SH150 2022

SH150i är en av Italiens populäraste skotrar, och det vill inte säga lite i ett skotertokigt land som Italien. Populariteten beror mycket på den generösa utrustningen, med en fyrventils eSP+-motor, antispinn, tomgångsstopp, lågt insteg med slät fotplatta, digital instrumentskärm, LED-lampor runtom, 28-liters förvaringsutrymme, USB C-uttag och smartnyckel. Till 2022 får modellen två nya färgalternativ.

Honda har sålt över en miljon SH-skotrar och originalet SH50 dök upp redan 1984. Fyrtaktaren Honda SH150 kom ut på den europeiska marknaden 2001. Ända sedan dess har den varit ett snyggt, roligt och praktiskt transportmedel som har blivit en favorit i många europeiska storstäder.

Den första versionen startade framgångssagan med en pigg motor som fixade både stadstrafik och motorväg, i kombination med kvicka men stabila köregenskaper tack vare stora 16-tumsfälgar, plus en lyxig design.

Bränsleinsprutning kom 2005 och under de senaste 14 åren har SH150i och syskonmodellen SH125i blivit symboler för det ultimata stadsfordonet med en perfekt balans mellan stil, driftsäkerhet, ekonomi och användbarhet.

Genom åren har Honda hela tiden utvecklat modellen för att tillgodose ägarnas behov och förväntningar och fortsätta ge dem en ännu bättre version av deras SH-skoter. 2013 fick modellen Hondas lågfriktionsmotor eSP (enhanced Smart Power) och tomgångsstopp, vilket blev ett uppsving för både effekt och bränsleförbrukning. 2017 fräschades designen upp och andra nyheter var LED-lampor fram och bak och smartnyckel.

2020 lanserades den nya SH150i som tillverkas i Hondas Atessa-fabrik i Italien och som omedelbart blev en storsäljare tack vare att italiensk lagstiftning förbjuder 125-kubikare på motorvägar. 150-kubikaren var minst lika ekonomisk att äga och köra som sina föregångare, samtidigt som den var snabbare, snyggare och bekvämare. Men vad annars skulle den vara, det är ju trots allt en SH.

Årsmodell 2022 finns i två nya sportiga färgalternativ med röda loggor och svarta fälgar.


Modellen på bilderna är exrautrustad

Mekaniskt är SH150i oförändrad till 2022, men det är värt att sammanfatta uppdateringarna av årsmodell 2020, eftersom det faktiskt var svårt att hitta punkter att förbättra. Det finns en anledning till att SH150i är en av Italiens populäraste skotrar. Men en EURO5-godkänd fyrventils eSP+-motor med mer effekt och vrid och lägre bränsleförbrukning var iallafall en bra början. Dessutom gjorde antispinn körningen säkrare.

Ramen var ny, förvaringsutrymmet var större och hade ett USB-uttag och bakfjädringen var uppdaterad för bättre åkkomfort. Designmässigt fick SH150i mer premiumkänsla, det satt LED-lampor runtom och instrumenteringen bestod av en modern digital skärm.


Modellen på bilderna är exrautrustad

STYLING & UTRUSTNING

  • Typisk SH-design med lågt insteg och slät fotplatta
  • 28 liters förvaringsutrymme under sadeln med USB-uttag
  • LED-lampor runtom och digital instrumentskärm

SH150i har en mjuk och stilren design med premiumkänsla. Fronten domineras av modern belysning, med en bred LED-strålkastare som huserar helljus i mitten flankerat av dubbla halvljus och uppe i styrkåpan sitter parkeringsljuset.

Den snygga designen kompletteras med praktiska funktioner. Det kompakta chassit har klassiska SH-kännetecken som lågt insteg med slät fotplatta för smidig på- och avstigning och upprätt körställning för utmärkt överblick i trafiken. Under sadeln finns ett stort förvaringsutrymme på 28 liter med plats för en integralhjälm och där sitter även ett praktiskt USB-uttag för mobilladdning.

Den platta sadeln är bekväm med gott om utrymme att byta sittställning, och sadelns form och den smala fotplattan gör det lätt att nå ner till marken. Dessutom går det utmärkt att åka två på sadeln och passagerarfotpinnarna av aluminium kan fällas in när de inte används.

Den moderna instrumentpanelen har en digital skärm för hastighetsmätare och vägmätare i mitten, med indikeringslampor för smartnyckel, antispinn, ABS och tomgångsstopp uppdelade på båda sidorna. Man väljer vilken information som ska visas på instrumentskärmen med A/B-knapparna vid vänster handtag.

