X-ADV 2022

Hondas coola och innovativa X-ADV omarbetades ordentligt inför 2021 och blev både starkare och lättare. Till 2022 släpps modellen i två nya snygga färger. Bland den avancerade tekniken finns elektronisk gasreglering, fyra standardkörlägen och antispinn med tre nivåer. Modellen har ett stort förvaringsutrymme på 22 liter med USB-uttag under sadeln och ett praktiskt handskfack i frontkåpan. Framtill sitter dubbla LED-strålkastare med varselljus och 5-tums färgskärmen på instrumentpanelen kan anslutas till en smarttelefon via Hondas röststyrningsfunktion.

Det händer sällan i mc-världen att det dyker upp idéer som leder till en helt ny hojkategori. Men Honda gillar att hitta nya lösningar och 2016 lanserade man det oväntade konceptet X-ADV.

Hur tänkte Honda när de utvecklade modellen? Bakgrunden är kombination av två helt olika hojtyper. Å ena sidan den populära äventyrshojen med sin typiska design, upprätta körställning och fina allroundegenskaper. Å andra sidan har vi det klassiska pendlarfordonet, som kan vara en skoter eller mc, men den ska iallafall vara praktisk, lättkörd, bekväm, bränslesnål och ha förvaringsutrymme. Hondas konstruktörer bestämde sig helt enkelt för att slå ihop de två kategorierna och se vad som hände.

Resultatet blev en tuff äventyrsskoter som kan kallas en SUV på två hjul. Den hade alla egenskaper som behövs för ett hektiskt storstadsliv, samtidigt som den hade rätt utseende, motoreffekt och chassi för att klara av lättare offroadkörning.

X-ADV var en nytolkning av det klassiska begreppet frihet på två hjul och den blev snabbt en storsäljare i hela Europa bland hojåkare som ville ha något nytt och annorlunda. Dessutom visade den gamla italienska crossföraren Renato Zocchi att X-ADV inte gör bort sig utanför asfalten när han vann klass 2 i det stenhårda 700 mil långa Rally Gibraltar 2019 på en lätt modifierad version.

Men utvecklingen har inte stått stilla sedan dess. 2021 uppdaterades X-ADV med en starkare motor, lägre vikt, ny design och ännu mer praktiska funktioner.

Årsmodell 2021 förbättrades på många punkter. Till att börja med fick den EURO5-godkända motorn 3 kW mer toppeffekt och rödmarkeringen flyttades upp 600 varv/min. Maskinen fick lägre utväxling på ettan, tvåan och trean för rappare acceleration och högre utväxling på fyran, femman och sexan för att hålla nere bränsleförbrukningen och göra körningen bekvämare i motorvägsfart. Elektronisk gasreglering gjorde att motorn kunde ha fyra standardkörlägen och ett ställbart. Samtidigt var dubbelkopplingsväxellådans (DCT) automatväxling ihopkopplad med körlägena.

Den nya versionen var 1 kg lättare tack vare en ny ram och många detaljförbättringar, plus att kåporna fick en aggressivare design. De dubbla LED-strålkastarna hade likadana varselljus som CRF1100L Africa Twin.

Sadeln hade en ny form för att det skulle bli lättare att nå ner till marken. Förvaringsutrymmet under sadeln växte och fick ett USB-uttag och parkeringsbromsspaken flyttades upp till styrets högra sida, vilket gav plats för ett praktiskt handskfack i frontkåpan. Dessutom hade den nya instrumentskärmen stöd för Hondas röststyrning för smarttelefon.

Motor

 • Elektronisk gasreglering, 43,1 kW och 69 Nm
 • EURO5-godkänd, bränsleförbrukning 3,6 l/100 km
 • Finns med 35 kW för A2-körkort

X-ADV:s vätskekylda parallelltwin med 8 ventiler och enkel överliggande kamaxel har bra tryck i låg- och mellanregistret. Motorn är relativt långslagig och har specialutformade förbränningskammare och en vevaxel med stor tröghetsmassa för att leverera imponerande vrid redan från låga varvtal. Den framåtlutade motorn bidrar till låg tyngdpunkt och stabila köregenskaper.

