medlem, SH50, började säljas redan 1984. Ända sedan dess har SH-familjen lugnt och konsekvent fullföljt sitt uppdrag att tillhandahålla snygga, roliga och smidiga transporter – och blivit en av kontinentens favoriter längs vägen.

Den första maskinen fastställde vägen till framgång: en snäll men livlig motor som skulle kunna ta itu med motorvägen samt stadstrafik tillsammans med sin smidiga, trygga hantering underbyggd av den stabilitet som de stora 16-tumshjulen levererar – allt förpackat i elegant, påkostad styling.

Bränslet insprutat med PGM-FI sedan 2005, har SH150i och dess 125cm3-syskon under de senaste 14 åren kommit att representera det ultimata vad gäller fordon för stadstransporter med den perfekta balansen mellan stil, tillförlitlighet, ekonomi och praktisk användbarhet.

Och naturligtvis är dess historia under konstant, omsorgsfull utveckling som återspeglar ägarnas behov och förväntningar, och Hondas önskan att fortsätta att ge dem en ännu bättre version av deras SH. År 2013 fick Hondas eSP (enhanched Smart Power) lågfriktionsmotor och start-stopp-funktion, vilket bättrade på både effekt och bränsleekonomi. Och år 2017 fick utseendet en uppdatering med mer finavstämda designlinjer, och LED fram-/ bakljus och Honda Smart Key.

Nu, för 2020 är SH150i (tillverkas på Hondas Atessa-fabrik i Italien – och oerhört populär på den italienska marknaden på grund av lagstiftningen som förbjuder 125cm3-maskiner från motorvägar) i själva verket en helt ny skoter. I jämförelse med föregångaren är nya SH150i snabbare, elegantare, bekvämare, smidigare att använda och kostnadseffektivare än någonsin förr att äga och köra. Det är en SH helt enkelt.

Att skapa en bättre version av SH150i är inget enkelt mål – det är en av Europas favoritskotrar av en god anledning. Men utmaningen antogs av Hondas utvecklingsingenjörer och resulterade i mer kraft, vridmoment och bränsleeffektivitet från en ny EURO5-homologiserad fyrventils eSP + motor. Tillägget av HSTC är också en bonus för alla ägares sinnesfrid.

En nydesignad ram frigör extra lagringsutrymme (tillsammans med ett USB-uttag) medan optimering av den bakre fjädringsgeometrin ökar komforten. Och nya premium-kåpor och snygg frontsignatur omdefinierar och förstärker SH150i:s närvaro; all belysning är av LED-modell som toppas av en rejält uppdaterad LCD-instrumentering.

STYLING & UTRUSTNING

  • Samtida och ny design av det platta golvet hos SH150
  • 28L total lagringskapacitet under sadeln
  • USB-uttag
  • All belysning är LED med ny LCD-instrumentdisplay

Smidig och solid var de två ord som ledde designriktningen för SH150i:s eleganta, enhetliga och nya design, med målet att förstärka SH:s premium-utstrålning och känsla. Och dess ’ansikte’ sticker ut från mängden – där strålkastaren (nästan ett LED ’H’, och nu kåpmonterad) har ett centralt helljus, medan positionslamporna återfinns uppe vid styret.

Det är fortfarande väldigt mycket en SH, där det eleganta utseendet matchas med oansenligt praktiskt. Dess övergripande kompakthet, platta golv och upprätta körposition (viktigt för smidig användning och synbarhet i hektisk och tät stadstrafik) är iögonfallande kännetecken för SH. Mindre uppenbart är det 10 liter extra stora lagringsutrymmet under passagerarsadeln som kompletterar det sedan tidigare befintliga 18L-utrymmet där du bland annat kan förvara en integralhjälm. Ett USB-uttag finns också.

Den platta sadeln ger gott om stöd och utrymme att röra sig och dess noggrant skulpterade form, plus den smala golvbredden, gör det enkelt att nå marken. Det finns även gott om plats för två; infällbara fotplattor av aluminium går enkelt att fälla upp när de inte används och ger en stabil plattform – särskilt under bromsning – när dessa behövs för passageraren.

Den bakre lampan är av LED-modell med en kromad kant, som matchar framlyset, och den nya LCD-instrumenteringen presenterar alla varningslampor – inklusive Smart Key, HSTC / ABS och start-stopp-drift – prydligt runt en centralt placerad digital hastighetsmätare. Instrumenteringen styrs enkelt via A/B-knappar på vänster styrhalva.

SH150i’s Smart Key kan förvaras i jackfickan, vilket gör att du som förare slipper att ständigt behöva sätta in och ta ur nyckeln för tändning, tanklock och sadel. Den har två brytare: den smarta funktionen på /av och ”svar tillbaka”, vilket aktiverar blinkerserna för identifiering på avstånd.

Med Smart Key i närheten behövs bara ett tryck på den maskinmonterade huvudbrytaren för att slå på strömmen och göra det möjligt att vrida på styret, vilket ger föraren kontroll över tändningen och styrlåset, och, via två vippbrytare, tanklocket och sadeln.