Smartnyckeln kan ligga i förarens ficka och behöver inte tas fram hela tiden för att låsa upp eller låsa tändningslås, tanklock eller sadel. Nyckeln har två knappar: på/av för smartfunktionen och en kvitteringsfunktion som aktiverar skoterns blinkers så att man kan hitta den på avstånd.

Med smartnyckeln i närheten räcker det att trycka på skoterns huvudströmbrytare en gång, sedan kan man enkelt slå på tändningen, låsa upp styrlåset och via två vippbrytare öppna tanklock och sadel. Huvudströmbrytaren lyser blått när man trycker på den och när man trycker på smartnyckelns kvitteringsknapp.

MOTOR

  • Fyrventils eSP+-motor med 12,4 kW och 14,9 Nm
  • Säkrare körning med antispinn
  • EURO5-godkänd, tomgångsstopp och lågfriktionsteknik

Den vätskekylda 157-kubikaren med fyra ventiler och enhanced Smart Power+ (eSP+) levererar 12,4 kW vid 8500 varv/min och 14,9 Nm vid 6500 varv/min.

Bränsleförbrukningen (utan tomgångsstopp) är 44,7 km/l (WMTC). Dessutom uppfyller SH150i-motorn de hårda utsläppskraven EURO5, som tillåter mycket lägre nivåer av koloxid, kolväten och kväveoxider jämfört med de tidigare EURO4-kraven.

Antispinn gör körningen säkrare och ser till att bakdäcket behåller greppet när man accelererar på hala underlag. När antispinn aktiveras blinkar en lampa på instrumentpanelen och funktionen kan även stängas av helt.

Cylinderdiameter och slaglängd är 60 x 55,5 mm och kompressionen är 12,0:1. Motorn är extremt kompakt och alla komponenter sitter tätt samlade för att centralisera vikten så mycket som möjligt. Kylaren är inbyggd i själva motorn med en enklare och lättare konstruktion, istället för att den sitter framtill på skotern. Tack vare att kylaren är så effektiv går det att använda en mindre och lättare kylfläkt.

Låg friktion har hög prioritet inuti motorn: cylinderfodrets utsida har minimala räfflor som ger lägre oljeförbrukning och bättre kylning, plus att själva cylindern har en förskjutning som också minskar friktionen. Rullmotståndet i kraftöverföringen minimeras genom att tre huvudlager delar på belastningen.

En funktion med stor betydelse för bränsleförbrukningen är tomgångsstopp. Funktionen slås på och av med en knapp vid höger handtag. När den är påslagen stängs motorn av efter tre sekunders tomgångskörning och startar igen direkt när man vrider på gashandtaget.

Systemet fungerar smidigt under körning och har en returfunktion som återför vevaxeln till läget före insugning och en dekompressionsmekanism som gör motorn lättare att dra runt. Tack vare den kombinerade generatorn/startmotorn behövs inte en separat startmotor med tillhörande drev.

CHASSI

  • Stark centralram av stålrör
  • Optimerad bakfjädring för bättre åkkomfort
  • Stabilare köregenskaper med stora 16-tumshjul

Chassit bygger på en centralram av höghållfasta stålrör där bränsletanken på 7 liter är smidigt undangömd under fotplattan, istället för under passagerarsadeln som tidigare. Det frigör hela 10 liter för mer förvaringsutrymme. Hjulbasen är 1350 mm, styrvinkeln 26° och försprånget 85,2 mm. Sadelhöjden är 799 mm och våtvikten är 134,1 kg.

Motorfästenas och bakfjädringens vinklar är optimerade för att minska rotationsbelastning och göra stötdämpningen mer följsam och kontrollerad.

Lätta 16-tums gjutna aluminiumfälgar bidrar mycket till skoterns stabila köregenskaper och för greppet står Michelin City Grip slanglösa däck med dimensionen 100/80-16 fram och 120/80-16 bak.

Stötdämparna bak har justerbar fjäderförspänning i fem lägen och 83 mm slaglängd. Teleskopgaffeln med 33 mm innerben och 89 mm slaglängd ger utmärkt väghållning och har en mjuk men kontrollerad känsla. ABS är standardutrustning och fram- och bakbromsen har 240 mm skivor med tvåkolvsok fram och enkolvsok bak.


Modellen på bilderna är exrautrustad