Max effekt är 43,1 kW vid 6750 varv/min och max vridmoment är 69 Nm vid 4750 varv/min. Från 30 km/h accelererar X-ADV 20 m på 1,7 s, 50 m på 3,2 s och i 60 km/h ligger varvtalet på låga 2500 varv/min.

Det finns en version med 35 kW för A2-körkort, som lätt kan konverteras till full effekt av en Honda-återförsäljare. Man kan även göra tvärtom, alltså strypa fulleffektversionen till 35 kW hos en Honda-återförsäljare som programmerar om motorstyrenheten.

Två balansaxlar motverkar vibrationer på höga varvtal utan att ta bort den pulserande känslan som motorn får av ojämn tändföljd och 270 graders vevaxel. Cylinderdiameter och slaglängd är 77 x 80 mm. På flera ställen i motorn har komponenterna mer än en funktion: kamaxeln driver vattenpumpen och en balansaxel driver oljepumpen.
På så sätt håller man nere antalet delar samtidigt som motorn blir lättare, effektivare och driftsäkrare.

Bränsleförbrukningen är låga 27,8 km/l (WMTC) vilket betyder en räckvidd på upp till 366 km på en full tank som rymmer 13,2 liter. Motorn uppfyller avgaskraven EURO5 som började gälla 1 januari 2020 och är betydligt strängare än föregångaren EURO4. De nya kraven tillåter mycket lägre nivåer av koloxid och drygt 40 % lägre utsläpp av kolväten. Det krävs även exaktare feltändningsavkänning och det ingår en ny partikelgräns.

Motorelektronik

 • Elektronisk gasreglering, fyra förinställda körlägen och ett ställbart
 • Antispinn med tre ingreppsnivåer

Elektronisk gasreglering gör det möjligt att ha fyra körlägen med olika nivåer av motoreffekt och motorkaraktär för de flesta körförhållanden. Föraren väljer körläge med knapparna vid vänster handtag på styret.

STANDARD är en balanserad medelväg mellan motoreffekt, motorbroms och antispinn samt maximalt ABS-ingrepp.

SPORT har aggressivare motoreffekt och motorbroms, låg nivå för antispinn och hög ABS-nivå.

RAIN har låg nivå för motoreffekt och motorbroms och hög nivå för antispinn och ABS.

GRAVEL har hög nivå för motoreffekt och motorbroms och låg nivå för antispinn och ABS.

USER är ett ställbart läge där föraren kan välja mellan låg/medel/hög motoreffekt och motorbroms, och låg/medel/hög/avstängd antispinn.

Antispinn styr med hög precision mängden vridmoment som överförs till bakhjulet via den elektroniska gasregleringen. Systemet har tre nivåer:

Nivå 1 har det minsta ingreppet och tillåter en del bakhjulsspinn, t.ex. på grusvägar. Nu har nivån mindre ingrepp än på förra modellen.

Nivå 2 är standardläget med säkert bakhjulsgrepp för normal körning.

Nivå 3 har maximalt ingrepp för hala vägytor.

Antispinn kan även stängas av helt.

Dubbelkopplingsväxellåda (DCT)

Honda har sålt över 200 000 motorcyklar med dubbelkopplingsväxellåda (DCT) i Europa sedan funktionen lanserades för tolv år sedan. Systemet växlar snabbt och mjukt och är väldigt lätt att vänja sig vid. Växellådan har två kopplingar: en för start och 1:an, 3:an och 5:an, och en andra för 2:an, 4:an och 6:an, där den ena huvudaxeln löper inuti den andra för att spara plats.