MOTOR

  • Ny fyrventilsmotor med bättre effekt, vridmoment och bränsleeffektivitet
  • Även med Honda Selectable Torque Control (HSTC)
  • EURO5-homologiserad, med start-stopp-funktion och lågfriktionsteknik

SH150i:s nya 157cm3 vätskekylda eSP+-motor med fyra ventiler (’enhanced Smart Power’) serverar snabbare acceleration, högre toppfart och är mer ekonomisk än den tvåventilers konstruktion den ersätter.

Toppeffekten på 12.4kW infinner sig 250varv högre, vid 8,500varv per minut (från 10.9kW vid 8,250varv/minut) medan 14.9Nm vridmoment levereras vid 6,500 varv per minut (13.9Nm vid 7,000 varv/minut). Samtidigt visar dynokurvan grafiskt hur mycket starkare den nya motorn är, från 4,000varv/minut och hela vägen upp till 10,000varv/minut.

Bränsleekonomin (utan start-stopp-systemet aktiverat) går från 42.0km/l till 44.7km/l (WMTC-läge). Och lika viktigt för ägarna och för en maskin som kommer att tillbringa större delen av sin tid i stadsmiljön, är SH150i:s motor EURO5-homologiserad; där de tillåtna gränserna för avgasavgasföroreningar såsom kolmonoxid, kolväten och lustgas enligt EURO5 minskar drastiskt jämfört med Euro4.

En extra teknik för att öka förarens förtroende under våta förhållanden är Honda Selectable Torque Control (HSTC), som arbetar i bakgrunden för att skickligt hantera markgreppet hos bakdäcket. En indikator blinkar hos instrumenteringen när HSTC aktivt minskar hjulspinn. Systemet kan även stängas av helt.

Större 60mm borr och kortare 55.5mm slag (från 58/57.9mm) gör plats för fyrventils förbränningskammaren; kompressionsförhållandet stiger från 10,6:1 till 12,0:1. Den kompakta motorn är ett mästerverk av viktcentralisering. Kylaren, snarare än att monteras framtill på maskinen, är inbyggd i själva motorn för en enkel, lätt layout. Dess mycket effektiva kärna möjliggör användning av en ultrakompakt, lätt kylfläkt.

Lågfriktionsteknik används internt; cylinderfodret använder splines på dess yttre yta för att hålla oljeförbrukningen låg och förbättra kylningen samtidigt som cylindern är förskjuten för att hålla friktionsförlusterna nere på ett minimum. Rullmotståndet inom transmissionen hålls i schack genom användning av tre huvudlager, alla utformade för att hantera de laster de var och en för sig utsätts för.

En viktig bränslebesparande teknik som ingår i SH150i är start-stopp-systemet. Det styrs via en strömbrytare på höger styrhalva och, när det är aktiverad, stoppar automatiskt motorn efter tre sekunder på tomgång, och startas automatiskt på nytt direkt när gasgreppet vrids.

Det är sömlöst i bruk, tack vare ett ”swing-back-system” som returnerar veven till sin position innan luftinsug, och en dekompressionsmekanism som minskar vevmotstånd till följd av kompression. ACG-startmotorn genererar också el, vilket eliminerar ett konventionellt system med motor och drev.

CHASSI

  • Ny underliggande ram av starka stålrör frigör utrymme
  • Optimerad bakfjädringsgeometri förbättrar åkkomforten
  • 16-tums fram- och bakhjul ger trygghet

Två viktiga mål drev på processen med den nya chassidesignen hos SH150i; utökat förvaringsutrymme och förbättrad komfort. Den nya starka underliggande stålrörsramen ger plats åt den 7 liter stora bränsletanken under golvet (den återfanns under passagerarsadeln tidigare) under förarens fötter, vilket frigör ytterligare 10 liter förvaringsutrymme. Hjulbasen är 10mm längre med sina 1,350mm medan styrvinkeln är 26 ° och försprånget 85.2mm. Sadelhöjden förblir 799mm och våtvikten är 400g lättare med dess 134.1kg.

För ökad körkomfort har motorfästenas vinkel och bakre fjädringsvinkel optimerats för att minska rotationsbelastning, vilket ger förbättrad stötdämpning och kontroll.

Lätta 16-tums aluminiumhjul har alltid varit nyckeln till SH150is säkra hanteringsförmåga och stabilitet på en mängd olika vägytor, och är nu klädda med Michelin City Grip slanglösa däck i dimensionerna 100/80-16 fram och 120/80-16 bak.

De bakre stötdämparna har 5-stegs justering av fjäderförspänning med 83mm fjädringsväg. Den 33mm teleskopframgaffeln, med 89mm fjädringsväg, säkerställer utmärkt väghållning och är inställd för att ge en välavstämd, och kontrollerad körning. ABS är standard; både fram och bak sitter 240mm bromsskivor; med trekolvs bromsok fram, och enkolvsok bak.