FORZA 350 2022

Till 2021 fick Hondas sportiga GT-skoter i mellanklassen större motor, snabbare acceleration och högre toppfart. Samtidigt anpassades eSP+-motorn till avgaskraven EURO5. I standardutrustningen ingår antispinn, elmanövrerat kåpglas, USB C-uttag, förvaringsutrymme för två integralhjälmar, LED-lampor runtom och smartnyckel. Som tillval finns Hondas röststyrning för smarttelefon, som gör att föraren kan hantera olika funktioner på mobilen med röstkommandon. Till 2022 uppdateras Forza 350 med ett nytt snyggt färgalternativ.

Forza är numera en modern klassiker i Hondas modellutbud. Den började sitt liv som lyxig mellanklasskoter år 2000 och satte en hög standard direkt, med mycket körglädje, stort förvaringsutrymme och innovativa kombibromsar. Modellen blev snabbt populär i hela Europa, mycket tack vare att den var så mångsidig och användbar i vardagen.

Honda har kontinuerligt utvecklat Forza under årens lopp för att försöka överträffa kundernas förväntningar med varje ny version, men den har hela tiden varit en sportig skoter med GT-känsla. 2004 kom Hondas elektroniskt styrda CVT-växellåda S MATIC, bättre stöldskydd tack vare en smartnyckel, effektiv bränsleinsprutning och plats för två integralhjälmar under sadeln.

2005 fick modellen ABS och 2008 blev den lyxigare med ljudanläggning och högtalare, samtidigt som S MATIC uppdaterades och ABS kompletterades med kombibromsar. 2016 utvecklades modellen till Forza 300 som hade en rymligare konstruktion med utmärkt komfort för både förare och passagerare även i motorvägsfart.

2018 kom en helt ny version av Forza 300 som följde i den enormt populära 125-kubikarens hjulspår och var lättare, mindre, snyggare och sportigare, utan att förlora den typiska GT-känslan. 2020 såldes även en grå/svart Limited Edition-modell med matchande smartnyckelansluten toppbox.

2021 tog modellen ännu ett steg i utvecklingen och blev Forza 350, som var snabbare och ännu mer praktisk med nya funktioner som Bluetooth och Hondas röststyrning för smarttelefon.

Mekaniskt är modellen oförändrad till 2022 men den finns i ett nytt och fräscht färgalternativ.

330-kubikaren levererar 21,6 kW och 31,9 Nm och är stark genom hela varvtalsregistret, med kvick acceleration och en toppfart på 137 km/h. Dessutom uppfyller motorn EURO5-kraven.

Förutom att motorn var ny till 2021 så uppdaterades även design och aerodynamik på frontkåpans sidor, backspeglar, bakre sidokåpor och motorkåpa för att förstärka premiumkänslan. Chassit var oförändrat men svingarmen var lättare och det elmanövrerade kåpglaset kunde höjas ytterligare 40 mm för bättre vindskydd.

Modellen fick även ny instrumentpanel med stöd för Hondas röststyrning för smarttelefon via Bluetooth som fabriksmonterat tillval.

Det sitter ett USB C-uttag i handskfacket för smidig mobilladdning och förvaringsutrymmet under sadeln rymmer två integralhjälmar.

DESIGN & UTRUSTNING

 • Elmanövrerat kåpglas med 180 mm höjdjustering
 • Plats för två integralhjälmar under sadeln och USB C-uttag i handskfacket
 • Praktiskt smartnyckelsystem och smartnyckelansluten 45-liters toppbox (tillbehör)
 • Nödbromsvarning varnar trafikanter bakom vid plötslig inbromsning

Forza 350 har tydliga designlinjer som sträcker sig bakåt och uppåt över hela skotern från frontkåpan och det elmanövrerade kåpglaset med 180 mm höjdjustering (knappen sitter vid styrets vänstra handtag). Kåpglaset styr effektivt fartvinden runt och över förarens huvud och minskar vindbruset. Det högsta läget passar perfekt för längre sträckor i hög fart och sedan sänker man enkelt kåpglaset med en knapptryckning när man vill ha fri sikt i stadstrafik. Framtill sitter ett större luftintag som skapar ett undertryck framför föraren och motverkar fartvinden som trycker föraren bakåt, vilket gör körningen bekvämare i hög fart.

Kåpdesignen är inriktad på både form och funktion, med lågt luftmotstånd och stilrena, moderna linjer som ger ett sportigt och lyxigt intryck. Designteamet jobbade utifrån ledorden aggressiv, teknisk och kraftfull och det syns tydligt runt strålkastaren och på de nya z-formade främre sidokåporna, plus att de bakre sidokåporna följer en sluttande linje som gör att hela chassit pekar framåt.

Det finns plats för två integralhjälmar under sadeln och utrymmet kan även delas upp. Handskfacket på frontkåpans vänstra sida är låsbart och insidan kan anpassas efter vad som förvaras, t.ex. en mobil eller vattenflaska. Det sitter även ett USB-uttag i handskfacket. All belysning består av LED-lampor.

Forza 350 går att få med Hondas röststyrning för smarttelefon (fabriksmonterat tillval) som gör att föraren kan hantera samtal och musik på sin smarttelefon via röstkommandon. Allt som behövs för att använda röststyrningen är ett headset i hjälmen och appen Honda RoadSync, sedan ansluter man enkel sin smarttelefon via Bluetooth och styr funktionen med knapparna vid vänster handtag.