Kopplingarna manövreras separat med egna elhydrauliska kretsar. Systemet växlar och lägger sedan i nästa växel i förväg med kopplingen som inte används just då. Därefter kopplas den första kopplingen ur elektroniskt, samtidigt som den andra kopplingen kopplas in.

Resultatet är snabb och mjuk växling. Kopplingarna överför drivkraften från en växel till nästa med minimalt avbrott i drivkraften till bakhjulet. Det minimerar ryck och gungning i chassit och ger en jämn och direkt växlingskänsla. Ytterligare fördelar är hållbarhet (dreven kan inte skadas av att föraren växlar fel eller missar en växel), omöjligt att få motorstopp, enklare att köra i stadstrafik och bekvämare för föraren.

DCT-systemet har ett automatiskt och ett manuellt läge. Automatläget har förinställda växlingsmönster som hela tiden övervakar hastighet, växel och varvtal för att bestämma när det ska växla. I manuellt läge växlar föraren själv med knappar vid vänster handtag på styret.

Den elektroniska gasregleringen gör det möjligt att ha fem automatiska växlingsmönster. Nivå 1 är den mest avslappnade, med upp- och nerväxling vid relativt låga varvtal. Nivån är kopplad till körläge RAIN. Nivå 4 är den aggressivaste, som växlar upp på höga varvtal och växlar ner tidigare för att få mer motorbroms. Nivån är kopplad till körläge SPORT. Nivå 2 är kopplad till körläge STANDARD och nivå 3 ligger mellan STANDARD och SPORT.

För körläge GRAVEL använder DCT-systemet det relativt sportiga växlingsmönstret G, som till skillnad från de andra nivåerna slirar mindre på kopplingen vid gaspådrag och gasavslag. Det ger föraren en mer direkt känsla för bakhjulsgreppet och att det går att sladda på lösa underlag. Tidigare slog man på funktionen med en separat G-knapp, men nu ingår den alltså i det nya växlingsmönstret G.

I det ställbara körläget USER kan föraren fritt välja önskat växlingsmönster och önskad nivå för motoreffekt, motorbroms, antispinn och ABS.

Design och utrustning

 • Stilren och aggressiv SUV-design
 • 5-tums färgskärm med röststyrning för smarttelefon
 • Dubbla LED-strålkastare med varselljus
 • Stort förvaringsutrymme på 22 liter med USB-uttag plus handskfack i frontkåpan

X-ADV:s unika design skapades från början av Hondas utvecklingsteam i Italien och till 2021 blev formgivningen ännu mer slimmad. Själva silhuetten är fortfarande lika upprätt, men de olika kåporna har en aggressivare utformning.

De dubbla LED-strålkastarna har skarpa varselljus som anpassas automatiskt efter omgivningsljuset och gör att hojen syns bättre i trafiken. All belysning består av LED-lampor.

Sadelhöjden är 820 mm och sadelns form gör det lättare att nå ner till marken. Körställningen är upprätt med utmärkt överblick och ett 910 mm brett styre för maximal kontroll. Kåpglaset justeras enkelt utan verktyg i fem höjdlägen för optimalt väder- och vindskydd. Den totala höjdskillnaden är 139 mm och lutningen skiljer 11° mellan högsta och lägsta läget.

Instrumentskärmen är utrustad med Hondas röststyrning för smarttelefon som gör att föraren kan hantera samtal, e-post, navigering och musik på sin smarttelefon via röstkommandon. Allt som behövs för att använda röststyrningen är ett headset i hjälmen och appen Honda RoadSync, sedan ansluter man enkel sin smarttelefon via Bluetooth. Systemet kan även styras med knapparna vid vänster handtag.

Rejäla handskydd styr undan vind och regn och skyddar både händer och bromshandtag mot stenar och grenar vid offroadkörning. En kulblästrad 2,5 mm tjock hasplåt av aluminium skyddar undersidan.

