SUPER CUB 2022

Honda-klassikern Super Cub 125 gjorde en efterlängtad comeback i Europa 2018 och nu uppdateras världens mest sålda motorfordon till 2022 med en starkare och effektivare luftkyld motor som uppfyller avgaskraven EURO5. Sadel och fotpinnar för passagerare är nu standardutrustning och fjädringen har nya inställningar för bättre komfort.


Den allra första Super Cub C100 lanserades 1958 när Honda hade funnits i 10 år. Soichiro Honda och hans mångårige kompanjon Takeo Fujisawa skapade modellen med en tydlig målsättning: ”att vara en användbar och kul del av människors liv”.

Nästan 60 år senare, 2017 hade 100 miljoner Super Cub tillverkats, vilket gör den till världens populäraste motorfordon genom tiderna. Genom åren har Super Cub hela tiden haft kvar sin unika stil, driftsäkerhet, enkelhet och användbarhet. Modellen har verkligen uppfyllt Soichiros och Takeos önskan, som var att göra människor mobila och hålla dem mobila.

Fram till 2018 såldes Super Cub-serien bara i Japan, där den länge hade varit populär bland företagskunder som det japanska postverket och budfirmor. I Sydostasien syns den överallt på gatorna och fungerar som ett smidigt transportmedel i många familjer. Honda förstod att det fanns ett stort intresse även i europeiska städer för en retroinspirerad maskin med unik känsla och stil, så 2018 lanserade man Super Cub C125 som en modern tappning av den legendariska modellen och skapade därmed ett nytt kapitel i historien om en av mc-världens riktiga långkörare.

Till 2022 fortsätter Honda att uppdatera Super Cub 125 för den europeiska marknaden. Den tidlösa designen finns kvar, men den EURO5-godkända motorn är helt ny och hojen har blivit bekvämare.

MODELLÖVERSIKT

Den nya luftkylda motorn med enkel överliggande kamaxel har en omprogrammerad motorstyrenhet och uppdateringar på insugs- och avgassidan för att uppfylla avgaskraven EURO5. Motorn är lite starkare och har högre verkningsgrad med en bränsleförbrukning på 1,5 liter/100 km (WMTC). Samtidigt har generatorn högre effekt.

Designmässigt har modellen kvar sin klassiska stil, men nu är sadel och fotpinnar för passagerare standardutrustning. Dessutom är både framgaffelns och stötdämparnas fjäderhårdhet anpassad för bättre komfort på ojämna underlag.

MOTOR

  • Helt ny, starkare motor med högre verkningsgrad
  • Omprogrammerad motorstyrenheten och insugs- och avgasuppdateringar för att uppfylla EURO5
  • Starkare generator

Super Cubs nya luftkylda 124-kubikare är effektiv och driftsäker och bygger på ett uppdaterat vevhus och cylinder från C110 som finns på den japanska marknaden. Topplocket med två ventiler och enkel överliggande kamaxel kommer från den senaste MSX Grom. Cylinderdiameter och slaglängd är 50 x 63,1 mm och kompressionen är 10,0:1. Max effekt är 7,2 kW (0,1 kW ökning) vid 7500 varv/min och max vridmoment är 10,4 Nm vid 6250 varv/min.

Körbarheten är bättre och luftflödet in i motorn är effektivare genom att luftburken är mindre, insugsröret är omarbetat och insprutaren har ny placering.

Utvändigt känner man igen ljuddämparens klassiska design, men på insidan kunde konstruktörerna byta ut förra modellens dubbla katalysatorer mot en enkel, effektivare katalysator tack vare den nya EURO5-motorns effektivare förbränning. Motorstyrenheten är omprogrammerad för optimal prestanda och verkningsgrad och generatorn har högre effekt.

Växellådan har fortfarande 4 växlar med neutral längst ner och enligt Super Cub-traditionen växlar man via en automatisk centrifugalkoppling utan kopplingshandtag. Från stillastående lägger man i ettan med växelpedalen på vänster sida och när man vrider på gashandtaget aktiveras kopplingen automatiskt. Detsamma gäller när man växlar upp och ner mellan andra växlar. Sekundärutväxlingen är 2,50 med 14-kuggars framdrev och 35-kuggars bakdrev. Snedskurna primärdrev gör att motorn går tystare.

Bränsleförbrukningen är enastående låga 1,5 liter/100 km (66,7 km/l) (WMTC), vilket ger ungefär 250 km räckvidd på en full tank som rymmer 3,7 liter.

 

DESIGN & CHASSI

  • Typisk Cub-design i modern tappning, nu standardutrustad med sadel och fotpinnar för passagerare
  • Nya fjädrar i framgaffel och stötdämpare för bättre komfort
  • LED-lampor runtom och smartnyckel är standardutrustning

Super Cubens tidlösa design med de typiska benkåporna och inkapslade komponenter finns självklart kvar. Själva grundtanken från den ursprungliga modellen finns också kvar: Mångsidighet. Den ska alltså vara lätt att använda för alla sorters förare. En viktig del av designen är S-profilen som går från benkåporna och det öppna utrymmet bakom styret via sadeln till bakskärmen. Det låga insteget gör det lättare att kliva på och av hojen. På årsmodell 2022 är sadel och fotpinnar för passagerare standardutrustning.

En annan typisk designdetalj på Super Cub är att framgaffel, styre och benkåpor ser ut att flyta ihop i en enda enhet. Originalets vingformade styre har inspirerat den moderna Super Cubens smidda, koniska styre och den kurviga plastkåpan som omger knapparna vid handtagen, instrumentpanelen och strålkastaren.

Styrets handtag är lätta att greppa och sitter i ett naturligt läge som passar den upprätta körställningen, som i sin tur ger föraren utmärkt sikt åt alla håll. Sadeln är bekväm tack vare ett tjockt lager av tät skumgummi. Den är även smalare framtill så att man når ner till marken lättare.

All belysning har moderna LED-lampor och den runda instrumentpanelen består av två krominfattade mätare. I den yttre ringen sitter en analog hastighetsmätare och indikeringslampor och i den inre ringen finns en diskret digital display.

En annan modern funktion är smartnyckeln som även styr den elektroniska startspärren som ett extra stöldskydd. Dessutom har nyckeln en kvitteringsfunktion som aktiverar blinkers när man trycker på en knapp. Det gör det lättare att hitta hojen på en full parkeringsplats. Den gamla Honda-vingen på smartnyckeln är en flört med original-Cuben som förstås har en hedersplats i Hondas historia.

Körglädje och hanterbarhet har alltid varit kännetecken för Super Cub. Mycket av smidigheten beror på att centralramen av stålrör har en noggrant anpassad styvhet vid styrhuvudet och mellan motorfästena. Samtidigt har det uppdaterade vevhuset nya fästen för ramen. Både styre och sadel är gummiupphängda och fotpinnarna har gummiplattor för komfort och grepp.

Styrvinkeln är 26,5°, försprånget 71 mm och hjulbasen 1245 mm. Våtvikten är 110 kg. Framgaffeln har 100 mm fjädringsväg och nya fjädrar för bättre kontroll. De dubbla stötdämparna bak (med övre hölje som matchar karossfärgen) har också nya fjädrar och nytt gummibuffertmaterial för bättre komfort på ojämna vägar. Stilrena gjutna 17-tums aluminiumfälgar bidrar till stabilitet och exakt styrning. Däcken är slanglösa med dimensionen 70/90-17 fram och 80/90-17 bak.

Frambromsen består av en 220 mm skiva med enkolvsok och baktill sitter en 110 mm trumbroms.