Smartnyckeln är en bekväm funktion som styr tändningslåset, förvaringsutrymmets lås och 45-liters toppboxens lås (tillbehör). När föraren sitter på skotern med smartnyckeln i fickan är toppboxen upplåst och när föraren går iväg från skotern låser sig boxen automatiskt. Det går också att låsa genom att trycka på smartnyckelns knapp. Låsets manövermekanism är inbyggd i skoterns bakparti för att inte stjäla utrymme inuti toppboxen.

Främre och bakre blinkers har nödbromsvarning med automatisk avstängning. När ABS-modulatorn känner av plötslig inbromsning blinkar bakre blinkers snabbt för att varna trafikanter bakom.

Instrumentpanelen har hastighetsmätare och varvräknare på två runda analoga mätartavlor med en digital skärm med tre visningslägen i mitten: 1) vägmätare, räckvidd och nuvarande bränsleförbrukning, 2) trippmätare, genomsnittlig bränsleförbrukning och tidtagning och 3) lufttemperatur och batterispänning.

MOTOR

 • Stark 330-kubikare med 21,6 kW och 31,9 Nm
 • Låg bränsleförbrukning med 30 km/l (WMTC) tack vare eSP+-teknik (enhanced Smart Power+)
 • EURO5-godkänd

Enhanced Smart Power+-motorn (eSP+) har både låga avgasutsläpp och kraftfull prestanda tack vare avancerad teknik som minimerar friktionen.

Den vätskekylda 330-kubikaren med bränsleinsprutning, fyra ventiler och enkel överliggande kamaxel levererar 21,6 kW vid 7500 varv/min och 31,9 Nm vid 5250 varv/min. Toppfarten är 137 km/h och Forza 350 accelererar från stillastående till 200 m på 10,4 s.

Cylinderdiameter och slaglängd är 77 x 70,7 mm och kompressionen är 10,5:1. Motorn är en effektiv och driftsäker konstruktion med rullvipparmar, ramlager av glidtyp och slutet vevhus. Precis som på CRF450R har motorn ett extra oljemunstycke som sprutar olja på kolvens undersida för att kyla den och förbättra tändnings- och förbränningsprestanda. Motorns oljevolym är 1,8 liter.

Insugsluften går via en luftburk på 5,5 liter till ett 36 mm spjällhus. Insugsportarna är utformade för att underlätta bränslespridningen i cylindrarna och skapa en jämn förbränning. Avgaserna leds ut ur motorn effektivt genom en rak avgasport och ljuddämparen har två separata kammare för att minska motståndet.

Friktionen i motorn minimeras med 5 mm förskjutning av cylindern, hydraulisk kamkedjejustering och returoljepump. Oljepumptypen är lånad från vassare motorer och fördelarna är lägre invändigt tryck i motorn, mindre oljeskumning, mindre pumpförluster och lägre friktion. Motorn har även en balansaxel som minskar vibrationerna och gör körupplevelsen bekvämare.

Kraftöverföringen består av en centrifugalkoppling, steglös automatlåda (med utväxling anpassad för snabb acceleration) och remdrift.

Motorn är utrustad med antispinn som känner av skillnader mellan fram- och bakhjulets hastighet. Systemet beräknar hur mycket bakhjulet spinner och reglerar sedan motorns vridmoment via bränsleinsprutningen så att bakdäcket återfår greppet. Antispinn kan slås på/av med en knapp vid vänster handtag. En T-indikator på instrumentskärmen blinkar när funktionen aktiveras.

Motorn uppfyller avgaskraven EURO5 som började gälla 1 januari 2020 och är betydligt strängare än föregångaren EURO4. De nya kraven tillåter mycket lägre nivåer av koloxid och drygt 40 % lägre utsläpp av kolväten. Det krävs även exaktare feltändningsavkänning och det ingår en ny partikelgräns.

Bränsleförbrukningen är låga 30 km/l (WMTC), vilket betyder en räckvidd på drygt 340 km på en full tank som rymmer 11,5 liter.

CHASSI

 • Kort hjulbas och snäv styrgeometri
 • Kompakt kaross och låg sadelhöjd
 • Gjutna aluminiumfälgar, 15 tum fram och 14 tum bak

Stålrörsramen är lätt och stark med stabila köregenskaper. Hjulbasen är 1510 mm, styrvinkeln 26,5° och försprånget 89 mm. Kylaren sitter framför bränsletanken för bättre kylning och batteriet sitter mellan bränsletanken och förvaringsutrymmet under sadeln för att centralisera vikten. Våtvikten är 184 kg.

Sadelhöjden är 780 mm och körställningen är bekvämt upprätt med utmärkt överblick över trafiken. Styret är 754 mm brett, frontkåpan är 580 mm bred och avståndet mellan backspeglarna är 860 mm. Det är kompakta mått som passar för att trixa sig fram i tät stadstrafik.

Framfjädringen består av en 33 mm teleskopgaffel och bak sitter dubbla stötdämpare med 7 lägen för fjäderförspänning plus en stabil svingarm i ett aluminiumstycke.

De gjutna aluminiumfälgarna är 15 tum fram med däckdimension 120/70-15 och 14 tum bak med däckdimension 140/70-14. Bromsarna består av en 256 mm skiva fram och en 240 mm skiva bak med tvåkanals ABS.

Tillbehör

Honda har ett stort utbud av originaltillbehör till Forza 350, bland annat:

 • 45-liters toppbox med smartnyckelanslutning
 • Pakethållare (direkt montering)
 • Innerväskor
 • Värmehandtag
 • Larm