Förvaringsutrymmet under sadeln är 22 liter stort med plats för en integralhjälm. Utrymmet har även praktisk LED-belysning som ger ett jämnt ljus utan att blända. Dessutom sitter det ett USB-uttag baktill i utrymmet för smidig mobilladdning. Ett centralstöd med lutningsgivare är standardutrustning och gör att man kan parkera X-ADV i en lutning utan att behöva vara rädd att den ska välta.

X-ADV är också utrustad med en praktisk smartnyckel som kan ligga i förarens ficka och inte behöver tas fram hela tiden för att låsa upp eller låsa tändningslås, tanklock eller sadel. Med smartnyckeln i närheten räcker det att trycka på tändningslåset en gång, sedan kan man enkelt slå på tändningen, låsa upp styrlåset och via två vippbrytare öppna tanklock och sadel. Smartnyckeln har även en kvitteringsfunktion som aktiverar skoterns blinkers så att man kan hitta den på avstånd. Dessutom kan smartnyckeln låsa och låsa upp den smartnyckelanslutna toppboxen som finns som tillbehör. En kopplingsmekanism i tändningslåset ser till att styrlåset inte kan brytas upp med våld.

Bakre blinkers är utrustade med självavstängande nödbromsvarning. När föraren kör i 53 km/h eller mer och bromsar med fram- eller bakbromsen så att farten minskar med minst 6,0 m/s2 blinkar bakre blinkers för att varna trafikanter bakom om den snabba inbromsningen. Samma hastighet gäller om ABS aktiveras, men då utlöser funktionen redan när farten minskar med 2,5 m/s2.

Maskinens blinkers slås också av automatiskt. Systemet använder inte tidtagning, utan jämför fram- och bakhjulets hastighet och beräknar när blinkersen ska slås av beroende på situationen.

Chassi

 • Lätt, diamantformad stålrörsram
 • Inverterad 41 mm cartridge-gaffel fram och Pro-Link bak
 • Frambroms med radialmonterade fyrkolvsok, 296 mm skivor och ABS
 • Framdäck 120/70 R17, bakdäck 160/60 R15

2021 fick X-ADV en ny diamantformad stålrörsram som var 1 kg lättare och hade plats för ett större förvaringsutrymme.

Styrvinkeln är 27°, försprånget 104 mm och hjulbasen 1590 mm. Med ett styrutslag på hela 39° (och 2,8 m svängradie) är X-ADV lätt att manövrera i tät trafik. Lång fjädringsväg med 153,5 mm fram och 150 mm bak kompletteras med 165 mm markfrigång. Våtvikten är 236 kg.

En inverterad 41 mm cartridge-gaffel från Showa tar hand om alla ojämnheter och har justerbar fjäderförspänning och returdämpning. Bakdämparen av enkelrörstyp med tryckuppdelning har justerbar fjäderförspänning och Pro-Link-länkage. Aluminiumsvingarmen är konstruerad av en urfräst tvärbalk och armar med U-profil.

X-ADV har 17-tumshjul fram och 15 tum bak med ekrar av rostfritt stål som hjälper fjädringen att hantera ojämna underlag så bekvämt som möjligt. Grovmönstrade däck är ett måste när asfalten övergår till grus och lufttrycket kontrolleras lätt med vinklade ventiler. Däckdimensionen är 120/70 R17 fram och 160/60 R15 bak.

Frambromsen består av två radialmonterade fyrkolvsok, två 296 mm skivor och ABS.
trafikanter bakom när föraren bromsar hårt.

Tillbehör

Hondas stora utbud av originaltillbehör till X-ADV innehåller bland annat följande:

 • Pakethållare
 • Smartnyckelansluten toppbox
 • 38/50 liters toppbox med aluminium/färgmatchade inlägg
 • Hållare för sidoväskor
 • Sidoväskor (26 liter höger, 33 liter vänster) med aluminium/färgmatchade inlägg
 • Väska för mittkonsol
 • Handskyddsförlängningar
 • Skyddsbågar
 • Dimljus
 • Värmehandtag